Těžký dřevěný skelet je určen pro opravdové milovníky dřevostaveb

Těžký dřevěný skelet je určen pro opravdové milovníky dřevostaveb

Lucie Němcová | Úterý, 01. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba ze dřeva par excellence, to je dům, jehož nosnou konstrukci tvoří těžký dřevěný skelet. Poznáte jej na první pohled, protože když už se pro něj stavebník rozhodne, dřevo rozhodně stydlivě neukrývá za deskovými materiály. Nosný masivní skelet je naopak jedinečným estetickým prvkem stavby.

Konstrukci těžkého dřevěného skeletu (TDS) tvoří trámoví a sloupy z lepeného dřeva spojené ocelovými svorníky a styčníky. Těžký jej nazýváme právě pro jeho mohutnost v kontextu systému lehkého dřevěného skeletu a jeho subtilních nosných prvků. Sloupy TDS jsou v pravidelném rastru s vodorovnými průvlaky v obou směrech. Vodorovné ztužení pak zajišťují stropy, svislé obvodový plášť a tuhá jádra.

DrevoaStavby-Těžký dřevěný skelet

obr.: Základem nosné konstrukce těžkého dřevěného skeletu je pravidelný rastr sloupů a průvlaků. Důležité jsou detaily spojů, jak pro funkčnost, tak pro vzhled. Nosná konstrukce má kromě své hlavní funkce také další neméně významnou – utváří estetiku stavby. Autor obrázku: SEMA CZ

Konstrukce dřevostavby – uvnitř či vně


Nosná konstrukce může být přiznaná v exteriéru či interiéru a podle toho je pak umístěn obvodový plášť. Těžké dřevěné skelety s nosnou konstrukcí umístěnou do interiéru představují z pohledu tepelně technického, životnosti a údržby vhodnější variantu, než ty s nosnou konstrukcí umístěnou do exteriéru. Obvodová stěna s tepelnou izolací je v této podobě vedena kolem skeletu z vnější strany a nevznikají citlivá místa pro únik tepla. Skelet uvnitř vytváří v interiéru nenahraditelnou atmosféru. Stěžejní pro tento typ konstrukce je řešení jednotlivých styčníků (spojů), což zásadně ovlivňuje také architektonické řešení stavby.

DrevoaStavby-Těžký skelet v exteriéru

obr.: Konstrukce těžkého dřevěného skeletu v exteriéru. Autor obrázku: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

DrevoaStavby-Těžký skelet v interiéru

obr.: Konstrukce těžkého dřevěného skeletu v interiéru. Autor obrázku: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

Konstrukce těžký dřevěný skelet a jeho jedinečné vlastnosti


Masivní dřevěné profily přinášejí stavbám tohoto konstrukčního systému jedinečné vlastnosti. Skelet umí přenést vysoké zatížení i při velkých rozponech, takže nám znatelně uvolňuje ruce při řešení dispozice. Zatížení je vedeno skrze bodové prvky – sloupy do základů, většinou patek, takže se můžeme obejít i bez betonové základové desky a s ní spojených specifik.

DrevoaStavby-interiér dřevostavby s konstrukcí těžkého dřevěného skeletu

obr.: Posuďte sami, jaká kouzla se dají tvořit z dřevěných konstrukčních prvků poskládaných v promyšlených rastrech. Samotný interiér již mnoho zařizování nepotřebuje. Foto: Filip Šlapal

Dřevostavba těžký dřevěný skelet
 

DrevoaStavby-interiér dřevostavby z těžkého dřevěného skeletu

obr.: Jiný efekt mají trámy v interiéru světlé a tmavé barvy. Světlejší varianta je jemnější, vzdušnější a nechává vyniknout kresbě dřeva. Foto: KAGER

Prosklená dřevostavba? Volte konstrukci těžký dřevěný skelet


TDS současně umožňuje i větší míru prosklení, jelikož nepotřebujeme nosné obvodové stěny. Typicky tedy můžeme vidět domy této technologie se štědrými prosklenými plochami, kde propojení interiéru a exteriéru dosahuje svého maxima. Kontrast křehkého skla s masivním dřevěným rastrem je pak o to působivější.

Obvodové stěny neplní funkci nosnou, ale zejména tepelně izolační. Jsou tvořeny standardní sendvičovou konstrukcí ze svislých dřevěných prvků, izolace a deskových materiálů. Vnitřní příčky mohou být řešeny podle našeho přání tak, jako v jakékoli jiné dřevostavbě – nejčastěji ze sádrovláknitých či sádrokartonových desek.

DrevoaStavby-dřevostavba z těžkého dřevěného skeletu

obr.: Těžký skelet je určen pro opravdové milovníky dřevostaveb, kteří chtějí být se dřevem v kontaktu neustále. Foto: KAGER

Dřevostavba těžký dřevěný skelet
 

Malá i velká dřevostavba, vícepodlažní dřevostavba...


Bez problémů je možné tento konstrukční systém kombinovat i s dalšími technologiemi a rozšířit tak možnosti stavby. Těžký dřevěný skelet rozhodně nenachází uplatnění pouze na poli rodinných domů. Je skvělým řešením pro stavby větších rozměrů i výšek, v občanské více podlažní výstavbě. Dům s konstrukcí TDS si poradí i s požadavky na energetické úspory. Bez problémů lze realizovat i v pasivním standardu.

Dřevostavba těžký dřevěný skelet
 

DrevoaStavby-Konstrukce dřevostavby těžký dřevěný skelet

obr.: Skelet ponechaný v exteriéru vzhledem navazuje na tradiční hrázděné stavby, avšak v mnohem modernějším pojetí. Autor obrázku: TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

DaS 3-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop