Inteligentní systémy v dřevostavbě - komfort, úspory a bezpečí

Inteligentní systémy v dřevostavbě - komfort, úspory a bezpečí

Lucie Němcová | Pondělí, 08. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Inteligentní systémy mají v době neustále brilantnějších technologií již své pevné místo. Umožňují monitorovat, měřit, řídit, vyhodnocovat a regulovat různé funkce ve vašem domě, a to vše pomocí jednoduché aplikace v telefonu, dálkového ovládání či displeje doma. Nemusíte však z vašeho domu rovnou udělat futuristickou flotilu, vyberte si z nabízené palety pouze to, co vyhovuje právě vám.

Hlavní důvody pro inteligentní systém

  • zvýšený komfort bydlení,
  • ochrana investic,
  • finanční úspory za provoz a
  • vyšší hodnota nemovitosti.

Díky inteligentním systémům získáváte přehled o tom, co se děje doma, i když jste mimo domov – díky mobilnímu telefonu a internetovému připojení. Získáváte kontrolu a můžete jej vzdáleně ovládat.

inteligentni-systemy-v-drevostavbe-popis

1 - mobilní telefon, s nímž vše ovládáte
2 - poplašný alarm a čidla umístěná ve štítu
3 - rekuperační jednotka, která stále přivádí čerstvý vzduch
4 - robotický vysavač spustitelný přes mobil na dálku (s kontrolou uklizené plochy)
5 - světla reagující na denní dobu
6 - solární panely pro ohřev vody a výrobu elektrické energie
7 - centrální systém ohřevu vody
8 - přes internet řízené zásuvky
9 - displej řidící jednotky
10 - řízená střešní okna, stínění oken
11 - závlahový systém
12 - světla na dálkové ovládání přes internet (klidně můžete zapomenout zhasnout)
13 - programovatelný audiosystém
14 - centrálně řízené stínění

Včasné plánování

Doporučujeme začít s plánováním již v projektové fázi. Chytrá elektroinstalace je součástí elektroinstalačního projektu. I když se rozhodnete pořídit si některé funkce chytrého bydlení později, je vhodné mít správně připravenou infrastrukturu silového i datového vedení.

Režimy systému

Systém očekává naše pokyny odeslané z tlačítek nástěnných ovladačů nebo může fungovat samostatně podle předem nastavených akcí či dat sejmutých senzory.

inteligentni-systemy-v-drevostavbe-ovladaci-displejPředstavte si, jaké by to bylo u vás doma: „Ranní probuzení může být iniciováno roztažením závěsů v sedm hodin ráno s malým předstihem zapnutým topením na příjemných 22 °C oproti noční temperaci na 18 °C a příjemnou hudbou v pozadí, která se rozezní v ložnici a koupelně. Večer při návratu z práce se rozsvítí hned při odemknutí dveří, zapne se televize na vašem oblíbeném programu a zatáhnou se závěsy. Místnosti jsou již vyhřáté na 22 °C od odpoledne, kdy přišly domů děti."

Funkčnost po výpadku elektřiny

Když vypadne elektřina, tak v jakémkoliv domě, ať již automatizovaném či ne, zhasnou světla a vypnou se spotřebiče. Zařízení, která se dají ovládat mechanicky, lze samozřejmě ovládat i po výpadku elektřiny.

Výše investice

Investice se pohybují v řádech desítek tisíc korun v závislosti na množství řízených funkcí chytré domácnosti. V případě velkého domu s bazénem, saunou, zavlažovaným trávníkem, kamerovým systémem a vlastní energetikou se můžeme dostat až na stovky tisíc korun.


inteligentni-systemy-v-drevostavbe-kuchyneinteligentni-systemy-v-drevostavbe-obyvakinteligentni-systemy-v-drevostavbe-lozniceinteligentni-systemy-v-drevostavbe-koupelna


 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop