Jednoduché použití a cenová dostupnost, OSB desky mají mnoho benefitů

Jednoduché použití a cenová dostupnost, OSB desky mají mnoho benefitů

Lucie Němcová | Úterý, 02. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

OSB desky se se svými vlastnostmi řadí mezi moderní materiál s vysokým obsahem dřeva. Zároveń jsou cenově dostupnější než překližka a mají široké spektrum využití. Nesmysl nebo řešení, které má šťávu?


Co je vlastně OSB deska?

OSB je zkratkou z anglického „Oriented Strand Board" (deska z orientovaných plochých třísek). Vznikla v USA jako levnější náhrada stavební překližky a odtud se rychle rozšířila do zbytku světa. Je vyrobena z několika vrstev štěpek (podlouhlých hoblin) slepených dohromady za velkého tlaku a teploty.

Vnější vrstvy jsou orientovány v delším směru desky a vnitřní jsou uspořádány náhodně nebo křížově. Jedná se o moderní kompozitní materiál s vysokým obsahem dřeva zhruba 95 procent s vynikajícími mechanicko-fyzikálními vlastnostmi.

Pro výrobu OSB desek se používá smrkové či borovicové dřevo. Lepí se umělou pryskyřicí (melamin-formaldehyd) obvykle ve třech vrstvách. Má mírně horší materiálové vlastnosti než překližka, ale je cenově dostupnější.

OSB desky se dají snadno fixovat pomocí klasických spojovacích prostředků. Povrch desek může být broušený nebo nebroušený. Nebroušené desky mají lesklý povrch způsobený roztavenou pryskyřicí a hydrofobizujícím parafínem.

Desky broušené mají jemnější vzhled, než má nebroušená deska, průměrná velikost třísek se broušením zmenšuje a deska bez další povrchové úpravy je sametově matná.

interiér osb desky okok

obr.: Právě pro jednoduchost použití a cenovou dostupnost OSB desky kromě hojného užití v konstrukci stěn dřevostaveb můžeme vidět čím dál častěji v interiéru. Foto: Javier de Paz García


Typy OSB desek

OSB desky se standardně vyrábějí v tloušťkách od 8 do 30 milimetrů (nejčastěji 12, 15, 18 nebo 22 milimetrů) a ve formátech 2800×1250, 2650×1250, dále 2500×1250 a 2500×675 mm. Okraje jsou obvykle pravoúhlé ořezané ze čtyř stran, dále mohou být opatřeny perem a drážkou ze dvou stran (palubka) či ze čtyř stran (parketa), což slouží k lepšímu napojení.

OSB-desky-v-interieru

obr.: Desky OSB-2 je označení pro použití desek v suchém prostředí, to znamená v interiéru, kde se teplota pohybuje kolem 20 °C. Foto: Dreamstime

Rozdělení OSB desek podle toho, kde jsou použity

  • OSB-2: Desky jsou určeny pro použití v suchém prostředí, to znamená v interiéru, kde se teplota pohybuje kolem 20 °C a relativní vlhkost vzduchu výrazně nepřevyšuje 65 %.
  • OSB-3: Desky určené pro použití ve vlhkém prostředí, čili venku při teplotě 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 85 %.
  • OSB-4: Desky určené pro použití ve vlhkém prostředí se zvýšeným mechanickým namáháním. Určené pro teplotu opět kolem 20°C a relativní vlhkost vzduchu do 85 %.

osb-desky-drevotriskove-desky-stavba-drevostavby-konstrukce-steny-domu-kotoucova-pila

obr.: OSB desky se výborně hodí ke stavbě dřevostavby. Foto: Dreamstime


Široké spektrum využití OSB desek

Právě pro jednoduchost použití a cenovou dostupnost OSB desky kromě hojného užití v konstrukci stěn dřevostaveb můžeme vidět čím dál častěji v interiéru. Je možné je využít na podlahu, stěny, dveře... Jejich vizuální syrovost někoho možná dráždí a má pocit, že chybí výsledná povrchová úprava, jiné ale právě tohle povýšení prostého materiálu na pohledový baví.

OSB desky se hodí i na výrobu nábytku, velmi dobře se s nimi pracuje. Materiál je pružný jako překližka, neštípá se a dá se dobře vrtat a obrábět. Pro tento účel je dobré použít broušené OSB desky bez použití formaldehydu slepené pojivem na bázi polyuretanových pryskyřic. Výhodou takto vyrobeného kusu nábytku je bezesporu nízká cena a také možnost nábytek kdykoli rozebrat.

Desky se mohou lakovat, olejovat či mořit v různých barevných odstínech, čímž se jejich designové uplatnění dále rozšiřuje. Pokud se k další úpravě používají nebroušené desky, je před nanášením laků a olejů vhodné je nejprve lehce přebrousit, aby byla narušena ochranná vrstva parafínu a pryskyřice na jednotlivých třískách a nátěr lépe přilnul.

osb desky a nábytek okook

obr.: OSB desky se hodí i na výrobu nábytku, velmi dobře se s nimi pracuje. Materiál je pružný jako překližka, neštípá se a dá se dobře vrtat a obrábět. Pro tento účel je dobré použít broušené OSB desky bez použití formaldehydu slepené pojivem na bázi polyuretanových pryskyřic. Foto: Packhus

Výhody OSB desek

  • Odolnost v tlaku i tahu.
  • Tvarová stálost.
  • Homogenita.
  • Dostupnost v širokém rozsahu rozměrů a formátů.
  • Šetrnost k životnímu prostředí.
  • Příjemná cena.

osb desky v interiéru titulka ookok

obr.: Pro výrobu OSB desek se používá smrkové či borovicové dřevo. Lepí se umělou pryskyřicí (melamin-formaldehyd) obvykle ve třech vrstvách. Foto Javier de Paz García


Mohlo by vás zajímat...

Nábytek z dřevěných palet
DaS 2-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop