Univerzální dřevostavba pro jakoukoli lokalitu

Univerzální dřevostavba pro jakoukoli lokalitu

Jiří Kuthan | Čtvrtek, 30. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Projekt dřevostavby s pragmatickým názvem DŘEVĚNÝ DŮM je odpovědí na komplikované zadání. Je vůbec možné navrhnout natolik univerzální projekt dřevostavby, aby její výstavba byla možná ve většině klasických lokalit? Jeho autory jsou architekti Bohumil Brůža a Jaroslav Mareš ze studia HCHKRDTN.

Mluvíme-li o opravdu univerzálním řešení dřevostavby, musí se hodit jak k tradičnímu duchu vesnice, tak k modernímu lesku příměstské zástavby. Univerzální dřevostavbu musí být možné umístit do rozvolněné zástavby samostatně stojících domů i do intenzivnějších zástaveb, případně až jako řadovou dřevostavbu.

Odpovědí na toto nesnadné zadání je vzhled dřevostavby inspirovaný tradičním venkovským stavením, maximálně zjednodušeným, očištěným o všechny rustikální prvky a transformovaným tak do striktně moderního pojetí.

univerzalni-drevostavba-projekt-drevostavby-moderni-drevostavba-do-mesta-drevostavba-na-venkov-hchkrdtn-1

Dřevostavba do L

Půdorysný tvar domu ve tvaru písmene L vychází opět z tradičního upořádání klasických stavení, sevřený dvůr je tvořen venkovní terasou, hřeben sedlové střechy probíhá rovnoběžně se silnicí. Projekt je skutečně možné, samozřejmě po zrušení štítových oken, aplikovat i pro kompaktní řadovou zástavbu.

Konstrukce dřevostavby

Dům je z konstrukčního hlediska navržen jako skeletová dřevostavba, uložená na betonových základových pasech, jejíž zateplení je navrženo tak, aby splňovala parametry pasivního standardu. Dřevěná je i konstrukce stropu a hambalkového krovu. Plechová střešní krytina podtrhuje jednoduchost a čistotu návrhu.

univerzalni-drevostavba-projekt-drevostavby-moderni-drevostavba-do-mesta-drevostavba-na-venkov-hchkrdtn-3

Hmotově je dům rozčleněn na dva celky – část rovnoběžná se silnicí je zastřešena sedlovou střechou, usazenou v úrovni stropu prvního nadzemního podlaží. Druhá část domu, chránící venkovní terasu, vybíhá z hlavní hmoty a zůstává zastřešená střechou plochou.

Linie okapu je z uliční strany zalomena zvýšením hmoty přízemí do prvku vikýře, tvar domu tím získává na dynamice a část podkroví se tak stává plnohodnotným obytným prostorem. Podobným způsobem je zvětšen i prostor na druhé straně sedlové střechy.

univerzalni-drevostavba-projekt-drevostavby-moderni-drevostavba-do-mesta-drevostavba-na-venkov-hchkrdtn-pohledy-1

univerzalni-drevostavba-projekt-drevostavby-moderni-drevostavba-do-mesta-drevostavba-na-venkov-hchkrdtn-pohledy-2

Fasáda je obložena dřevěnými prkny v přírodním odstínu, které budou časem přirozeně stárnout a nabírat tak šedý nádech. Pro oživení je vzhled fasády vyvážen žlutým odstínem obkladů ostění a okenních rámů.

Řešení dispozice dřevostavby

Převážná část života obyvatel by se měla odehrávat v přízemí, kde se nachází centrální obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, technická místnost, samostatné WC a pokoj pro hosty s koupelnou. Centrální obytný prostor je silně provázaný se zahradou pomocí venkovní terasy. V podkroví je pak umístěná koupelna, ložnice rodičů a dva dětské pokoje.

Přístřešek pro auto je přístupný přes technickou místnost rovnou do kuchyně. Před domem je možnost parkování ještě pro tři další auta, která mohou využít zpevněné přístupové plochy.

Hledáte projekty dřevostaveb?


V našem katalogu projektů naleznete další projekty moderních dřevostaveb, srubů i roubenek.


adresar-vyrobcu-a-dodavatelu-drevostaveb-2019-maly-300

Objednejte si pouze za poštovné Adresář výrobců a dodavatelů dřevostaveb, ve kterém naleznete přehled výrobců a dodavatelů dřevostaveb na českém trhu, včetně jejich stavebních technologií a vybraných referenčních staveb.

Adresář obsahuje jak ukázky realizací dřevostaveb na klíč, tak individuálních nízkoenergetických či pasivních dřevostaveb, nechybí ani vzorové domy.

Najdete zde popis a historii jednotlivých firem a zároveň vám poslouží i jako katalog dřevostaveb, z něhož si svou vysněnou dřevostavbu určitě vyberete.

Koupit Adresář výrobců a dodavatelů dřevostaveb 2019

 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop