Stavíme srub 5. - Specifika bydlení ve srubu

Stavíme srub 5. - Specifika bydlení ve srubu

Redakce | Úterý, 22. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Sruby nabízejí odlišný typ bydlení, než jsme běžně zvyklí. Masivní dřevostavba, ve které nás dřevo obklopuje ze všech stran, funguje jinak než klasická zděná stavba a dokonce i jinak než například montovaná dřevostavba. Sruby poskytují svým uživatelům specifické přívětivé mikroklima. Stěny jsou schopné absorbovat rozdíly vlhkosti mezi interiérem a exteriérem a poskytují vysokou kvalitu vnitřního prostředí.

Na druhou stranu musíme počítat s vyššími nároky při péči o srub. Dřevo je přímo vystaveno nepřízni počasí a v případě nevhodné či zanedbané údržby může být náchylné k poškození a degradaci. Je potřeba mít na paměti, že se nelze do srubu jen nastěhovat a nechat dům bez zvláštní údržby vlastnímu osudu.

Odměnou za zodpovědný přístup je život v dřevostavbě úzce spjatou s přírodou s jedinečným charakterem. Pokud si chce někdo postavit srub proto, aby se v něm zastavil dvakrát do roka a dále se o něj nestaral, měl by své rozhodnutí zvážit.

Po předání stavby srubu

Po zhotovení každé novostavby nastává období, kdy musí řádně vyschnout všechny použité materiály, aby konstrukce nabyly požadovaných vlastností. Zpravidla trvá alespoň několik měsíců, než se všechny procesy ustálí. U srubových domů je toto období delší – zabere tři až pět let a pro správné fungování dřevostavby v budoucnu je velice důležité. Majitelé by první léta po nastěhování měli srubu věnovat zvýšenou pozornost a péči.

Vysychání dřeva

Sruby bývají běžně zhotoveny z čerstvých kulatin krátce po těžbě. Dřevo není vyschlé a k vysoušení dochází až na zhotovené stavbě. Přirozený úbytek vlhkosti je doprovázen změnou tvaru některých konstrukčních prvků. Obvykle se projevují výsušné trhliny a různé praskliny. Ke změnám, na které se musíme především připravit, patří pokles výšky celého srubu. Tento jev vyplývá ze sedání stěn a je blíže popsán v předchozím dílu seriálu. Snížení celé budovy není u ostatních typů staveb obvyklé, ale v případě srubu jde o přirozený proces.

masivni-drevostavba-srub-exterier-kulatina-rohovy-spojmasivni-drevostavba-srub-interier-vytapeni-krb

 

S velkou pravděpodobností se během prvních let projeví tvorba výsušných trhlin. Jde o běžný jev, který nemusí uživatele zneklidňovat. Pro ochranu stěn se větší trhliny především v exteriéru ošetřují ochrannými látkami a případně se zatmelují. Ve větších a hlubších mezerách by se totiž mohla zadržovat srážková voda. Mírné změny tvaru se objevují i v rohových spojích stěn. Ty by neměly být příliš výrazné, aby nedošlo k ohrožení funkčnosti spojů. Všechny tyto změny v konstrukcích jsou občas doprovázeny zvukovými efekty, hlavně praskáním. Zvuky mohou sice leckdy vylekat, ale nepředstavují pro srub žádné riziko.

Zimní období

Vysychání srubu má probíhat rovnoměrně. Není dobré, když je proces zbavování vlhkosti nevhodně urychlován, což hrozí především během prvních let při přetápění srubu v zimních měsících. Mohou pak vznikat příliš hluboké praskliny a dochází i k ohrožení jednotlivých konstrukčních spojů. Z důvodu zachování přirozeného vysoušení doporučuje většina výrobců dodržet zimní technologickou přestávku a ponechat první zimu po výstavbě srub neobydlený. Nerespektování této zásady může vést k nepříjemným vadám, které jsou jen těžko odstranitelné. Tvorba hlavních tvarových změn končí zhruba několik let po výstavbě – tedy v době, kdy je dřevo již přirozeně vyschlé na potřebnou úroveň.

masivni-drevostavba-srub-exterier-sesychani-dreva-aretacni-sroubymasivni-drevostavba-srub-exterier-sesychani-dreva-vysusna-trhlinamasivni-drevostavba-srub-exterier-sesychani-dreva-vysusne-trhliny

 

Pravidelná údržba srubu

Jak již bylo řečeno, dřevo je přímo vystaveno nepřízni počasí a v případě nevhodné či zanedbané údržby může být náchylné k poškození a degradaci. Každý typ domu, jak zděný, montovaná či jiná moderní dřevostavba, tak i srub nebo roubenka vyžaduje svou údržbu.

Ochranné nátěry srubu

Dřevo je poměrně citlivé na působení vnějšího prostředí. Při nevhodném ošetření může dojít k jeho znehodnocení napadením škůdci, působením vody a slunečního záření. Naopak při řádné údržbě dosahují sruby dlouhověkosti.

Jedním ze základních způsobů ochrany dřeva vystaveného nepřízni počasí je opatření vhodným nátěrem. Ochranná vrstva má životnost okolo několika let, poté se musí obnovit. Nový nátěr se zpravidla používá pouze na stěnách, kde je to nejvíce zapotřebí, nikoliv najednou na celém domě. Častěji se musí přetřít například zdi orientované na jih, protože jsou vystaveny působení agresivního ultrafialového záření.

V rámci pravidelné údržby se doporučuje alespoň jednou za rok i čištění stěn z exteriéru, je tak zaručena lepší ochrana nátěru a odolnost srubu. Výhodou pravidelného čištění je i důkladná prohlídka všech venkovních částí, takže majitel získá lepší přehled o stavu svého srubu.

masivni-drevostavba-srub-z-hranenych-profilu-exterier-ochranne-natery

Přírodní povrch srubu

Někteří majitelé upřednostňují přírodní charakter stavby a ponechají srub bez nátěru. Tato varianta je také možná. Musíme ale počítat s tím, že povrch stěn zšedne a získá určitou patinu. Dřevo v přírodním stavu vyžaduje větší opatrnost při péči o srub. Bez povrchové úpravy je daleko náchylnější k poškození. Určitým rizikem může být i příliš rychlé vysychání exteriérové strany stěny v letních měsících. Před výstavbou je proto vhodné zvolit odolnější typy dřevin.

Ohrožení srubu vodou

Jedním z hlavních rizik pro zdravě fungující srub je dlouhodobě nevhodné působení vody. Špatně řešený odvod vody je nebezpečný pro každou budovu, pro dřevostavby obzvláště. Pokud jsou dodrženy hlavní konstrukční zásady, nemusíme se o dům strachovat. Preventivně je vhodné kontrolovat choulostivá místa a v případě poruchy neváhat s nápravou. Měli bychom dbát zejména na kvalitu okapů a všech jejich součástí. Pokud okap někde zatéká, je třeba poškozený díl vyměnit. Totéž platí pro všechny klempířské prvky na vnějším plášti srubu.

Riziko může představovat i kapající venkovní kohoutek, který odstřikující vodou pomalu, ale jistě způsobuje degradaci dřeva ve své blízkosti. Určitým nebezpečím mohou být také stromy v blízkosti srubu, které zadržují vlhkost a vytvářejí stín, takže fasáda po dešti špatně osychá.

masivni-drevostavba-srub-exterier-umisteni-na-pozemku-1masivni-drevostavba-srub-exterier-umisteni-na-pozemku-2masivni-drevostavba-srub-exterier-umisteni-na-pozemku-3

 

Na historických srubech a roubenkách si můžeme všimnout precizních detailů vypracovaných tak, aby se na nich voda zdržovala jen po co nejkratší dobu. To je jedno z hlavních pravidel, které masivním dřevostavbám zajišťuje dlouhou životnost.

Text: Marek Pavlas

Redakčně zkráceno a upraveno pro web


Další díly seriálu Stavíme srub

Stavíme srub 1. - Proč vlastně srub?
Stavíme srub 2. - Jaké dřevo na srub?
Stavíme srub 3. - Druhy srubů
Stavíme srub 4. - Technologie výroby srubů
Stavíme srub 5. - Specifika bydlení ve srubu (tento článek)


Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop