Tisk
Proč centrální vysavač vítězí nad klasickým a robotickým

Proč centrální vysavač vítězí nad klasickým a robotickým

Komerční sdělení | Pátek, 21. duben 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Všechny tři uvedené technologie mají jeden společný jmenovatel – úklid domova od prachu a nečistot. Proč je z nich ale centrální vysavač nejlepším řešením? Přečtěte si tři hlavní důvody. Čistý domov pro rodinu je na prvním místě.

Prach je zdraví nebezpečný, zejména když se vznáší ve vzduchu a vy ho dýcháte. Nejmenší, lidským okem nepostřehnutelné částice, přitom vdechujeme nejhlouběji do plic. Při úklidu vnímáme prach především jako nepořádek, nepříjemný estetický prvek, špínu. Chemický rozbor v něm ale často prokáže těžké kovy jako například stroncium, arzen, chrom, hliník a další kovy, které mohou být ve vyšších koncentracích dokonce toxické.

Domácí prach obsahuje různé spory, bakterie, plísně, pyly, roztoče ale také třeba lidské kožní buňky, případně úlomky vlasů či zvířecí srsti. Všechny tyto materiály, pokud jste jim dlouhodobě vystaveni, mohou poměrně spolehlivě vyvolat různé druhy alergií. To znamená, že čím méně se jejich působení vystavujeme, tím lépe pro nás. A čím více prachu – a to včetně mikroskopického – skutečně dostaneme mimo obytné prostory, o to zdravější bude prostředí, ve kterém s rodinou společně trávíme hodně času.

celonerez-sterbinova-zasuvkaKlasický přenosný i robotický vysavač vzduch i s jemným prachem vyfouknou zpět do místnosti. A jemný prach navíc ještě zvíří do vzduchu. V podstatě se s nimi tedy sice zbavíme hrubých prachových částic a nečistot, ale ty nejjemnější, společně s alergeny, v místnosti pouze rozfoukáme. To mimo jiné znamená, že musíme mnohem častěji nejen znovu vysávat, ale i daleko častěji utírat prach z nábytku. Oproti tomu centrální vysavače prach nevíří, to je prostě fakt, který nelze zpochybnit. Veškerý vzduch s prachem, nečistotami, roztoči a alergeny je vysáván hubicí a velkým tahem silného motoru nasáván přes hadici a potrubí až do vysavačové jednotky kde je po přefiltrování vyfouknutý mimo obytný prostor. Vysavačová jednotka, neboli vlastní centrální vysavač, je nejčastěji umístěna ve sklepě, garáži, komoře, pod schody, nebo v jiném nebytovém prostoru, takže ji při vysávání ani neslyšíme. Tím se stávají centrální vysavače nejzdravějšími vysavači pro váš domov.

Více klidu a pohodlí - rodina nemusí vědět, že právě vysáváme

Pro naši psychickou pohodu má centrální vysavač jednu zásadní výhodu. Protože je jeho agregát umístěn v technické místnosti nebo garáži, je hluk, kterému musí být rodina při úklidu vystavena mnohem nižší. Aerodynamickému hluku při vnikání vzduchu do hubice se samozřejmě úplně nevyhneme, ale celkově klidnější domácí prostředí ocení jak partner při sledování televize, tak i děti, hrající si právě nějakou zajímavou hru na Playstationu.

Zmíněnou psychickou pohodu ale zvýší i samotná jednoduchost manipulace s centrálním vysavačem

Lehká vysavačová hadice měří 9 -10 m, stačí tak většinou jen jedna zásuvka na celé patro domu. Ta bývá obvykle umístěná na chodbě. Proto uživatel z jednoho místa postupně vysaje všechny místnosti na patře a to i včetně schodiště, jehož úklid je s přenosným vysavačem velmi problematický a s robotickým vysavačem téměř nemožný.

Úklid s centrálním vysavačem není jen maximálně účinný, ale i nesmírně pohodlný

Například díky systému Hadice ve zdi. Ty jsou skryté v trubním rozvodu a uživatel si na úklid vytahuje jen potřebnou délku (až 15 metrů). Po skončení vysávání stačí odjistit pojistku a hadice se skryje zpět v trubním rozvodu. V každé domácnosti ocení také Vroom, samonavíjecí hadici s délkou až 7,3 m pro rychlý úklid suchých nečistot, která se po dokončení své práce skryje v elegantním boxu v kuchyňské lince či šatní skříni. V dnešní době již téměř standardem systému centrálního vysávání jsou i štěrbinové zásuvky, které je možné dodat i v odolném a elegantním celonerezovém provedení.

agregat centralniho vysavačeAčkoli se totiž na první pohled zdá, že nic jednoduššího než robotický vysavač už ani být nemůže, po úklidu je také potřeba nasbírané nečistoty odstranit. A protože s ohledem na jeho celkové rozměry není ani zásobník robotického vysavače nijak závratně velký, vystačí nám v průměru na pouze přibližně 70 m2 plochy. Takže smetí vysypáváme často. Trochu pohodlnější je to u vysavačů klasických, kde se nasbíraných nečistot zbavujeme po uklizení přibližně 1 000 m2 plochy. Centrální vysavač ve srovnání s nimi ovšem uspoří řádově více času, který věnujeme vynášení odpadu a manipulací se sáčkem nebo zásobníkem. Jeho kontejner totiž stačí vysypat po uklizení téměř 10 000 m2, což bývá v průměru dvakrát za rok.

Vysoký výkon a nadstandardní záruka

Skutečně se zbavit nečistot totiž znamená, vedle samotné technologie odvodu prachu, i dostatečný výkon. Sací výkon vysavače je zhruba jedna třetina jeho udávaného příkonu. Klasické vysavače dnes mají, na základě direktivy EU, limitovaný příkon na maximálně 1600 wattů. V průměru je to často jen kolem 1400 W. A sací výkon se tedy pohybuje mezi 450 až 550 watty.

Robotické vysavače si sice poradí s většími kousky nečistot, ale jejich reálný sací výkon je poměrně malý. V průměru se pohybuje kolem deseti wattů.

Centrální vysavače ve srovnání s předchozími dvěma typy žádný limit nemají a jejich výkon se řídí pouze potřebou optimální nutné sací síly. Ta je – při jejich příkonu přes 2000 wattů – kolem 640 wattů výkonu. Je tedy logické, že v porovnání s předchozími dvěma typy nasají nejen více nečistot a prachu, ale i za kratší dobu. Podstatný je ale především fakt, že větší sací síla znamená i větší šanci vysát podstatnou část alergenů. A ty navíc okamžitě dostat mimo náš obytný prostor.

Centrální vysavače Husky mají unikátní záruku 25 let. To je naprostá výjimka v této konzumní době, kdy většina výrobků určených k vybavení domácnosti je zařazeno v kategorii „spotřební zboží a elektronika" s omezenou životností. Vysavače Husky navíc pro svůj chod nepotřebují výměnné filtry a sáčky. Je na volbě uživatele, zda je bude chtít ve vysavači mít či nikoliv. Stálý a patentovaný samočisticí filtr Silpure s obsahem stříbra zabraňuje nárůstu a množení bakterií a pro jeho důkladné vyčištění jej stačí jen vyprat v automatické pračce.

Pořízení centrálního vysavače tedy znamená investici do zdravého bydlení, která navíc ušetří čas strávený úklidem.

www.husky.cz

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop