Pták, rejnok či mořská vlna – tak vypadá vzdělávací centrum z bambusu a eukalyptu na thajském tropickém ostrově

Pták, rejnok či mořská vlna – tak vypadá vzdělávací centrum z bambusu a eukalyptu na thajském tropickém ostrově

Dana D. Daňková | Pátek, 30. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Kdo si hraje, nezlobí... a na thajském ostrově Koh Kood se i rád učí. Protože tady neplatí „učení – mučení", ale „poznávání hrou". Centru, které připomíná rejnoka, ptáka či vzedmutou mořskou vlnu, sice patří přídomek „vzdělávací", škola to však není. Děti i jejich rodiče se zde dozví mnoho zajímavého o přírodě, ekologii, místní kultuře a tradicích a současně si mohou vyzkoušet spoustu aktivit pro pobavení i poznání. A to všechno vlastně jen tak mimochodem.

Zadavatelem díla byla společnost Six Senses, která vytyčila hned několik zásadních požadavků – maximální využití místních materiálových zdrojů i pracovních sil, co nejmenší narušení původního rázu krajiny exotického ráje a samozřejmě i minimální ekologické zatížení lokality touto stavbou.

Ač je centrum určeno primárně pro děti, pobývající v letovisku Soneva Kiri, nemělo z podstaty věci jít o luxusní obří komplex z betonu a skla, ale o objekt, respektující krajinu i místní architekturu.

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-interier

Ekologická architektura - s úctou k přírodě

Investor oslovil holandský architektonický ateliér 24H – architecture, který se zabývá stavbami tohoto typu, a ten ve spolupráci s místními architekty Habita navrhl stavbu, která nejenže splňuje všechny požadavky, ale mohla by se stát jakýmsi etalonem pro ryze ekologickou architekturu.

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-exterier-prales

Základním stavebním materiálem se stal zcela přirozeně bambus, jehož roste na ostrově více než dostatečné množství. Navíc zajišťuje stabilitu a pevnost objektu, vzdušnost a lehkost jsou pak již jen příjemnými bonusy. V interiéru zaujme červený odstín dřeva. Jde o eukalyptus, přesněji blahovičník pobřežní z čeledi myrtovitých.

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-exterier-detail-konstrukce

Mimikry z ohleduplnosti k místu

Lehká bambusová stavba stojí, jen co by kamenem dohodil od pláže, ukrytá v hustém porostu. Díky materiálu, barvě i tvaru nevyčnívá, její mimikry nejsou ochranou před predátorem, jak tomu obvykle v přírodě bývá, ale vyjadřují ohleduplnost k danému místu. Pro příchozí je pak objekt neočekávaným a příjemným překvapením.

letovisko-soneva-kiri-thajsko-more-plaz-palmy

I stavební konstrukce, vnitřní členění a vybavení interiéru byly voleny tak, aby nejen ladily s prostředím, ale co nejdéle a nejlépe snášely tropické bioklimatické podmínky – vysokou teplotu a vlhkost a prudké a dlouhé deště.

Otevřená konstrukce budovy zajišťuje neustálé proudění vzduchu a tedy přirozené větrání, střecha ve tvaru vlny zde není pouze kvůli zálibě architektů v ladných tvarech, ale proto, že výborně odvádí přebytečnou vodu.

Ekologii nahrává systém osvětlení – průsvity ve střeše přivádí do interiéru v maximální míře denní světlo, aby bylo umělé osvětlení potřeba co nejméně. Významně jsou tak snižovány energetické nároky budovy.

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-interier-odpocivadlo

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-interier-ucebni-prostor


drevostavba-detsky-denni-stacionar-raa-svedsko-exterier-drevena-fasada-detail

Jaké dřevostavby se staví pro děti ve světě?

Dřevostavby dětem

 

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-interier-vecer

drevostavba-vzdelavaci-centrum-pro-deti-ostrov-koh-kood-thajsko-bambus-eukaliptove-drevo-exterier-vecer

Foto: Boris Zeisser Natrufied

Redakčně upraveno pro web.

Další články z rubriky Zajímavosti

SaR 3-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop