Jak zvednout elektroinstalaci IQ?

Jak zvednout elektroinstalaci IQ?

Dagmar Šimonová | Pondělí, 06. červen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud jste nadšeným fanouškem novinek z oblasti techniky, poctivě sledujete vývoj v oboru a kupujete si vždy ten nejnovější typ mobilního telefonu, určitě už jste slyšeli o inteligentní elektroinstalaci. Chystáte-li se stavět, není její integrace, zvláště u dřevostaveb, žádným problémem. Co když ale už spokojeně bydlíte?

Čím více přibývá na trhu zařízení s označením SMART, tím více lidí se začíná zajímat o to, jakým způsobem je možné do jednoho uceleného systému integrovat co největší počet zařízení. A to nejen v oblasti zmiňovaných multimédií. Vývoj ve stavebnictví jde dopředu stejně rychle jako v jiných odvětvích, a není tak dnes už žádným překvapením, když v novém domě najdeme zabezpečovací systém, elektronicky ovládané žaluzie, garážová vrata nebo vstupní bránu na pozemek. Ve chvíli, kdy se začneme zajímat třeba ještě o elektronicky ovládanou vzduchotechnickou jednotku a systém vytápění, zjistíme, že by bylo mnohem efektivnější všechna tato zařízení vzájemně propojit, sloučit a zjednodušit jejich ovládání.

Co je to inteligentní elektroinstalace?

Inteligentní nebo lépe řečeno systémová elektroinstalace nahrazuje klasickou elektroinstalaci, kterou běžně najdeme v každém domě. Klasická elektroinstalace funguje jednoduše – každý konkrétní ovladač (vypínač) je drátem propojen se zařízením,které ovládá (světlem). Pokud chceme funkci vypínače změnit, je nutné fyzicky přetahat jednotlivé rozvody. U chytré elektroinstalace funguje celý systém už od základu jinak. Každý ovladač je nikoliv silovým, ale datovým kabelem propojen s rozvaděčem. Rozvaděč od ovladače obdrží signál a na základě programu vykoná akci. Pokud se tedy rozhodneme, že vypínač v kuchyni už nadále nebude ovládat světlo v kuchyni, ale třeba venkovní žaluzie, stačí jednoduše přeprogramovat rozvaděč bez jakéhokoliv fyzického zásahu do elektroinstalace.

03 inteligentní elekroinstalace  - kontrolní panel

 

S tím přichází samozřejmě možnost zapojit do systému naprosto všechna zařízení, která jsou ovládána elektronicky. Od systému vytápění, přes zabezpečovací systém až po chytrou televizi nebo kávovar. Rozvaděč navíc dokáže komunikovat i přes Wi-fi, radiofrekvenční signál nebo GSM, proto zařízení zapojená do systému můžeme ovládat rozličnými tipy dálkových ovladačů, pomocí SMS, ale i díky aplikacím v chytrých telefonech, tabletu nebo v počítači. Dnešním standardem je pak ovládání přes internet, díky kterému můžeme do systému vstupovat z jakéhokoliv místa na zemi.

inteligentní elektroinstalace - rozvaděčPokud se rozhodneme pro pořízení systémové elektroinstalace, je vždy dobré volit otevřené systémy, které může uživatel v průběhu životnosti stavby doplňovat a rozšiřovat a hlavně systémy, které jsou postavené na světových standardech. Jedním takovým je například protokol KNX. „Investice do evropského systému KNX nám přináší velkou flexibilitu v oblasti nastavení chování domu. Zároveň snižuje riziko požáru díky své koncepci způsobu ovládání koncových zařízení,“ hovoří o systému Miroslav Šedivý ze společnosti GIRA.

Proč si inteligentní elektroinstalaci pořídit

Ve chvíli, kdy obýváme dům s většími rozměry, ve kterém funguje třeba několik systémů vytápění, které se střídají podle toho, jaký zdroj je zrovna aktivní (solární panely, krbová vložka, rekuperace, plynový kotel), systém nuceného větrání, venkovní žaluzie na celém domě a k tomu třeba ještě zabezpečovací systém, vnese nám inteligentní elektroinstalace do ovládání takového domu potřebný řád, jednoduchost a komfort. Nemluvě o významných úsporách energií. Zvýší nám bezpečnost domu jak před vloupáním, tak před požárem, umožní nám do systému integrovat i multimédia a zpřehlední ovládání celého domu pro všechny členy domácnosti.

Velkou výhodou systémové elektroinstalace je například regulace topení a jeho zónové ovládání. Každá místnostmůže disponovat vlastním topným programem, a tudíž můžeme regulovat teplotu v každé místnosti samostatně a ušetřit tak až 30 procent nákladů na energie!“ říká Ing. Václav Mahdal ze společnosti ELKO EP. „K dalším úsporám pak vede například automatická regulace osvětlení na základě intenzity přirozeného světla a vypínání topení v případě otevření okna. Žaluzie podle potřeby reagují na vnější podmínky a efektivněji tak využívají přírodní zdroje. Při odchodu z nemovitosti pak systém automaticky přepne dům do „EKO režimu“ – vypne všechna světla, topení přepne do režimu „útlum“, případně zatáhne žaluzie.“

Jakým způsobem rekonstruovat starou elektroinstalaci

Cena inteligentní elektroinstalace se silně odvíjí od toho, jaká zařízení chceme do systému integrovat. I kdybychom ale ovládali systémovou elektroinstalací přesně to, co ovládáme klasicky, byla by cena vždy vyšší – a to zhruba o 15 až 20 procent. Takové navýšení tedy není příliš výrazné,a pokud chceme jít s dobou a uvažujeme o možném budoucím rozšíření, vždy se vyplatí do rozvodů investovat již ve fázi výstavby domu. I kdyby několik let měla systémová elektroinstalace sloužit jako normální.

inteligentní elektroinstalace - montáž prvků

Pokud jsme ale takové rozhodnutí v době výstavby neučinili, nikdy není pozdě. Jde jen o to, jak moc jsme ochotní do konstrukce domu zasáhnout a co všechno si přejeme do systému integrovat. Před samotnou montáží je nutné důkladněji prohlédnout stávající stav elektroinstalace a dle toho navrhnout správné řešení. „Vše záleží na provedení první instalace. Situaci například velmi zjednoduší, pokud je původní elektroinstalace vedena v protahovacích trasách. Jinak je samozřejmě nutné investovat do obnažení stěn a stropů tak, aby bylo možné položit nové vedení a sběrnicový kabel, který se musí instalovat ke všem světlům, radiátorům, zásuvkám nebo roletám. Takový zásah do konstrukce domu pak zabere zhruba od čtyř do osmi týdnů podle rozsahu požadované instalace,“ říká Miroslav Šedivý ze společnosti Gira. I v tomto případě jsou montované dřevostavby mnohem přijatelnější pro přestavbu než klasické zděné domy, kde by se rozvody musely složitě zasekávat do stěn.

Bezdrátové technologie

Určité řešení se nabízí i těm, kteří ani tak nechtějí do konstrukce zasahovat. „Vždy je možné využít bezdrátový systém iNELS RF Control, který je k tomuto účelu přímo určen. Ačkoli je v určitých směrech částečně omezený oproti standardnímu drátovému systému (ne vše lze přenést bezdrátově), jsme jím schopni vyřešit všechny běžně ovládané technologie, které se v domě nacházejí. Nečastějšími z nich jsou: řízení vytápění, spínání/stmívání osvětlení a ovládání žaluzií. Díky bezdrátovému přenosu se stávající elektroinstalace rozšíří pouze o komunikační prvky (vysílače a přijímače), které jsou instalovány skrytě a bez nutnosti zásahu do konstrukce domu,“ vysvětluje Ing. Václav Mahdal ze společnosti ELKO EP. „Pokud budeme uvažovat nad standardním rodinným domem (5+kk) – vybavení inteligentní elektroinstalací, která řídí topení, osvětlení a žaluzie, bude trvat instalace bezdrátového systému dvěma technikům cca 4-5 pracovních dnů,“ dodává.

2-2015
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop