Wohlwagen: <small>Maringotka de Luxe – tak vypadá moderní dřevěný mobilní dům na kolech</small>

Wohlwagen: Maringotka de Luxe – tak vypadá moderní dřevěný mobilní dům na kolech

Jiří Kuthan | Pátek, 11. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Vzpomínáte ještě na staré dobré maringotky, s nimiž kolotočáři brázdili naší zemí? Na tradici dřevěného domu na kolech navazuje Alex Borghorst svým dřevěným mobilním domem a představuje ho v moderní, vylepšené a nikoliv nezajímavé verzi!

Jeho název – Wohlwagen – je v němčině jazykovou hříčkou: změnou jediného písmene získáváme název Wohnwagen, tedy obytný vůz, zatímco součástí původního názvu je slovo wohl, tedy příjemný. A není to jen jazykový záměr – pohled na obrázky a video prozrazuje, že na rozdíl od cirkusových maringotek nabízí Wohlwagen mnohem lepší a příjemnější standard přechodného bydlení.

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-exterier-pristavba-zadni-pohled-tinified

Kromě obytného a kuchyňského prostoru skrývá podlahová plocha o rozměru 22 – 27 m2 (podle typu) ještě ložnici, pracovní kout a malou koupelnu. Mobilní dům je určen pro jednoho až dva obyvatele a nabízí jim určitou alternativu ke všednímu dni nebo možnost přechodně změnit bydliště, což může být vhodné třeba pro toho, kdo ke své práci potřebuje cestovat po republice.

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-tinified

Mini dům lze využít kromě obytných účelů také po drobných úpravách jako ubytování pro hosty, ateliér, zahradní saunu, prostor pro drobnou živnost, kancelář, chatu nebo pánský salon. Na menší vzdálenosti jej lze přemístit zapojením za stěhovací vůz nebo tahač, na delší cesty po demontáži oje a kol na návěsu kamion.

Na místě stačí sklopit terasu a vyklopit stříšku nad vchodem. Z terasy se vchází přímo do středu interiérového prostoru. Kromě krbových kamen vpravo od dveří nemá mobilní dům žádný volný mobiliář, takže vyniká velkorysost prostoru dosahovaná také dostatkem světla a použitím světlého dřeva v interiéru.

Vyvýšený prostor za krbovými kamny lze využít sklopením postele mezi dvěma nočními stolky jako ložnici, přes den pak naopak vyklopením velkého psacího stolu jako pracovnu.

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-loznice-rozlozena-postel-krbova-kamna-drevena-podlaha-tinified

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-loznice-slozena-postel-krbova-kamna-drevena-podlaha-tinified

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-pracovna-dreveny-stul-krbova-kamna-tinified

Na opačném konci prostoru je jídelní a kuchyňský kout (malá kuchyňská linka má integrovanou lednici), ve výklenku přímo naproti dveřím je pak pohovka, z níž je výhled přes terasu do venkovního prostoru nebo večer do ohně v krbu.

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-kuchynka-jidelni-stul-tinified

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-kuchynka-vestavena-lednicka-tinified

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-kuchynka-zabudovany-varic-drez-tinified

Výrobce dřevěného mobilního domu, Alex Borghorst z německého města Göttingen, chrání svůj nápad patentem. Dům na kolech konstruuje z dílů vyráběných v zahraničí i doma za cenu od 25 000 eur – v případě zájmu prý i pro Českou republiku.

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-obyvak-svetlo-svicek-atmosfera-tinified

wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-interier-koupelna-wc-sprchovy-kout-umyvadlo-tinified

Foto: Alex Borghorst

DaS 1-2009
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop