Tisk
Motoricky ovládané venkovní stínění pohony Somfy – investice do úspor energií i komfortu

Motoricky ovládané venkovní stínění pohony Somfy – investice do úspor energií i komfortu

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 30. říjen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Jednou z oblastí, kde můžeme ušetřit významné částky, je zastínění budov, a to nejen veřejných, ale i rodinných domů. Jaké jsou tedy hlavní výhody venkovního stínění a jaký typ pro rodinný dům vybrat?

Venkovní stínění - investice do úspor i komfortuSynonymem zastínění u nás jsou stále vnitřní žaluzie zavěšené v interiéru za oknem. Zatáhneme-li je, zbavíme se oslnění, sluneční paprsky však okenním sklem do interiéru projdou a teplo se šíří do místnosti. Tuto tepelnou energii se zvláště v létě snažíme eliminovat, nikoli přijímat.

Somfy zlute Yelow CMYKCo s tím? Vyvětrat? Má-li vzduch venku 30oC, situaci zhoršíme. Pořídit klimatizaci? Dům ochladí, ale vzhledem k nákladům na pořízení i provoz a zdravotním potížím, které způsobuje, ji doporučit nelze.

Předokenní rolety pro Vaše bezpečí

Venkovní stínění - investice do úspor i komfortuChytrým řešením je venkovní zastínění. Např. předokenni rolety působí jako pevný elegantní pancíř, složený nejčastěji z hliníkových lamel. Díky výplni PUR pěnou je zároveň dobrým izolačním prvkem. Lamely spuštěné v zimě na noc úniky tepla významně sníží. Předokenní rolety jsou i významnou překážkou proti násilnému vniknutí do domu.

TELIS 4 SOLIRIS RTS PATIO STARVenkovní zastínění je vhodné doplnit dobře navrženým ovládáním, které zajistí, že se celé zastínění bude chovat jako dobře fungující systém, a nepřipustí zapomínání.

Ovládáním lze dům zastínit, jakmile vyjde slunce, stejně jako ho projasnit, když se stmívá či je pod mrakem. Na noc se pak mohou rolety automaticky spustit pro klidný spánek obyvatel.

Zastínění lze nastavit na míru úsporám i nárokům na komfort a bezpečí. Pro rodinné domy je vhodné například automatické stínění s řídící jednotkou animeo Solo firmy Somfy.

Regulace světla s venkovními žaluziemi je tak jednoduchá

TELIS COMPOSIO IO SILVER STAR
Další typ stínění, venkovní žaluzie, je situovaný před oknem a zachytí tepelnou energii již venku.

Problém s přehříváním interiéru tak odpadá
, stejně jako u tzv. markýzorolet nebo markýz, jež jsou u rodinných domů a bytů čím dál oblíbenější.

Výhodou venkovní žaluzie je možnost naklápění lamel, díky němuž si lze příjemně vyvážit světla a stíny v interiéru.

TELIS MODULIS SOLIRIS RTS SILVER STARSamostatnou kapitolou se stávají pasivní domy, kde může nekontrolované zacházení se sluneční energií způsobit velké teplotní výkyvy či dokonce nepřiměřenou spotřebu jiné energie.

Náročné požadavky na funkčnost stínící techniky v závislosti na čase, roční době, sluneční aktivitě a vnitřní či vnější teplotě zvládne splnit vhodně zvolený automatický řídicí systém.

Dokáže skloubit požadavek na snížení energetické náročnosti budovy, zachování zrakové pohody uvnitř interiéru a současně umožnit uživatelům přizpůsobit si polohu stínícího prvku podle aktuální potřeby.

Vaše komentáře (12)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop