Dřevostavba navržená podle feng shui

Dřevostavba navržená podle feng shui

Lucie Němcová | Středa, 16. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Lukáš je v oboru dřevostaveb jako ryba ve vodě. Kromě toho, že je majitelem firmy realizující dřevostavby, postavil pro sebe a svoji rodinu třetí dům, který je prý ten posledním. Zajímalo nás, proč vůbec znovu stavěl a zda byl pro něj celý proces snazší, když je projektování a výstavba dřevostaveb jeho povoláním. Platí, že třetí dům je již dotažený k dokonalosti?

Proč vůbec nové bydlení? S mojí ženou jsme věděli, že chceme třetí dítě a dispozice předchozího domu pro početnější rodinu nebyla ideální. Limitovala nás také menší zahrada, kde jsme neměli prostor realizovat vše, co jsme si přáli. Navíc jsme mezitím získali další zkušenosti a věděli, co udělat pro nás jinak.


Prověřené místo pro život

Lokalita, ve které jsme vybírali pozemek, je naším domovem už nějaký čas. Jsme tu velmi spokojeni a nikam jinam jsme nechtěli. Parcely jsou tu ovšem hodně přebrané, volné jsou často jen pozemky ve svahu, z nichž jeden jsme si vybrali i my. Namísto nevýhody jsme se snažili vidět jeho potenciál, což se ale pochopitelně odrazilo v pracnosti i v rozpočtu.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-exterier-bazen-zahrada-nocni

Bazén: Vysněný bazén v dolní části pozemku vedle parkovacích stání – jedna za dalších možností relaxace v rámci domu a zahrady. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-exterier-terasa-zahrada

Okolí: Sousední domy jsou sice posazeny blízko, ale jejich obyvatelé se vzájemně neruší. Mít své soukromí nutně neznamená mnohametrový odstup, stačí šikovný návrh. Všichni mají ploché střechy, aby byli sladění. Foto: Martin Zeman


Svah největším učitelem

Převýšení pozemku činí 14 metrů a téměř čtvrtina zahrady zůstává nevyužita pro její příkrost. Zemní práce byly hodně náročné. Vytěžili jsme spoustu zeminy, kterou jsme ale naštěstí nemuseli odvážet, rovnou jsme ji použili na vyrovnání terénu.

V horní části nás to v určitý moment dál ani nepustilo, byla to čistá skála a postupovali jsme výkopy deset centimetrů za hodinu. V tomto místě vznikla opěrná zídka a horní zahrada, kde mají svůj klid a svůj prostor naše dvě dcery. Přístup na tuto část zahrady mají přímo ze svých pokojů směrem na sever.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-exterier-svah-zahrada-tinified

Hmoty domu: Dům je rozdělen do základních dvou hmot – denní část přízemí a noční část s pokoji pro děti v prvním patře. Z obou podlaží je možné vstoupit do jiné úrovně zahrady. Atiky domu jsou vytažené, aby vtiskly dřevostavbě jedinečný výraz a kryly fasádu před kyselým deštěm, který zrychluje stárnutí dřevěného povrchu. Foto: Martin Zeman


"Přesně jsme se ženou věděli, co chceme, když jsme do celého procesu šli. Ovšem složitost terénu nás naučila, že to není legrace."


navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-exterier-vstup-tinified

Foto: Martin Zeman


Dřevostavba podle principů feng shui

Dispozici domu, umístění na pozemek a garáže jsme si navrhli zhruba za týden. Následovala konzultace projektu z hlediska feng shui. Byly upraveny směry v kuchyni a úplně jsme změnili dispozice horního patra, například dětské pokoje jsou nyní orientovány k severu místo původního jihu. Plánovanou garáž nahradilo otevřené stání. Chtěli jsme prostor více otevřít, abychom měli kontakt s ulicí. V minulém domě jsme právě toto propojení postrádali. Byli jsme od ulice izolovaní a s příchozími komunikovali pouze videotelefonem.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-technicka-mistnost-tinified

Foto: Martin Zeman


Zelená střecha pasivního domu krásná na pohled

Dům usazený ve více hmotách na pozemku znamená také výhled na střechu. Na fólii jsme se rozhodně dívat nechtěli. Naštěstí díky pasivnímu provedení domu vznikla možnost čerpat dotaci i na zelenou střechu, která se skvěle doplňuje se zahradou.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-exterier-zelena-strecha-zahrada

Zelené střechy: Rostliny na střechách mění barevnost podle ročního období i množství vody – od jasně zelené po červenou. Mezi jejich vlastnosti patří kromě vizuálních kvalit také zachytávání dešťové vody, útlum teploty prostředí v létě a ochrana před přehříváním interiéru. Foto: Martin Zeman


Hlasujte pro tento pasivní dům

Tato dřevostavba, která je zároveň pasivním domem soutěží v anketě Úsporný dům 2019. Hlavním cílem této soutěžní přehlídky je představit široké veřejnosti nové i rekonstruované moderní a české stavby, kterých každým rokem přibývá. Všechny přihlášené domy byly hodnoceny odbornou porotou a ta následně z přihlášených domů vybrala ty, které postoupily do finále pro hlasování veřejnosti. Hlasování bude definitivně ukončeno 31. ledna 2020 ve 12 hodin.

HLASOVAT pro "PASIVNÍ DŘEVOSTAVBU VE SVAHU"


Zkušenosti s řízeným větráním s rekuperací

Pasivní dům znamená pochopitelně také řízené větrání s rekuperací tepla, které nám hned po nastěhování způsobilo docela šok – v domě byla vlhkost pouze 27 procent, přitom doporučená hodnota je zhruba dvojnásobná.

Později jsem přišel na to, že se v daném období sešlo několik negativních událostí – podlahové topení pracovalo na plný výkon, venkovní vzduch byl nezvykle suchý a navíc rekuperace pracovala kvůli škodlivým látkám (nábytek namoření olejem, běhouny a podobně) na velký výkon, a proto tolik vysušovala.

Rozhodli jsme se proto pro dokoupení aktivního zvlhčovače, který je napojen přímo na rekuperaci a vlhkost vzduchu v interiéru udržuje na 40 až 45 procentech.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-obyvaci-pokoj

Charakter interiéru: Oproti předchozímu bydlení je atmosféra uvnitř hřejivější a zemitější, protkaná přírodními materiály. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-obyvaci-pokoj-schody-tinified


"Přestože je dům plochou větší, máme pocit, že se méně naběháme. Dobře řešená dispozice prostě dělá divy."


navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-kuchyne-jidelni-stul-tinified

Atmosféra kuchyně: Elegantně oddělená a zároveň propojená kuchyně přímo navazuje na terasu a jídelní kout. Jedinečné světlo dodává stropní světlovod. Foto: Martin Zeman


Kvalita vzduchu v interiéru pod kontrolou

Kvalita vzduchu nyní vykazuje perfektní parametry. Vidím, co zůstává na filtrech, a měřím veškeré hodnoty včetně CO2 a VOC látek v interiéru, které jsou tu teď ukázkové. Ale člověk má samozřejmě stále potřebu větrat, i když je zde nucené větrání. Tu vůni čerstvého vzduchu, když otevřete okno, nic nenahradí. Nicméně jsme zvědaví na zkušenost ze zimního období, které nás teprve čeká. Myslím, že tehdy oceníme systém větrání úplně nejvíc.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-chotba-drevene-skrine-tinified

Foto: Martin Zeman


Systém vytápění na zimu i léto

Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo, se kterým máme z praxe skvělé zkušenosti. Je tu teplovodní podlahové vytápění – takový náš standard běžně realizovaný u klientů. K dispozici je také možnost chlazení. Léto probíhá bez naprostých problémů s přehříváním. Nevím, jaký podíl má zelená střecha, stínění a pasivita domu, ale spolu s možností jemně chladit podlahovými rozvody funguje výborně. Podlaha není pocitově nijak nepříjemně chladná. Máme malé miminko a nemáme s tím problém. V tak velké ploše stačí malé snížení a teplota klesá.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-kuchyne-tinified

Kuchyně: Petra je nadšená z nově řešené kuchyně. V předchozím domě totiž byla středobodem celého objektu a nebyla zde chvilka klidu. Tady je sice s obytným prostorem propojená, ale zároveň hezky odcloněná od hlavního ruchu. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-kuchyne-pracovni-prostor-tinified

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-kuchyne-barovy-pult-jidelni-stul-tinified

Jídelna: Místo setkávání rodiny – pevný bytelný stůl, dostatek míst k sezení a rodinné fotografie. Foto: Martin Zeman


Dispoziční řešení podle feng shui

O interiéru jsme měli jasnou představu, ale potřebovali jsme doladit detaily. Přizvali jsme tedy opět prověřené interiérové architektky, které naše vize překlopily do vizualizací, a my jsme mohli všechno promyslet dopodrobna. Z hlediska feng shui už finální interiér řešen nebyl.

Podstatnější bylo základní dispoziční rozložení, které určuje celkovou energii v domě, a vhodné osobní směry pro všechny členy rodiny pro spánek a práci. Často jsme v návrhu ustoupili z designového řešení ve prospěch správného a funkčního řešení podle feng shui. Zřetelně cítíme, že se nám tu příjemně žije a děti klidně spí.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-loznice-tinified

Ložnice: Zemité tóny a správná orientace postele – základ pro vyživující spánek. Pocit bezpečí a útulnosti pomáhá navodit i dřevěný obklad na stěně a stropu. Foto: Martin Zeman


Inteligentní systém domu - pomocník v každodennosti

Spoustu času jsem věnoval také plánování inteligentního systému domu. Nebylo možné mít 30 vypínačů v obývacím pokoji, řešením jsou tedy tři dotykové multifunkční vypínače, které ovládají všechno. Nepoužíváme klíče, vstup je na kód. Můžeme volit atmosféru v interiéru podle nálady. Ještě dnes ladíme detaily, aby systém správně fungoval.

V tom je zásadní mít kvalitního partnera znalého této problematiky. Byl jsem hodně proti čidlům, ale dnes jsem za ně ohromně rád. Dům reaguje podle toho, kde se pohybujeme, a šetří nám tak spoustu drobných úkonů, kterých je za den spousta. Večer dům zhasneme třemi poklepnutími na displeji a v noci se v případě potřeby rozsvítí pouze tlumená světla, abychom viděli na cestu. K dispozici je mnoho dalších drobností, které zpříjemňují život.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-vstup-tinified

Vstupní prostor: První místnost domu vítá a ladí na domov po příchodu zvenčí. Vzácnou ozdobou je živá zelená stěna z exotických rostlin. Foto: Martin Zeman


Bydlení v dřevostavbě pro nás dokonalé

V řadě případů jsme se rozhodovali až během procesu realizace, takže třeba navýšily plánovaný rozpočet. Ale věděli jsme, že když už třetí dům, chceme vše v souladu s našimi vizemi v nejlepší možné variantě. Je nám jasné, že se zde časem taky objeví detaily, které bychom třeba řešili jinak. To je prostě nevyhnutelné. Nicméně je to bydlení zcela podle našich představ založené na nemalých zkušenostech a věříme, že tady už zůstaneme.

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-schodiste-dolu-tinified

Schodiště: Více podlaží a schody byly pro Petru s Lukášem trošku strašák, jelikož byli zvyklí na přízemní dům. Nakonec ale vůbec nevadí. Malé slečny v horním patře jsou naopak rády, že mají svůj klid. Zelený svěží akcent schodišti dodává zakonzervovaný přírodní mech. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-schodiste-nahoru-tinified

Foto: Martinn Zeman

Investice do stavby domu lze poměrově rozdělit:

  • 20 % pozemek
  • 30 % okolí domu (terénní úpravy, zpevněné plochy, oplocení, zahradní objekty, zahrada atd.)
  • 30 % dům (základy a veškerá stavební část)
  • 20 % technologie a interiér domu

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-koupelna-tinified

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-interier-wc-tinified

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní – dotace B.2 + zelená střecha
  • Zastavěná plocha: 345 m2
  • Užitná plocha: 298 m2
  • Konstrukční systém: LUCERN wood – two by four, vnitřní stěny z desek Rigips Activ'Air®
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo IVT voda vzduch, centrální rekuperace RENSON s chlazením a zvlhčovačem
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,18 W/m2K
  • Projekt: Lukáš Černík (návrh a umístění); LUCERN dřevostavby s.r.o. (projekt)
  • Realizac: LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz, 2018navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-rez-stenou-tinified

navsteva-drevostavby-konecne-ten-pravy-lucern-pudorys-tinified


mail-ico-poptavka

Je vám blízký princip feng-shui a chtěli byste v podobném domě bydlet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost LUCERN dřevostavby s.r.o. se zaměřuje na moderní individuální výstavbu. Za dobu své bohaté praxe vyvinuli několik typových domů, které splňují požadavky většiny jejich klientů. Klientům nabízejí profesionální zpracování studií, které buď vycházejí z typových domů, nebo vytvářejí úplně nové studie na přání klienta. V průběhu několika let spoelčnost LUCERN postavila více jak 200 moderních domů. Stali se leaderem na trhu ve výstavbě dřevostaveb metodou two-by-four. V jejich nabídce naleznete pouze domy nízkoenergetické, splňující novou směrnici o energetické náročnosti budov pro rok 2020 a mimo jiné i pasivní domy.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (15)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop