Specifikace dřevostaveb na klíč se mohou diametrálně lišit

Specifikace dřevostaveb na klíč se mohou diametrálně lišit

Markéta Gajdošová | Středa, 15. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Definice dřevostavby na klíč je v posledních letech poněkud nejasná. Vlastně se dá s trochou nadsázky říct, že se s tímto spojením tak trochu roztrhl pytel a dnes už ani spousta stavebníků pořádně neví, co si pod má pod dřevostavbou na klíč vlastně představit. Pojďme si dnes tento termín tedy trošku ujasnit.

Pojem dřevostavba na klíč je u nás velmi vágním termínem, který nemá svou vlastní definici a tak si jej může každý vyložit jak se mu zrovna hodí. A také se tak děje. Proto také není výjimkou nedorozumění mezi zadavatelem a stavební firmou, kdy si zadavatel objedná dřevostavbu na klíč do 1,5 milionu korun a očekává, že za pár měsíců přijde k prahu svého nového domku, převezme klíče a nastěhuje se do hotového.

Ve skutečnosti mu však stavební firma za požadovanou cenu dodá dřevostavbu, na níž se toho před nastěhováním musí ještě mnoho dodělat. Podobné situace a nedorozumění mohou v těch nejhorších případech končit i před soudem. Přitom mají pravdu obě strany a v mnoha případech je veškeré problémy podobného rázu možné přičíst pouze nedostatečné komunikaci.

Stavební firma si pod přáním zadavatele, které zní například „postavte mi menší bungalov do milionu korun", představí hrubou stavbu. Zadavatel už má naopak představu hotového domku. Pokud si včas své představy nevyjasní, může dojít k úplně zbytečnému maléru. Co všechno si tedy může společnost pod pojmem dřevostavba na klíč představit a na co všechno si dát při pozor při domlouvání přesného zadání?

Dřevostavba na klíč podle zákazníka

Většina lidí, kteří se nepohybují v oboru stavebnictví, si pod tímto pojmem představí hotovou dřevostavbu na klíč včetně základové desky a DPH. Většinou však bývá pravdou opak a pokud si najdeme naši vysněnou dřevostavbu na klíč do milionu, často až po opadnutí prvotního nadšení zjistíme, že cena neobsahuje základovou desku, okna, dveře a další věci, jejichž absence dělá jakoukoliv stavbu neobyvatelnou. Přitom se cena se všemi náležitostmi rázem vyšplhá třeba až ke dvou milionům.

moderni-drevostavba-bungalov-vavrinec

Obr.: Bungalov HK-DŘESTAV VAVŘINEC

Pojem „na klíč" je zaveden už drahně let a ve většině oborů opravdu znamená, co od něj očekáváme, což znamená, že objednávku dostaneme zpracovanou do posledního detailu a takovou si ji převezmeme. Proto se není čemu divit, že to samé zákazníci očekávají i od dřevostaveb.

Dřevostavbu na klíč podle zákazníka tak můžeme popsat jednoduše. Jedná se o hotovou stavbu, do které se můžeme po předání bez problémů a starostí nastěhovat. Tato představa se však často míjí s představou realizátorů a tím i s nedokonalou realitou.

Dřevostavba na klíč podle dodavatelů

V poslední době mezi dodavateli dřevostaveb dochází ke zvláštní devalvaci tohoto termínu a společnosti spojení „dřevostavba na klíč" často využívají jen pro přivábení potenciálních zákazníků na svůj web. K tomu ještě musíme počítat s faktem, že si pod tímto termínem každá společnost představuje něco naprosto odlišného, takže i v případě, že toto řešení opravdu nabízí, nemůžeme se spolehnout na to, že bude opravdu tím, co hledáme.

realizace-zakladove-desky

Většina společností na webu slibuje svým zákazníkům například dřevostavbu na klíč do 1 milionu korun, ale už neuvede, že se jedná o hrubou stavbu a že do její ceny nepočítá například již zmíněnou základovou desku, bez které se stavba rozhodně neobejde. Přitom může její cena náklady na stavbu zvednout klidně o statisíce.

V takovém případě však dodavatel na svém webu alespoň pod lákavou nabídkou drobnějším textem uvádí, za co všechno si budete při nákupu jeho řešení na klíč doplatit a zákazníka už realita tolik nepřekvapí.

Ani u staveb na klíč nepodceňujte přesné zadání

Dřevostavbu na klíč si spousta lidí pořizuje právě proto, aby nemuseli řešit složité zadávání a vyjednávání svých požadavků s dodavatelem. Existuje zažitá představa, že si v případě stavení na klíč své vysněné bydlení vybereme v katalogu, objednáme ho a do pár měsíců se můžeme stěhovat. Zadání se však ani v tomto případně nevyplatí podceňovat.

moderni-patrova-drevostavba-lucern

Obr.: Pasivní skeletová dřevostavba LUCERN 151

Jak už jsme si řekli, představa některých společností se od představy investora velmi zásadně liší a v těch horších případech se na jejich stránkách o tom, co všechno vám bez domluvy nepostaví a nezařídí, nijak nedozvíte.

Před zadáním projektu si shrňte vše, co vaše budoucí dřevostavba potřebuje k tomu, abyste se do ní mohli nastěhovat a také si smluvně ujasněte termín dodání. Nebojte se obrátit na odborníky z oboru, kteří vám, například na veletrhu FOR ARCH 2018, rádi pomohou.

Otématu dřevostaveb na klíč jsme se podrobněji rozepsali v časopise DŘEVO&stavby 2/2017.
Můžete se také podívat na článek z dubna minulého roku od naší redaktorky Dany Jakoubkové nebo si prolistovat nabídku dřevostaveb na klíč v našem katalogu projektů ověřených dodavatelů.

Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop