Tisk
Aby do dřevostavby netáhlo

Aby do dřevostavby netáhlo

Redakce | Úterý, 06. prosinec 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Máme pro vás a vaše dřevostavby pár dobrých nápadů a doporučení. Připravte se na další chladné dny a zajistěte si tak, že do tepla vašeho domu chladný vzduch z venku rozhodně protahovat nebude!

I pro dřevostavbu použijte kvalitní těsnění

Máte doma okna, která jsou vybavena kvalitním těsněním i skly a rámy s nízkou hodnotou tepelného prostupu, a přesto v zimních měsících cítíte nepříjemný chlad pokaždé, když se ocitnete v jejich blízkosti? Aby vám doma netáhlo, tak by jako celek měly fungovat nejenom všechny části oken, ale i jejich okolí. Pomoci v takovém případě může například speciální podkladový profil.

podkladovy profil_zdroj_DAFE-PLAST„Kromě samotných izolačních vlastností okna je třeba věnovat pozornost zejména kritickému místu, které se nachází v parapetní části okna. Například u oken PROGRESS je v tomto místě umístěn speciální podkladový profil ULTRAFOAM 08, který brání průniku chladného vzduchu zvenčí," uvádí Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE–PLAST, která se zabývá výrobou plastových a hliníkových oken, a doplňuje: „Podkladový profil ULTRAFOAM 08 je vyroben ze speciální tvrzené izolační pěny a hodnota jeho tepelného prostupu („U") je 0,8, což je výjimečně nízké číslo. V případě parapetu se totiž hodnota „U" vůbec neuvádí, jelikož by se jednalo o příliš vysoké číslo vypovídající o podprůměrných izolačních schopnostech." Skvělé izolační vlastnosti však nejsou jedinou výhodou speciálního podkladového profilu – umožňuje totiž také velmi snadné napojení vnitřního a vnějšího parapetu.

 

Ještě lepší izolace oken – rolety nejen pro dřevostavbu

predokenni rolety_Classic_foto_zdroj_Minirol

Přispět k vyššímu efektu izolace oken mohou také předokenní rolety. „Předokenní rolety nejenže slouží k regulaci světla a hluku a v horkých letních měsících brání přehřívání interiéru, ale hrají důležitou úlohu i v zimním období, kdy zabraňují prochládání interiéru a chrání okno a okenní rámy před sněhem a silným větrem," říká pan Radek Havelka, obchodní ředitel značky Minirol zabývající se výrobou stínících systémů, a dodává: „S kvalitně těsnícím oknem tak rolety tvoří ideální kombinaci k udržení příjemné tepelné pohody ve vašem domově."

 

Izolace pod dveřmi zamezí průvanu i hluku

Studený vzduch nemusí proudit do interiéru pouze okny, ale může pronikat z chladnějších místností například i malou skulinkou mezi podlahou a dveřmi, což může představovat problém zejména v bezbariérových prostorech, které se vyznačují absencí dveřních prahů. Naštěstí však i pro tyto případy existuje řešení, a to v podobě vysouvacího mechanického prahu. „Mechanický práh je stabilní skrytou součástí dveřního křídla\a, která se při zavření dveří automaticky vysune, a utěsní tak milimetrovou mezeru mezi podlahou a dveřmi," říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která je výrobcem ucelené řady dveřních systémů, a dodává: „Díky mechanickému prahu vám tak ani v bezbariérových prostorech nebude pod dveřmi protahovat a navíc jej oceníte i kvůli tomu, že u dveří výrazně zvyšuje zvukovou izolaci."

 

Rozdělte prostor dřevostavby skleněnými příčkami

dveře Strong_pousv_Premium_foto_zdroj_J.A.P. (7)Máte doma velké místnosti, které je zvláště v zimě náročné vytopit? Rozčleňte prostor elegantními celoskleněnými příčkami! Prosvětlenost prostoru zůstane zachována, ale zároveň dojde k zamezení nežádoucího proudění vzduchu z jedné části do druhé. S unikátní zárubní SILENCE se přitom vůbec nemusíte bát, že by chladný vzduch protahoval například mezerou, která vzniká mezi otočnými celoskleněnými dveřmi a příčkou. „Subtilní hliníková zárubeň Silence umí na rozdíl od jiných zárubní zcela uzavřít dilatační spáru mezi dveřním křídlem a fixními příčkami. Díky tomu nejenže brání průniku studeného vzduchu, ale také eliminuje průchod prachu z místnosti do místnosti a zajišťuje větší zvukovou izolaci," vysvětluje pan Petr Paksi.

 

 TIP: Dopřejte své dřevostavbě posuvné dveře od podlahy až ke stropu

Chtěli byste rozčlenit prostor pomocí fixní celoskleněné příčky a trendy posuvných skleněných dveří, ale bojíte se, že mezerou mezi příčkou a dveřmi bude protahovat z jedné části místnosti do druhé chladný vzduch? V tomto případě využijte originální řešení v podobě kombinace posuvného systému PREMIUM a dveří STRONG. „Minimalistický posuvný systém PREMIUM se kotví přímo do nosného stropu, který je skrytý našim očím pohledovým podhledem. Umístěte do něj například skleněné dveře STRONG ohraničené elegantním hliníkovým rámečkem, které tak budou zakrývat celou výšku prostoru od podlahy až ke stropu," říká pan Petr Paksi. „Nejenom že tak získáte velmi působivý designový průchod mezi jednotlivými částmi místností, ale zároveň také značně eliminujete proudění vzduchu z jedné části do druhé."

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop