Tisk
Dřevostavba na dně jezera

Dřevostavba na dně jezera

Redakce | Pátek, 24. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Na břehu Washingtonského jezera v Seattlu, na místě, které bylo ještě před sto lety zaplaveno vodou, vyrostla koncem roku 2014 jedna z prvních zdejších dřevostaveb z CLT panelů.

Technologie panelů z křížem vrstveného dřeva je v Evropě již dlouho tradiční technologií pro stavbu dřevostaveb, ve Spojených státech amerických však jde o novinku, která si musí své místo mezi sloupkovými dřevostavbami teprve získat.

Dřevostavba v Seatllu zaujme na první pohled dřevěnou fasádou, která je reminiscencí na kdysi běžné plážové kabiny používané v tomto regionu. Douglaska, použitá na fasádu, je upravena technologií opalování a kontrastuje s bíle pigmentovaným smrkovým dřevem na interiérových stěnách.

clt dřevostavba seattleterasa dřevostavby cltinteriér dřevostavby s rohovým oknem

Pro montáž domu bylo použito 67 panelů z křížem vrstveného dřeva vyrobených ze 17 stromů (majitelé „na revanš" vysadili v lese dvacet nových smrčků). Při návrhu vycházela architektka Susan H. Jones z principů a detailů pasivního domu a dokázala tak snížit spotřebu energie tohoto domu o 38 procent oproti hodnotě požadované státní energetickou normou.

ložnice dřevostavby clt seattleinteriér dřevostavby clt seattleřezy


Užitnou plochu domu rozšiřuje obytná „zelená" střecha s prvky z cedrového dřeva.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop