Tisk
Vhodnou skladbou podlahy lze ušetřit až 50 % nákladů na vytápění

Vhodnou skladbou podlahy lze ušetřit až 50 % nákladů na vytápění

Komerční sdělení | Úterý, 14. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Aktuálním trendem ve výstavbě rodinných domů je využití moderních technologií. I přes rozšiřující se znalosti stavebních expertů se v projektech a na stavbách opakují stále ty samé problémy, které mají nepříjemné důsledky v podobě nízkého komfortu a vysokého účtu za vytápění. Většina klientů staví poprvé, proto nemohou mít potřebné zkušenosti.

Po bydlení ve starší budově jsou z hlediska komfortu zvyklí na určitý kompromis, který si ani nedokáží uvědomit. Skladba podlahy je společně s volbou topného systému klíčovou technologií, která zásadně ovlivňuje komfort a náklady na bydlení po dlouhá léta.



"Mezi lety 2014 – 2017 jsme posoudili přes 4000 projektů a
instalovali systém vytápění Heatflow® do více než 1000 objektů.
Podařilo se nám díky těmto zkušenostem odkrýt zásadní problémy, které
ovlivňují celkové náklady na vytápění"

 www.heatflow.cz



Na co si dát pozor při realizaci?

  • Nedostatečná dimenzace výkonu vytápění

Požadovaný stav nízké energetické náročnosti budovy často projektanty svádí k velice slabé dimenzaci výkonu, což má za důsledek problematický úvodní nátop, komplikované vysušení stavby po mokrém procesu a nedostatečnou dynamiku v extrémně nízkých teplotách. V průběhu stavby také často dochází k různým změnám, které ovlivňují vlasnosti konstrukce a před instalací je nezbytné vytápění projektovat znovu. Ideální projekt zohledňuje využití jednotlivých místností a s rezervou v podobě vyššího výkonu si snadno poradí blokací.

  • Nekvalitní a nedostatečná izolace

Klíčovým faktorem je izolace podlahy na terénu, kdy rozhoduje typ, tlouštka materiálu a kvalita provedené práce při položení izolace. Standartně navržená skladba podlahy obsahuje cca 10 cm tloušťku izolace, čímž je sice splněna norma, ale vzhledem k izolačním vlastnostem zbytku konstrukce budovy je daný stav nedostatečný a podlaha pak chladne rychleji, než zbytek prostoru.

  • Nevhodná kombinace technologie vytápění a typu konstrukce

Aktuální možnosti na stavebním trhu jsou extrémně široké a je nezbytné volit technologie, které spolu ideálně fungují. Většina dodavatelů stavby se však omezuje na spolupráci s odzkoušeným dodavatelem vytápění a o ostatních technologiích nechce ani slyšet. Technologie, které dobře fungovaly před lety nemusí být ideální variantou pro budovy s dnešní energetickou náročností. Pro systémy jako vytápění je nezbytné volit opravdového specialistu s aktuálními zkušenostmi.

  • Výběr dodavatele

Ačkoliv se za topenáře často hrdě považují, je nezbytné si uvědomit, že elektrikář není topenář. Výběr profesionála, který u vás bude realizovat podlahové topení, je klíčový. Pro realizaci podlahy a podlahového vytápění si proto vybírejte dodavatele s dostatkem zkušeností s daným typem staveb. Zvolte specialistu pro daný obor, který vám navrhne a provede komplexní řešení a nezalekne se ani odborného poradenství ohledně navazujících řemesel.

  • Součet všech nákladů

Do reálného výpočtu nákladů na vytápění je nezbytné započítat opravdu veškeré výdaje s tím souvislé. Od projektu, nezbytné stavební připravenosti, vstupní investici, návazných řemesel, po reálné provozní náklady, servisní, údržbové, náklady na repas, a náklady, které vznikají na okolních plochách (např. rychlejší opotřebení finální vrstvy podlahy). Často se tak stává, že systém, který se jeví jako nejúspornější, je v celkovém součtu nejhorší variantou.

Příklady doporučené skladby podlahy

Na základě našich zkušeností o vytápění doporučujeme tyto skladby podlah.
Pozn: Jednotlivé tloušťky skladebných vrstev se mohou měnit v závislosti na parametrech objektu

heatflow 1heatflow 2

Obr. 1: Doporučená skladba podlahy pro mokrý proces
Obr. 2: Doporučená skladba podlahy pro suchý proces

Syndrom chladné podlahy – nemoc současných novostaveb

Dnešní novostavby jsou řešeny jako energeticky úsporné domy. To však nezaručuje, že v nich bude snadné dosáhnout stálé tepelné pohody, naopak, vytvořit opravdu dokonalý stav je poměrně složitější. Mnoho z nich právě kvůli kombinaci výše uvedených problémů trpí tzv. syndromem chladné podlahy. Tu považujeme za jednu z nemocí současných novostaveb.

heatflow 3heatflow 4heatflow 5

Obr. 4: Teplovodní vytápění
Obr. 5: Odporové topné kabely
Obr. 6: Celoplošný systém Heatflow®

Prvním krokem k vyřešení problému je jeho pojmenování. Předně je běžnou chybou, kterou jsme našli v mnoha dnešních stavbách, nepřizpůsobení kompletní skladby podlahy topnému systému v rámci celkových vlastností topného okruhu.

www.heatflow.cz

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop