Vyplatí se robotický vysavač?

Vyplatí se robotický vysavač?

Redakce | Středa, 05. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Kdo by si nepřál odejít ráno do práce a vrátit se do čistého domova, aniž by musel vysávat po večerech. I když si takto většina lidí představuje právě život s robotickým vysavačem, nesprávný výběr vám může práci přidělat, než vám od ní ulehčit. Vyplatí se vůbec robotický vysavač a jaký vybrat?

Uvažujete-li o automatickém vysavači, který bude sám vysávat podlahy ve vaší dřevostavbě, mějte na paměti, že existují dobré a špatné robotické vysavače. Pokud si neprojdete jejich parametry a zkušenosti uživatelů, může se jednoduše stát, že se vaše sny o stále čisté podlaze v domácnosti promění v realitu, kterou jste neočekávali. Jaké výhody a nevýhody mohou robotické vysavače mít?

Výhody robotických vysavačů

Hlavními výhodami jsou bezeporu úspora času a průběžné uklízení. Co dalšího mohou nabídnout:

  • Funkce antistatického mopu. Ta se postará kromě větších nečistot i o jemný prach a mastnotu, a to bez jakýchkoli chemických čističů.
  • UV-C lampa. Ta podlahy desinfikuje a ničí neviditelné bakterie a roztoče, což může značně ulevit alergikům a dalším lidem s dýchacími potížemi.
  • Dálkové ovládání. Někteří výrobci poskytují k vysavačům také možnost instalace mobilní aplikace, díky které můžete úklid ovládat na dálku.

Nevýhody robotických vysavačů

  • Špatné naprogramování. To může způsobit, že se vysavač zamotá do drátů, bude narážet do nábytku nebo může spadnout ze schodů. V takovém případě bude vysavač místo uklízení čekat na vaši pomoc.
  • Vynechání méně dostupných míst. Robotické vysavače nejsou vždy schopné se důkladně postarat o veškerá zákoutí a úzké rohy.
  • Malá kapacita sběrného koše. Robotické vysavače jsou menší i větší, klasické vysavače ale objemově stále nedohání. Proto je potřeba je častěji vyprazdňovat.

Většina zmiňovaných nevýhod se neprojeví, pokud vyberete kvalitní produkt.

Levnější vysavače překážky oťukávají a případně se jim poté vyhnou. Pokud chcete předejít „dezorientovanému" vysavači, zaměřte se na dražší modely, které mají zabudované kamery nebo senzory, díky kterým lépe vyhodnocují překážky ve svém okolí a pohybují se tak efektivněji. Některé robotické vysavače disponují infračerveným paprskem, který jim vyznačí zóny, do kterých nemají jezdit.

Ne všechny automatické vysavače jsou kulaté. Výrobci vytvořili vysavače, které mají D-tvar a dostanou se tak i do hůře dostupných míst. Pořízení robotického vysavače tedy nemusí nutně znamenat, že se veškeré nečistoty z prostoru místností nahromadí do rohů místností a pod postele.

Menší kapacitu sběrného koše u robotických vysavačů ničím nevynahradíte, pořád je ale snazší častěji vyprázdnit koš než trávit hodiny luxováním podlah v celé vaší dřevostavbě.

Vyplatí se tedy robotický vysavač?

Robotické vysavače zatím klasické ruční vysávání určitě plně nenahradí. Jsou ale ideální pro průběžné uklízení, především v případě, že máte doma psa nebo kočku.

Podlahy zůstanou čisté, jen je třeba jednou za čas vysát také místa, kam se automatický vysavač nedostane.

Nespornou výhodou jsou robotické vysavače také pro alergiky, protože zbaví domácnosti velké části dráždivých částic.

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop