DŘEVO&stavby PROFIspeciál 2018 + supplement DŘEVO&stavby pro města a obce 2018
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 0 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromů

Dřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromů

Lucie Němcová | Pátek, 07. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Jako šestá v pořadí vyrostla v loňském roce krkonošská Stezka korunami stromů poblíž Jánských Lázní. Doplnila tak své úspěšné sestry rozeseté po Evropě. Tu nejbližší najdeme u přehrady Lipno v Čechách. Všechny spojuje stejný koncept – hravě, s lehkostí a ojedinělým způsobem učit o lese.

První část dřevěné Stezky se line ve výšce 23 metrů mezi korunami a je protkaná stanovišti s poučnými informacemi. Ve druhé části z výšek na chvíli sestoupíme do světa pod zemí v podobě betonové jeskyně. Tma, žádné barvy, ze stropu trčící kořeny a odpovídající zvuky navozují co nejautentičtěji atmosféru. Samotná expozice nezdrží déle než sedm minut a stručně vysvětluje, co vlastně půda je, nebo třeba co se děje, když z ní odčerpáváme živiny. Na závěr opět vystoupáme směrem k oblakům na plošinu s vyhlídkou na nezaměnitelné krkonošské panorama.

Dřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromůDřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromůDřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromů

Dřevěný chodník mezi korunami je vyroben z odolného modřínu, který neklouže ani za deště. Stojné sloupy jsou z borovice douglasky těžené v Rakousku a Německu pomocí vrtulníku. Strom díky tomu při kácení nespadne na zem a nehrozí defekty. Navíc tento druh dřeva může být rovnou použit v konstrukci bez předchozího vysoušení. Během jeho vysychání totiž nevznikají žádné praskliny.

Jako zázemí slouží moderní panelová dřevostavba zhotovená z předem připravených dílů, montáž hrubé stavby tedy byla za pár dnů hotová. Od doby svého otevření 2. července 2017 Stezka naplno slouží někdy i 4 tisícům návštěvníků denně.

Dřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromůDřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromůDřevostavba pro veřejný prostor - stezka korunami stromů


Stezka v korunách stromů

  • 67 dní realizace
  • 1900 m3 dřeva
  • 115 patek
  • 75 mikropilotů o celkové délce 400 metrů
  • 45 metrů dlouhé stojky z lepeného dřeva vedou stezku do výšky
  • 2 kilometry chůze
  • 80 metrů tobogánu (11 vteřin jízdy, až 30 km/h)
  • přibližně 300 tisíc návštěvníků první rok

Líbí se vám netradiční dřevostavby či využití dřeva v architektuře a designu? Podívejte se na další zajímavé realizace dřevostaveb.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop