Krista Hermanson: <small>Vneste do života pohodu hygge</small>

Krista Hermanson: Vneste do života pohodu hygge

Redakce | Pondělí, 02. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

V roce 2016 bylo podle World happiness reportu Dánsko označeno za nejšťastnější zemi světa. Jak je vůbec možné, že jsou obyvatelé země, kde jsou silné zimy plné sněhu a nocí, trvajících 17 hodin, těmi nejšťastnějšími na světě? Jaké tajemství se skrývá za dánskou spokojeností a pohodou? Odpovědí může být jejich životní styl zvaný hygge. Dánský výraz hygge se nejčastěji překládá jako útulnost. Označuje pohodový přístup k životu, který spočívá v užívání si i těch nejmenších radostí života v okruhu přátel a rodiny. Je to umění vytvořit útulné a vřelé místo, kde se rodina a přátelé potkávají, jedí spolu dobré jídlo, pijí dobré pití a povídají si. Před honěním se od čerta k ďáblu a snahou dělat několik věcí najednou, oslavuje hygge pohodu, vřelost a rodinu. My jsme se spojili s Kristou Hermanson, designérkou a velkou propagátorkou hygge, a požádali ji, aby nám vysvětlila, proč je hygge v současnosti tolik populární nejen ve Skandinávii, ale i v celé Evropě a Severní Americe.

Krista Hermanson – kanadská designérka, majitelka firmy KHD


Kanadská designérka se pohybuje ve světě designu více jak 20 let. Je vnučkou islandských přistěhovalců a její skandinávské kořeny ji inspirovaly k tomu, aby dělala design trochu jinak. Namísto toho, aby se zaměřovala na to, jak prostor vypadá, vytváří prostory, které lidem pomohou cítit se dobře a příjemně.

Je spojena především s konceptem hygge. Věří, že prostředí, které obýváme, má hluboký vliv na naši pohodu. Je to filozofie, která je základem její práce a Krista se stala její velkou propagátorkou. Krista vlastní designérskou firmu KHD (Krista Hermanson Design), která sídlí v kanadském Calgary a zaměstnává celý tým zkušených designérů. Za své realizace obdržela několik ocenění.

Kromě vedení KHD byla Krista po dlouhou dobu instruktorkou programu Visual Design na University of Calgary, kde připravovala začínající designéry. Miluje veřejné vystupování a ráda se prezentuje na akcích všech velikostí. Mezi Kristiny vášně patří povídání o nadcházejících trendech a poskytování tipů, jak si vytvořit svůj vlastní radostný prostor.

 Krista Hermanson

Krista Hemanson. Foto se souhlasem: archiv KHD (Krista Hermanson Design)

Proč je pro vás hygge při navrhování interiérů tak důležité?


Věřím, že prostředí, které obýváme, má hluboký vliv na naši pohodu. Hygge je hnací silou, která nás učí zastavit se, zamyslet se a spojit se. Je to filozofie, která je zásadní pro práci, kterou děláme v Krista Hermanson Design. Věříme, že domov má sílu přinést našim klientům a jejich rodinám to nejlepší, a proto u každého projektu, který realizujeme, ať už jde o renovaci nebo zcela novou stavbu, věnujeme maximální pozornost a péči lidem, kteří budou v námi navrženém interiéru bydlet, a to včetně chlupatých členů rodiny.

Domov je nejdůležitější místo na světě. Je to místo, kde pečujeme o sebe a své rodiny, sdílíme sebedůvěru, slzy a smích a sledujeme, jak slunce každý den vychází a zapadá. Je to centrum našeho soukromého vesmíru a jedinečné pro každého z nás. Hygge je o tom udělat z domu domov, žít trochu pomaleji a mnohem více oduševněle.

Jakým způsobem vytváříte hygge v domácnosti?


Chcete-li do každého domova přidat trochu hygge, musíte vytvořit prostory, které podporují okamžiky družení i relaxace. To znamená vytvořit místa, kde se lidé mohou setkávat a povídat si, ale také si zalézt do svého oblíbeného klidného koutku. Vždy zajistěte dostatek přikrývek a polštářů kolem míst na lenošení. Doporučujeme také, aby vaše sezení bylo vždy příjemné a útulné, zejména v jídelně, protože potom se hosté mohou plně zaměřit na povídání a nemyslet na bolavý zadek. Dokonalou vizitkou hygge jsou svíčky. Dánové spotřebují více svíček než kterýkoli jiný národ na světě.

Jak žít podle konceptu hygge obývací pokoj

obr.: Krb nesmí chybět v žádné hygge domácnosti. Prostor krásně vyhřeje a vyvolává pocit pohody a útulnosti. Foto: David Watt Photography

Jaké tipy a triky byste poradila majitelům domů, kteří chtějí do domácnosti vnést hygge?


Začít u dostatečného a promyšleného osvětlení. Měli byste mít pracovní i náladové osvětlení na různých úrovních. Přidat stmívače všude, kde je to možné, protože nejlépe umožní vrstvení osvětlení v různých denních dobách. V práci se světlem jsou Skandinávci ale i Kanaďané mistři. Dlouhé a temné zimy si totiž bez promyšleného osvětlení brzy začnou vybírat svou daň.

Nesnažte se také o příliš komplikovaný design. Vše ve vašem domě by mělo odrážet váš životní styl a vytvářet ve vás příjemné prožitky. Myslete na vytvoření místa obnovy – pro někoho to může být koupelna bez dětí, pro jiného čtenářský koutek. Hygge jde často také ruku v ruce se skandinávským designem, který čerpá ze světlých, přírodních tkanin, nádherných textur a tepla přírodního dřeva.

Utkvěla vám v paměti nějaká zajímavá realizace?


Co mám na hygge opravdu ráda je, že i opravdové maličkosti dokážou dělat lidi šťastné. Vzpomínám si třeba na jeden manželský pár, který spolu žil ve společné domácnosti více jak 25 let. Za celou tu dobu se spolu manželé nedokázali shodnout na tom, jakým způsobem vyzdobit svůj dům, aby se v něm žilo co nejlépe oběma stranám. Když se přestěhovali, oslovili nás, zda-li bychom jim s tím nedokázali pomoct. Doslova požádali o „záchranu manželství". S oběma jsme proto udělali několik dlouhých rozhovorů, které nám pomohli pochopit, co kterého z nich činí šťastného, a kde se jejich představy rozcházejí.

Jejich jednoznačným společným rysem byly šťastné vzpomínky, které si rádi připomínali. Proto jsme do prostoru zakomponovali hodně předmětů a fotografií, odkazujících k historii rodiny. Ty z jejich nového domova vytvořily hluboce osobní prostor, který je pro život v hygge stěžejní. Oba se nakonec podivovali nad množstvím společných průniků ve vnímání toho, co je vkusné a finální realizace je dojala doslova k slzám.

Hygge ale není pouze design, je to kompletní životní styl, že ano?


Přesně tak. Hygge představuje životní styl plný klidu, pohody a radosti, který je vzdálen od dnešního shonu a stresu, kdy spolu rodiny téměř nemluví a každý sedí u svého počítače nebo kouká do svého telefonu. Pokud chcete aspoň občas zažít hygge, odložte elektroniku, vypněte televizi a mluvte spolu. Předstírejte, že je rok 1985 a WiFi neexistuje. Užijte si také nějakou pochoutku. Dekadentní dezerty a pochoutky jsou v hygge nezbytností! Připravte si vydatné jídlo jako domácí polévku, guláš nebo chilli con carne. Ono ostatně i domácí vaření je velice dobré pro duši. Vychutnejte si lahodný nápoj jako svařené víno, punč či grog.

Zahrajte si staromódní deskovou hru nebo skládejte puzzle. Já jsem do puzzle momentálně úplně zamilovaná. Všechno zpomaluje a umožňuje tichou konverzaci a rozjímání. Pusťte si skvělou hudbu, nebo získejte extra body hygge štěstí, když si zahrajete na kytaru. Udělejte si bublinkovou koupel a přečtěte si dobrou knihu. To vše přinese vaší mysli uklidnění a nakonec se budete cítit v pohodě a šťastní.

Jak žít podle konceptu hygge ložnice

obr.: Světlé a tlumené barvy jsou pro skandinávské interiéry typické. Foto: archiv KHD

Tipy jak být hygge od Kristy Hermanson


1. Udržujte vše jednoduché a čisté

Dánové nejsou příznivci zdobnosti a složitých barevných kombinací. Dávají přednost klidnému prostoru bez nepořádku. Jejich interiéry jsou nejčastěji v jemné směsi harmonizujících odstínů, někdy dokonce i jednobarevné. Nedovolte, aby vám nepořádek kazil náladu. Raději vše uložte do úložných prostorů, poskládejte na svá místa, aby se nikde nekupily hromady věcí, které zrovna nepoužíváte.

2. Zapalte svíčky

Teplá záře svíčky nemůže být nikdy nahrazena umělým osvětlením. Je to především o navození vřelé atmosféry a o vytvoření jemné formy světla, která je ideální pro relaxování a socializaci – dvě věci, které Dáni dělají nejlépe. Ujistěte se, že jsou svíčky bílé a nezdobené, Dánové jsou přece jen v srdci puritáni.

3. Vytvořte si 'hyggekrog', neboli pohodlný koutek

Každý dům by měl mít malý útulný koutek na odpočinek, ideálně někde u okna s výhledem na okolní přírodu. Do koutku přidejte několik polštářků a teplou deku a můžete si užívat ničím nerušená klidná odpoledne s dobrou knihou a šálkem teplého čaje.

4. Vyměňte beton a plast za dřevo

Dřevo také může výrazně zútulnit váš dům či byt. Přirozená barva dřeva působí teple a vyvolává uklidňující pocit. Hned se budete cítit blíže přírodě. Dřevěné skříně, podlahy či stoly a židle okamžitě navodí teplejší atmosféru.

5. Vystavte si cenné vzpomínky

Hygge je celé o komunikaci, socializaci, rodině a přátelích. Co je tedy lepší k vytvoření dobré nálady, než pověsit si na zeď či postavit na stolky a poličky vaše rodinné fotky, upomínkové předměty a fotografie z cest nebo kresby vašich dětí?

6. Zapalte oheň

Sedět s rodinou či přáteli u krbu je nedílnou součástí dánské kultury. Krb na dřevo vytváří útulnou atmosféru a zároveň dokáže v zimních studených měsících efektivně a levně vyhřát celý dům.

7. Využijte staré a nedokonalé

Dánové nesnáší plýtvání, takže recyklujte a znovu používejte věci, které lze. Buďte kreativní a najděte starým věcem nové využití. Nejlepší na hygge je fakt, že nic nemusí být perfektní. Má blíže k sentimentalitě, kdy například staré křeslo, které patřilo členu rodiny, nenahrazují novým značkovým nábytkem.

8. Přineste čerstvé květiny, kdykoliv můžete

Květiny představují kus přírody a přinesou radost a svěžest do každého interiéru. Veselé barvy tulipánů, pivoněk či růží domov krásně rozzáří.

9. Udělejte si čas na rodinu a přátele

Dobrá společnost je pro šťastný život nezbytná. Snažte se trávit co nejvíce času s přáteli a rodinou. Připravte dobré jídlo, otevřete láhev vína, zapalte oheň v krbu a povídejte si v příjemném prostředí hygge domova.

10. Vyjděte i ven

Hygge není jen o životě uvnitř stěn. Dánové rádi udělají jednoduchý piknik na terase či zahradě nebo vyrazí do parku.

AUTOR ČLÁNKU: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop