Tisk
Udělejte své dřevostavbě zahradu na střeše! Vybrat si můžete hned z několika druhů...

Udělejte své dřevostavbě zahradu na střeše! Vybrat si můžete hned z několika druhů...

Komerční sdělení | Úterý, 29. srpen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Zelené či chcete-li vegetační střechy nejen potěchou pro oko, ale poskytují i mnoho benefitů, které zlepšují prostředí, ve kterém žijeme. V tomto článku se zaměříme na základní členění těchto střech podle použité vegetace a náročnosti údržby.

Druhy zelených střech

Intenzivní zelené střechy jsou vlastně zahrady na střeše. Jsou rozmanité, kladou velké nároky na statiku a vyžadují více péče. Obvykle je zapotřebí zavlažování a celková vrstva pěstebního média (půda, substrát atd.) je relativně vysoká – 20 cm a více. Jsou tvořeny trávníky, keři, květinami, stromy atd.

Extenzivní zelené střechy naopak vyžadují péči minimální. Jsou výrazně nižší (pěstební médium do 10 cm). Nejčastěji jsou osázeny rostlinami odolnými vůči suchu, jako jsou rozchodníky a jiné sukulenty. Také mohou být použity některé druhy travin a trvalek, v závislosti na klimatu dané oblasti. Je ale potřeba počítat s tím, že podmínky na střeše jsou výrazně tvrdší, než na zemi. Střechy dřevostaveb se nejčastěji řeší extenzivně. Takto pojednaná střecha dokáže výrazně omezit tepelné zisky i ztráty a tím citelně zlepšit tepelný komfort uvnitř budovy. Extenzivní zelená střecha je mnohokrát lehčí než střecha intenzivní, a v závislosti na druhu řešení je možné ji aplikovat i na budovu, která nemá posílenou statiku. Tento typ střech naše firma SEDUM TOP SOLUTION realizuje nejčastěji.

Schránka01Semi-intenzivní zelené střechy jsou něčím mezi extenzivní a intenzivní střechou. Mají mezi 10 a 20 cm pěstebního média, někdy bývají zavlažovány a pracují s širší paletou rostlin. Nároky na údržbu jsou vyšší než u střech extenzivních.

Zelenou střechou ke spotřebě energie

Pokud známe základní druhy vegetačních střech, můžeme se lépe rozhodnout, zda se vydáme cestou, která nevyžaduje následnou péči, nebo naopak zda budeme tvořit zahradu v oblacích. Asi není nutné zdůrazňovat, které řešení bude finančně náročnější. Ať už se vydáme kteroukoli cestou, může nás hřát vědomí, že se aktivně podílíme na zlepšování životního prostředí a také výrazně snížíme spotřebu energie.


Čtěte více o zelených střechách: Ať se střechy zelenají


Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop