Základní druhy saun. Jaká je pro vás ideální?

Základní druhy saun. Jaká je pro vás ideální?

Helena Petáková | Pátek, 30. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Saunování je stále oblíbenějším způsobem relaxace a neznamená to jen zvýšenou návštěvnost veřejných saun, lidé si jejich léčebných účinků užívají čím dál víc v soukromí svých domovů. A to i v případě, že nedisponují zrovna nadbytečným prostorem ať už v rodinném domě nebo v bytě. Na trhu jsou sauny různých typů a velkostí, i v malém prostoru saunové kabiny se můžeme zdravě otužovat a nabíjet novou energií.

Sauny dělíme na panelové, umístěné v rohu místnosti či v prostoru, vestavěné do předem pro tento účel postavené místnosti a venkovní – většinou srubové. Bezesporu srubová sauna se studenou koupelí v zahradě nebo ochlazováním ve sněhu v zimním období má asi největší kouzlo, přesto kvalitní saunu získáme i s menšími možnostmi.

srubova-sauna-v-zime

obr.: Srubová sauna s ochlazovacím sudem, ve kterém zabudovaný kotel na dřevo slouží k ohřívání vody. Foto: Sruby Pacák s.r.o.

hranaty-masiv-viditelny-v-saune

obr.: V interiéru venkovních saun je zachován přiznaný masiv, jak kulatý tak hranatý. Vytápěné jsou většinou kamny na dřevo nebo kamny elektrickými. Saunové sedačky jsou vyrobené z olše nebo termoolše (tepelně upravené dřevo). Foto: Sruby Pacák s.r.o.

Místo pro saunování se skládá z těchto částí:


  • Potírna – místnost ze dřeva vybavená tak, aby v ní mohlo být dosaženo teploty 60-100°C. Umístit ji můžeme do koupelny, sklepa, podkroví, k bazénu, všude tam, kde jsme schopni zajistit odvětrání místnosti a přívod čerstvého vzduchu pod kamna.
  • Sprcha – slouží k očistě před a během saunování.
  • Ochlazovna – káď s vodou, venkovní i vnitřní bazének, sprcha ideálně s větší průtočností vody. V bazénku a kádi udržujeme vodu v chladném stavu přibližně 7-10 °C.
  • Odpočívárna – místnost určená k relaxaci se používá mezi jednotlivými cykly a po saunování.

Vyberte si svůj typ sauny


1. Finská sauna

Finské sauny jsou provozovány s teplotami od 80 do 90 °C a s vlhkostí 3-12 procent. Nejčastěji jsou stavěny jako dvoustupňové s výškou 2,10 až 2,20 metru. Zdrojem tepla jsou obvykle elektrická kamna s možností nálevů, v různém designovém provedení.

Teplota v sauně je udržována automaticky pomocí řídící jednotky a zvoleného programu. Interiér saun může být obložen různými druhy dřev, například severským smrkem, topolem, kanadskou jedlí či Hemlockem (exkluzivní kanadská borovice).

Sedací plochy jsou zpravidla vyrobeny z afrického dřeva Abachi, které zaručuje, že povrch sezení je nepálivý i při extrémně vysokých teplotách. Dřevina velmi málo absorbuje teplo a vyniká zvláštní exotickou vůní.

roubenka-s-finskou-saunou

obr.: Roubená stavba ukrývá klasickou finskou saunu. Foto: Sruby Pacák s.r.o.

FINSKA-sauna

obr.: Finská sauna. Foto: BTW

rodinna-finska-sauna

obr.: Rodinná finská sauna ze severského smrku a termoosiky s možností polévání topidla. Součástí je bylinková miska, designové topidlo umožňuje vyšší vlhkost při nižší teplotě. Foto: Dyntar

2. Bio sauna

Tyto sauny se provozují s teplotami od 55 do 65 °C a s vlhkostí 15 až 30 %. Bio sauny jsou alternativou pro jedince, kteří špatně snášejí vysoké teploty ve finské sauně. K prohřívání těla dochází pozvolněji a můžeme zde setrvat delší dobu. Teplota v sauně je udržována automaticky.

Vlhkost je regulována automatickými nálevy, popřípadě automatickým zvlhčovačem. Bio sauny jsou často doplněny o světelnou terapii – chromoterapii. Při ní se v sauně pozvolna mění barevné spektrum, což blahodárně působí na smyslové vjemy. Spektrum je buď bodové, s využitím světelných kabelů či diodových světel, nebo plošné s využitím zářivkových svítidel.

BIO-sauna

obr.: BIO sauna. Foto: BTW

BIO-sauna-svetla

obr.: BIO sauna doplněná o světelnou terapii. Foto: BTW

3. Ruská baňa

Zdrojem tepla jsou v klasickém případě kamna na dřevo, která jsou umístěna mimo prostor ohřívárny, nahradit je mohou i speciální kamna na plyn. Regulace probíhá nejčastěji přivíráním a otevíráním škrticích klapek na přívodu vzduchu. Plynová kamna mají automatickou regulaci teploty, pomocí řídící jednotky a zvoleného programu.

K těmto lázním neodmyslitelně patří zvlhčené březové metličky „věníky", kterými se saunující šlehají po rozpáleném těle a uvolňují si tak pokožku. V nejvyšších místech těchto saun se při vlhkosti vzduchu 8 až 20 procent dosahuje teploty 110 °C a více.

ruska-bana

obr.: Ruská baňa je typická pro své zvlhčené březové metličky „věníky", kterými se saunující šlehají po rozpáleném těle a uvolňují si tak pokožku.Foto: Nikky Tokk, Zdroj: Dreamstime

ruska-bana-interier-sauny

obr.: Interiér ruské sauny. Foto: Aliaksei Shaviakou, Zdroj: Dreamstime

4. Vulkán sauna

Na rozdíl od ruských baní jsou vytápěny elektrickými kamny s automatickou regulací teploty. Obdobně jako v baních dosahuje teplota ve vulkán saunách až 110 °C. Sauny jsou vybavovány reproduktory pro poslech relaxační hudby. K dispozici je široká paleta nahrávek od šumících potůčků a hučícího moře, přes zpěv ptáků až po elektronickou relaxační hudbu. Toto vše jako celek tvoří dokonalou uvolňující lázeň.

Vulka-sauna

obr.: Vulkán sauna. Foto: BTW

5. Kelo sauna

Tyto sauny jsou vyráběny ze sto let starých borovic lesních, pocházejících s oblasti Laponska (tzv. laponská sosna), které propůjčují saunám charakteristickou vůni. Pomalý růst a přirozený postup sušení přetváří starou sosnu do stříbřitého Kelo dřeva.

Tento typ sušení může probíhat pouze v arktickém klimatu, dřevo má hustou strukturu vláken. Na sedací plochy se používá zejména dřevo Abachi. Kelo sauny jsou provozovány s teplotami od 80 do 100 °C a s vlhkostí 3 až 12 procent a i když jsou atraktivní i uvnitř domu, více vyniknou ve formě venkovního srubu.

KELO-sauna

obr.: KELO sauna. Foto: BWT

6. Kamenná sauna

Sálavé teplo přechází do lidského těla ze sedacích ploch a stěn. Doplněné je teplem ze saunových kamen, která bývají zpravidla elektrická. Kamenné sauny pracují s nižší teplotou než finské sauny, jsou proto vhodné pro lidi, kteří nemají rádi velké horko.

Teplota je snímána čidlem a na základě naměřené hodnoty je regulován výkon kamen. Vlhkost v sauně se udržuje ručními nálevy nebo automaticky. Bylinkové lázně navíc nabízejí inhalaci bylinných éterických olejů, jako je máta peprná, levandule, myrta a eukalyptus.

Kamenna-sauna

obr.: Kamenná sauna s bylinkovou lázní. Foto: BTW

7. ERD sauna

V překladu znamená zemní sauna. V minulosti se ERD sauny zapouštěly do země jako „zemnice" na celou výšku místnosti nebo „podzemnice" zpravidla do poloviny výšky. Hlavním důvodem byly tehdy chybějící izolace stěn, které se nahradily přímo zeminou. Také dnes jsou při budování venkovních saun vyhledávaným typem.

ERD sauna je ve své podstatě kombinací finské a kamenné sauny, kde se využívá tepla z elektrických kamen a současně sálavého tepla z kamenných stěn a otevřeného ohniště, nad kterým může být umístěna nádoba pro odpařování různých vonných esencí.

ERD-sauna

obr.: ERD sauna. Foto: BTW

8. Infrasauna

Správně spíše infrakabina, protože funguje na jiném systému než sauny. Nejdůležitějším rozdílem je způsob ohřívání lidského těla. V klasické sauně se teplo ze saunových kamen rozšiřuje prostřednictvím vlhkosti a vzduchu celým prostorem a následně zahřívá lidské tělo. Infrasauna zahřívá infračervenými zářiči ovzduší méně, zato lidské tělo mnohem intenzivněji do hloubky.

Teplota se v infrasauně pohybuje pouze kolem 50 až 60 °C. Kvalitní saunové kabiny pořídíte už přibližně od pětadvaceti tisíc korun, cena se může podle vybavení sauny vyšplhat ale až hodně přes sto tisíc. Z tohoto pohledu jsou pravidelné návštěvy veřejných zařízení podstatně levnější záležitostí.

Odpočinek v klidu svého domova, případně v kruhu rodiny nebo přátel, s využitím sauny vždy, když máte chuť, a nastavením relaxačních prvků podle svého, má však také své výhody. Od investovaných financí do své stavby můžete odečítat ušetřené peníze za předražené kapky a léky, které v době nachlazení a chřipek nebudete tolik potřebovat.

INFRASAUNA

Foto: KeitH, Zdroj: Dreamstime

SaR 1-2013

Mohlo by vás zajímat...

Domácí wellness
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop