Ložnice ve stylu EKO – ekologicky šetrná a zdravá ložnice

Ložnice ve stylu EKO – ekologicky šetrná a zdravá ložnice

Dana Jakoubková | Pondělí, 11. listopad 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Zelená je více než jen barva. A když jsou na náš domov aplikovány „zelené" a čisté techniky, děláme víc, než že jen vyjadřujeme své preference pro udržitelné bydlení. Vzhledem k tomu, že trávíme přibližně třetinu života spaním, měli bychom se i v ložnici obklopit jen tím, na co můžete být hrdi.

Je možné navrhnout ekologicky šetrnou, zdravou ložnici, v jakémkoliv stylu a na jakýkoliv rozpočet. Na co se tedy při výběru nábytku, doplňků a jejich materiálu zaměřit, pokud si chceme vytvořit EKO ložnici například v naší nové dřevostavbě?

1. Položte dřevěnou podlahu

Podlaha ve vaší ložnici je stejně intimní záležitost jako postel. Je to první věc, kterou vaše bosé nohy ucítí, když vstáváte, a poslední, které se dotknou, než se zaboří do postele.

Podlaha je s vámi v kontaktu fyzickém i psychologickém, i proto je výběr materiálu tak důležitý. Dřevo je samo o sobě ekologickým materiálem a má měřitelný dopad na kvalitu ovzduší v místnosti, protože dokáže pracovat s vlhkostí (absorbuje ji, nebo uvolňuje). Velká plocha dřevěné podlahy ošetřené přírodními přípravky (oleji, vosky či fermeží) je proto dobrou volbou. V případě barevných podlah je dobré volit ty, které jsou barvené přírodními barvami na vodní bázi.

TIP: Masivní podlaha v dřevostavbě - vše, co jste kdy chtěli vědět o dřevěné podlaze

interier-loznice-drevena-podlaha

Foto: SECA / Serafin Campestrini

2. Spěte v posteli z masivu

Postel je pravděpodobně nejdůležitějším kusem nábytku v domě. Konečně, trávíme v ní třetinu našeho života. A protože základní pravidlo komfortu říká: Utrácej peníze za to, s čím trávíš nejvíce času, je i postel hodna vaší investice.

Masivní dřevo použité k výrobě by mělo pocházet z udržitelně obhospodařovaných lesů a ne z pralesních porostů, nelegální těžby ani z lesů hodnotných pro ochranu přírody. Pokud je v posteli použitá dřevotříska nebo dřevovláknitá deska, zajímejte se o obsah močovinoformaldehydových pryskyřic, případně vybírejte postel, kde desky obsahují pojivo na bázi polyuretanových pryskyřic.

dreveny-postelovy-rost

Smrkové ložnice jsou vhodnou alternativou pro toho, kdo hledá kvalitní nábytek za příznivou cenu. Ložnice z dubového dřeva představují nejvyšší kvalitativní, funkční a estetickou třídu nábytku s vysokou užitnou hodnotou. V těsném závěsu je buk a olše. Zdaleka nejúčinnějším druhem dřeva je ale borovice, především borovice limba, jejíž silice prokazatelně zpomalují tepovou frekvenci a umocňují tak regeneraci organismu během spánku.

TIP: Proč dřevo voní? O vůni dřeva a vlivu na zdraví člověka

interirer-loznice-drevena-postel-z-masivu

Foto: JMP – Studio zdravého spaní

3. Pořiďte si organickou matraci

Většina pěnových matrací je vyrobena z polyuretanu na bázi ropy, který – když je spárován s chemickými lepidly, změkčovadly a látkami zpomalujícími hoření – může emitovat těkavé organické sloučeniny (VOC). Škodlivé jsou i optické rozjasňovače, používané k bělení potahu matrace. Přesto většina výrobců uvádí, že jejich matrace jsou zdravotně nezávadné.

Jelikož na matraci patrně nepoznáte, co bylo užito k její výrobě, hledejte značky, které mají transparentní produkty (mají např. eko značku EU pro matrace, německý eco-INSTITUT Germany, Öko-Tex Standard 100).

Certifikace ovšem neznamená, že suroviny pocházejí z ekologického zemědělství a že jde o ekologicky šetrné výrobky. Primární kritérium je zdravotní nezávadnost. Takže si raději rovnou zvolte matraci z ovčí vlny, biobavlny, koňských žíní, kokosového, konopného či lněného vlákna nebo přírodního kaučuku (ale pozor, i u něj mohou být použité chemické látky).

Alternativou ke klasické matraci je matrace vyrobená z vrstev bavlny, kokosového vlákna a kaučuku, takzvaný futon.

TIP: Zdravý spánek - klíčová je matrace a prostředí v ložnici

organicka-matrace-na-spani

Foto: JMP – Studio zdravého spaní

Věděli jste, že...

... materiál matrace může obsahovat olovo, nikl, rtuť, cín, halogenové sloučeniny, formaldehyd, těkavé organické sloučeniny, polychlorované bifenyly, karcinogenní, mutagenní nebo toxická barviva?

4. Používejte lůžkoviny (a pyžama!) z organických materiálů

Kdo se nechce válet v podestýlce plné toxinů, herbicidů, insekticidů a pesticidů, zapomene na konvenční nabídku. Za přechod na organické materiály jako bavlna, konopí nebo vlna, které nejsou ošetřovány chemicky ani čistírenskými kaly, ozařovány či produkovány genetickým inženýrstvím, případně jsou recyklované, vám poděkuje planeta i vaše kůže. Je dokonce prokázáno, že lidé, kteří spí na vlně, mají hlubší a klidnější spánek, protože vlna pomáhá regulovat tělesnou teplotu a odvádí tělesnou vlhkost.

Na textiliích do ložnice hledejte certifikát, který garantuje standardy a kritéria týkající se zdrojů a typů materiálů, ekologických postupů i zacházení se zaměstnanci.

luzkoviny-z-organickych-materialu

Foto: THE SHOP FLOOR PROJECT

5. Přidejte zeleň

Jednou z nejjednodušších věcí, které můžete udělat pro zlepšení svých zelených snů, je přidat do ložnice rostliny. Pomáhají filtrovat škodliviny z ovzduší, zvyšují hladinu kyslíku, zvlhčují vzduch a také zlepšují náladu. Jedna z choulostivých věcí na pokojových rostlinách ale je, že fotosyntéza se většinou odehrává během dne, což znamená, že oxid uhličitý uvolňují zpět do vzduchu, když spíte.

kokedama-zavesna-rostlina-do-interieru-v-mechu

Některé rostliny to ale mají jinak, jako například gerbery, orchideje, sukulenty (rostliny tučnolisté) nebo bromélie, které přijímají CO2 v noci. Ekologickou tečkou pak může být biologicky rozložitelný talířek pod kokedamy, vyrobený z biomasy.

kokedama-rostlina-v-mechu-biologicky-rozlozitelny-talirek

Foto: Petra Smetanová, NAVONA Gardens

6. Vymalujte netoxickými barvami

Ve vašich stěnách se může skrývat největší zdroj toxinů. Ty nejsou emitovány pouze při aplikaci barvy, ale jejich expozici jsme vystaveni i následně. Vybírejte proto barvy s nízkým nebo nulovým obsahem těkavých organických sloučenin (VOC) a sloučenin těžkých kovů. Nejsou o nic méně kvalitní než obyčejné barvy.

Za ekologické barvy, čili barvy šetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví lze obecně označit barvy, které jsou ředitelné vodou. Vyhneme se tak použití rozpouštědel, která těkavé látky obsahují. Ideální jsou barvy vyrobené z přírodních materiálů na bázi oleje, hlíny, křídy, jílu a dalších.

Spolehlivou značkou pro ekologickou barvu je "Ekologicky šetrný výrobek". Ta je udělována ministerstvem životního prostředí na základě kritérií, která schvaluje nezávislá rada odborníků. Ostatní eko označení nemusí být průkazná.

7. Vyvarujte se kůže a semišových výrobků

Kůže a semišové výrobky musí projít náročným chemickým procesem, než se dostanou do vašeho interiéru. Takže se jim raději rovnou vyhněte.


Mohlo by vás zajímat:

5-tipu-pro-zdravy-spanek
 
ložnice v dřevostavbě feng shui
 
drevostavba-loznice-v-drevostavbe-interier
 
DaS 4-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop