Jak vznikají mýty a pověry o dřevostavbách? Nenechte se ovlivnit předsudky druhých

Jak vznikají mýty a pověry o dřevostavbách? Nenechte se ovlivnit předsudky druhých

Jiří Kuthan | Pondělí, 17. červen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Mýty mají tu vlastnost, že se jejich určitá část většinou zakládá na pravdě, a proto jim lidé tolik rádi věří. Bohužel je ale pravda natolik zkreslená, že kdyby tyto mýty slyšeli lidé, o kterých vyprávějí, určitě by se nestačili divit. S mýty kolem dřevostaveb je to podobné. Zdrojem polopravd a pokřivených skutečností jsou zpravidla pověry, které vznikly buď s čistým záměrem poškodit dobré jméno dřevostaveb, anebo nevhodným zjednodušením „složitějších" situací.

Jak pan Novák stavěl dřevostavbu

Podívejme se na názorný příklad ze života: Pan Novák se rozhodl postavit si malou dřevostavbu. Pracoval ve státním podniku, a tak měl dost volného času. K tomu byl také zručný kutil a měl už za sebou takové stavby jako například boudu pro psa, králíkárnu nebo dokonce zahradní pergolu.

Dispozici svého domku už měl vymyšlenou, takže projektanta nepotřeboval, vzhled dřevostavby byl určen interiérem, takže ušetřil i za architekta. „Co je komu do toho, jak vypadá můj dům zvenčí," tvrdil.

Konstrukci dřevostavby vytvořil poměrně snadno. Na internetu byla spousta informací. Pan Novák byl přesvědčen, že když si z každé informace vezme to nejlepší, a to všechno dá, jak se říká, do jednoho dortu, výsledek bude zaručený. Že „víc dobrých věcí víc chutná", říkávali už dávno pejsek s kočičkou...

Nakonec celou dřevostavbu pan Novák postavil. Najednou však do svého okolí začal šířit zvláštní zprávy. Jaké?

„Ono to s tou rychlostí dřevostaveb zas není taková díra do světa."

Jak se k takovému závěru dopracoval?

Pila nedodala dřevo podle jeho představ. Profily, které si pan Novák navrhnul podle vzoru kanadských výrobců dřevostaveb, kupodivu nebyly na české pile skladem. Mimořádná sleva tepelné izolace na e-shopu byla skvělá, ale nezahrnovala dopravu. Materiál nakonec po měsíci přivezl soused, který měl cestu tím směrem. Také se ukázalo, že dvě ruce na spoustu úkolů nestačí a příbuzní už na další a další pracovní víkendy nereagovali. Týdny se táhly a vedle nich i měsíce. Občas nevyšlo počasí, jindy bylo třeba dělat něco jiného...

Jak to měl udělat správně?

Rychlost realizace dřevostavby závisí na realizační firmě. Moderní dřevostavba je složitý systém, který vyžaduje znalosti profesionála. I přesto, že je dnes možné najít poměrně hodně informací na internetu, tato úroveň znalostí nestačí. Tomu, kdo finančně nedosáhne na dodávku kompletní dřevostavby na klíč, lze doporučit, aby si našel dodavatele, který postaví hrubou stavbu domu a dokončí anebo dohlédne na dokončení zásadních částí dřevostavby. Ostatní části si pak může investor realizovat svépomocí. Nebude to nejkomfortnější, bude to chvíli trvat, ale pořád je lepší mít střechu nad hlavou a žít určitý čas skromněji než se zavazovat vysokou hypotékou. Používanou alternativou je dokončení soběstačného přízemí domu a ponechání půdního prostoru pro pozdější realizaci.

„Dřevostavby sice dlouho nevydrží, ale děti tu bydlet nebudou a alespoň nebudou mít práci s demolicí."

Co vedlo pana Nováka k tomuto prohlášení?

Dřevěná fasáda začala černat. Hlavně všude tam, kde byly vidět rezavé hřebíky. Také tam, kde se dřevěný obklad dotýkal trávníku, se začaly šířit nepěkné barevné mapy a na jednom místě vznikalo dokonce cosi jako houba na pařezu v lese. Ani v koupelně nevydržel krásný povrch dlouho. Kolem koupelnového okna se jako pavučiny táhly černé šmouhy plísně. Podobné skvrny se objevily také kolem okna v kuchyni.

Co mohl udělat jinak, aby předešel zklamání?

Dřevěné fasády musí být montovány nerezovými spojovacími prostředky. Jedině tak se zamezí zbarvení fasády způsobené rezavějícími hřeby nebo vruty. Dřevěný obklad v exteriéru by neměl být blíže k terénu než 15 cm, nejlépe však 30 cm. Pokud je dřevo příliš blízko terénu nebo na něj dokonce přímo navazuje, nebude to fungovat.

Prostory se zvýšenou vzdušnou vlhkostí prověří kvalitu provedení stavby velmi brzy a tvrdě. Řešení kritických detailů v místě zásadního oslabení konstrukce jako je například ostění oken a dveří je úkol náročný i pro profesionály. Konkrétní řešení těchto detailů je ověřováno v jakýchsi softwarových simulátorech skutečného domu. Pan Novák zřejmě nezvládl ani návrh řešení těchto náročných detailů, ani jejich montáž. Kvůli tomu v ostění oken začala dlouhodobě kondenzovat a hromadit se voda, která vytvořila ideální podmínky pro napadení biotickými škůdci.

„Hluk v domě mi nevadí. Jsem rád, když vím, co kdo dělá."

K tomuto závěru byl pan Novák prakticky donucen, aby nevypadal jako hlupák.

Podlaha i schodiště začaly vrzat velmi brzy a každý hlásek byl v domě slyšet hned po nastěhování. Zásady konstrukční ochrany proti šíření hluku však pan Novák nestudoval. Jediné, co použil správně, byly některé stavební materiály. I ty však nevhodně zkombinoval s ostatními částmi stavby, a tak nechtěně vytvořil výborné podmínky pro šíření jakéhokoliv hluku. Dosáhl tak prakticky pravého opaku.

Je možné vlastně vůbec postavit dřevostavbu, kde nebude všechno slyšet?

Zkoušeli jste si doma vařit svoje pivo nebo vyrábět víno? Povedlo se vám to? Ne? Dospěli jste tedy k závěru, že pivo nebo víno udělat nejde? To by byl jistě chybný závěr. Stejně je to s konstrukcí dřevostavby, která brání šíření hluku způsobeného například mluvením nebo samotnou chůzí. Tichá dřevostavba vyžaduje práci profesionála jak ve fázi návrhu, tak ve fázi realizace. Určitě mnoha chybám předejde „selský rozum", nicméně ani takový sedlák si pivo nevařil sám a dobře věděl proč.

„Nakonec mi to shořelo. Co jiného jsem vlastně mohl od dřevostavby čekat."

Když pan Novák nechtěl vypadat jako hlupák, musel najít jiného viníka:

Bylo jaro a už nebylo potřeba topit. Na spotřebu energie na vytápění dřevostavby si pan Novák nemohl stěžovat, ale každá ušetřená koruna se hodí. Přesto se občas ještě objevily ranní mrazíky a obloha byla přes den zamračená, a tak mu bylo v jeho domácí kanceláři u počítače chladno. V těsné domácí pracovně plné papírů neměl teplomet moc práce, aby po odchodu pana Nováka zapálil první list papíru. Stálo na něm, že odstupová vzdálenost hořlavých předmětů od topidla musí být minimálně jeden metr.

Jak tomu mohl pan Novák předejít?

Těžko říct, zda by ve zděném domku měl pan Novák méně papírů, jinou pohovku, koberec, záclony, nábytek a skříně plné oblečení, televizi nebo hifi věž. V každém případě jeho případ nebyl výjimkou. Naprostou většinu domácích požárů způsobí sami obyvatelé svojí nepozorností. Možná se dnes ještě najde někdo, kdo vám bude tvrdit, že záclona v dřevostavbě hoří lépe než ve zděné stavbě. Je jen na vás, zda mu chcete věřit...

Připravil: Stanislav Müller

Redakčně upraveno pro web


S kým stavět dřevostavbu? Jedině s ověřeným dodavatelem dřevostaveb!

Ať už si necháte od dodavatele postavit dřevostavbu na klíč, nebo jen hrubou stavbu o jejíž dokončení se postaráte sami subdodavatelsky či svépomocí, rozhodně se vyplatí nestavět jako pan Novák z našeho článku! Vyberte si Ověřeného dodavatele dřevostaveb.

Kdo je ověřený dodavatel dřevostaveb?

Firmu označenou tímto logem doporučujeme na základě referencí jejích spokojených klientů, které jsme získali v uplynulých 24 měsících.

  • Osobně jsme navštívili majitele realizovaných dřevostaveb a hovořili jsme s nimi o jejich zkušenostech s dodavatelskou firmou (dodavatelem).
  • Přesvědčili jsme se tak o kvalitách firmy a důvěryhodnosti referencí.
  • Ověřené dodavatele dřevostaveb poznáte snadno - jsou výrazně označeni logem Ověřený dodavatel dřevostaveb.

overeny-dodavatel-modernich-drevostaveb-logo



Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop