Jak zařídit prvotřídní koupelnu okem designéra

Jak zařídit prvotřídní koupelnu okem designéra

Lucie Němcová | Úterý, 24. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Většina z nás je v procesu stavby domu a tvorby interiéru pouhými laiky. Pokud navíc chybí odborná pomoc, mnoho důležitých detailů vzniká bez hlubší úvahy a mohou se připomenout až nepohodlím během užívání, krátkou životností či neharmonickým vzhledem. Pojďme si nyní posvítit na koupelnu – naše soukromé wellness – abychom se takovým zbytečným chybám vyvarovali a mohli si užívat zázemí par excellence.


1. Na počátku je koncept koupelny

Klíčovým začátkem každé dobré koupelny je koncept – zasazení do dispozice a celkového stylu domu a interiéru, ale také důkladné promyšlení koupelny v návaznosti na naše potřeby.

navrh-koupelny

Vizualizace: Richter Interiéry

"Nenechte si narušit stanovený koncept koupelny. Každý jednotlivý řemeslník nebo dodavatel bude mít radu, jak by se daná věc měla udělat jinak. Jen vy znáte celkový obraz, koncept a cíl. Naslouchejte, ale nenechte se rozhodit, a informace filtrujte přes svoji vlastní vizi. Mějte ji stále před očima třeba v podobě mood/concept boardu nebo prováděcích výkresů."

Petra-Richter-designerka
Petra Richter
designérka

umyvadla-v-koupelne

Vizualizace: Richter Interiéry


2. Dispozice udává rámec

V koupelně umisťujeme dispozičně nejblíže vstupu zařizovací předměty, které potřebujeme nejvíce. Ty méně používané mohou být nejdále – tedy vana a sprchový kout. Důležité je hledisko – co chceme vidět jako první, když vstoupíme do místnosti? Pravděpodobně to nebude například toaleta.

Koupelna s Fermacell kopie

Foto: Fermacell

"Neexistují univerzální pravidla při vymýšlení kladečského plánu, ale je třeba pamatovat, že vše je propojené se vším (čtyři stěny a půdorys jako pátá) – pohneme s jedním prvkem a tento krok se může promítnout na ostatní plochy. Proto upřednostňujeme jednu stěnu (zpravidla tu nejvíce pohledovou) a té podřizujeme ostatní."

Petra Richter
Petra Richter
designérka

dispozice-koupelny

Foto: Dreamstime


3. Dobrý spárořez dělá koupelnu

Spárořez, neboli kladečský plán, tedy přesné rozvržení dlažby a obkladů, navrhneme nejprve v půdorysu v návaznosti na dispoziční řešení a znovu upravíme po rozkreslení jednotlivých stěn. Obklad by měl ideálně navazovat na dlažbu, byť třeba jen jednou spárou, pokud nemá stejné rozměry. Snažíme se vyhnout situaci, kdy se spáry potkají třeba jen pár milimetrů od sebe.

  • Se spárami ladíme také výšku osazení zařizovacích předmětů.
  • Odstín spárovací hmoty volíme podle toho, jestli chceme stěnu sjednotit (obvykle při velkých rektifikovaných formátech) nebo naopak zvýraznit rastr obkladaček.
  • Barvu spárovací hmoty vídáme většinou stejnou na stěnách a podlaze. Nejčastěji je to bohužel světlá bíla, což je na podlaze nepraktické. I kdyby obklad i dlažba byly ve stejném dekoru, může být na podlaze o něco tmavší odstín nežli na stěnách. I v místě čisté zóny totiž spáry časem zašednou. Nebojte se použít šedou barvu spárovačky k bílé dlažbě. Pro stavební firmu je to často zbytečnost, pro vás ale praktická záležitost.
  • V případě velkých formátů chceme vytvořit efekt jednolité stěny. Když jsou v dekoru tmavší a světlejší odstíny, pro spáry vybíráme spíše tmavší, který opticky ustupuje do pozadí, zatímco světlá barva na sebe mezi tmavými zbytečně upozorňuje.
  • I když je dekor obkladu a dlažby stejný, odstín spárovací hmoty se může ve výsledku jevit jinak na podlaze a jinak na stěnách. Příčina může být v rozdílné nasákavosti materiálů. Například při použití slinuté dlažby, která je minimálně nasákavá, na rozdíl od obkladu.
  • Je také možné sladit formát obkladu s výškou wc předezdívky (ukrývající podomítkový modul s nádržkou), která mívá obvykle 120 centimetrů. Když má obklad na výšku 60 centimetrů, výšku 120 centimetrů ideálně vykryjí dvě obkladačky nad sebou. Ale proč nejít klidně třeba do 130 centimetrů, pokud pracuji s formátem obkladu o rozměru 65 a podobně. Vypadá to dobře a vyhneme se tak odřezkům.
  • Pokud je to možné, je dobré vyhnout se tenkým proužkům dořezků u krajů a klidně si pomoct zmenšením formátu obkladu uprostřed stěny.

realizace-odtokoveho-zlabu

Foto: Chuděj Žlab

Bezpečný bezespárný odtok

Odtokový žlab Aquarius, je vyráběn lisováním a tedy bez svarů, což v praxi znamená lepší ochranu koupelny před nežádoucími průsaky vody. Tato nová technologie usnadňuje a zároveň posunuje hranici možnosti snadnějšího pracovního procesu výroby a montáže.

Těleso žlabu je vyrobeno z nerezové oceli a je lisováno jako jeden kus. Otočný plastový sifon s integrovanou silikonovou membránou a vodní hladinou je navržen s ohledem na maximální zjednodušení montáže při připojování potrubí.

Hydroizolační membránová fólie je hermeticky spojena již ve výrobě. Montážní ALU lišta je součástí žlabu a je možné na ni nalepit jak obklad typu dlažba či sklo, tak nerezovou lištu. Rovnost stávajícího obkladu s obkladem nalepeným na montážní ALU liště zajistí plastové stavěcí podpěry, které lze nastavit na požadovanou výšku.

detail-zlab

Vizualizace: Chuděj Žlab


4. Vana, která koupelně sedne

  • Výběr vany je individuální záležitostí. Nebojte se ji vyzkoušet přímo v obchodě a do vany si vlézt. Každý od ní potřebujeme něco jiného podle fyzické výšky i rozdílných nároků. Délka 160 centimetrů je určitě málo, 175 je optimum pro většinu lidí. K většímu pohodlí a stabilitě se dá případně dopomoci magnetickými polštářky (když je vana smaltovaná) nebo područkami. Někdy je totiž potřeba hledat kompromis, například když jsou partneři různě vysocí.
  • Tvar vany by měl odpovídat našemu budoucímu užívání. Bude se v ní koupat nejčastěji jeden člověk nebo dva? Podle toho můžeme vybrat naklonění zad a umístění výpustě (na stranu či na střed). Velikost je důležitá, ovlivňuje, jak dlouho budeme vanu napouštět i jaká bude spotřeba.
  • Pokud je u vany také sprcha, je dobré ji umístit až 60 či 70 centimetrů nad hranu vany, aby hadice nepřekážela při koupání.
  • Pokud nemáte velkou koupelnu, zapomeňte na rohovou vanu. Její přidaná hodnota je téměř nulová.

vana-v-koupelne

obr.: Harmonická a jednoduchá materiálová paleta, na centimetry pasující nábytek s dobře rozvrženými úložnými prostory, šikovně umístěné praktické niky, to vše jsou klíče dobře řešené koupelny. Vizualizace: Richter Interiéry

Suchou cestou v koupelně

Stěny i podlaha

Výhody suchých stavebních procesů v dřevostavbě se netýkají jen chodeb, kuchyní, obývacích pokojů a ložnic. I v koupelnách lze realizovat ucelený a voděodolný systém: na stěnu se dají použít cementovláknité desky fermacell® Powerpanel H2O, na podlahy pak podlahové prvky fermacell® Powerpanel TE, které jsou také určené do vlhkých prostor. Cementovláknitá deska fermacell® Powerpanel H2O je navíc jedna deska pro mnoho povrchů – lze na ni nanášet nátěry, stěrky, omítku/válečkovanou omítku nebo obklady.

Koupelna s Fermacell zaklady

Foto: Fermacell

Komplet pro sprchu

Do systému materiálů pro vlhké prostory patří i sprchový podlahový set fermacell Powerpanel TE, řešící suchou cestou zabudování liniových žlabů v bezbariérových koupelnách a sprchových koutech. Předností samotného sprchového setu je jednoduchá pokládka a montáž a vyřešené vyspádování prvků, které vylučuje jakékoliv nepřesnosti.

Sprchový set lze kombinovat s dalšími podlahovými prvky fermacell® a tak napojit mokrou a suchou část koupelny vysoce pevným spojem. Profesionál, ale i šikovný kutil, má tak k dispozici kompletní, jednoduchý a maximálně odolný systém.

Koupelna s Fermacell foto1

Foto: Fermacell

5. Bidet v koupelně

Je-li v koupelně prostor, zvažte pořízení bidetu nebo alespoň připojení bidetové spršky na samostatném wc. Má smysl nejen pro intimní hygienu, ale také pro praktické využití (při úklidu, praní prádla, pedikúře, mytí domácích zvířat a podobně).

toaleta-s-bidetem

Vizualizace: Richter Interiéry

"Ráda využívám malou místnost toalety, kde člověk spočine jen na chvilku, pro větší či menší úlet a jako příležitost zapojit jistou míru extravagance. Samozřejmě že celkový rámec určený pro celý interiér je potřeba dodržet i tady, ale můžeme použít obklad s divočejšími vzory nebo vsadit na tapetu, nástěnnou dekorativní stěrku, vymalovat strop, použít více zrcadel než je obvyklé, jinou barvu baterie, křiklavou mozaiku, netradiční dekorace a podobně."

Petra Richter
Petra Richter
designérka

bidet-koupelna

Vizualizace: Richter Interiéry


6. Koupelnový žebřík aneb praktický pomocník v koupelně

Při výběru koupelnového žebříku je dobré si odpovědět na základní otázky spojené s jeho praktickým využitím. Má sloužit i jako zdroj tepla koupelny? V jakém provozu bude fungovat - elektrický, vodní nebo kombinovaný? Chceme na něm sušit ručníky? Pokud ano, budou se na něj dobře dávat? Kolik se jich na něj má vejít?

koupelnovy-zebrik-KORATHERM AQUAPANEL

obr.: Designová řada KORALUX Linear

Univerzální koupelnový doplňek

Koupelnové žebříky dnes můžeme vybírat z širokého repertoáru možností a modifikací podle rozměrů, typů nebo tepelného výkonu. Koupelnové žebříky KORALUX můžeme zapojit na klasickou otopnou soustavu nebo jako samostatná přímotopná elektrická tělesa. Většinu modelů lze využít i pro kombinované vytápění (teplá voda – elektřina), díky sadě pro elektrické vytápění s regulátorem i bez regulátoru teploty.

Ideální varianta pro dotápění mimo topnou sezónu. Všechna tělesa KORALU X disponují nejen uchycením ke stěně, ale také méně obvyklým prostorovým uchycením díky stěnovým konzolám. Získáte tím praktickou příčku, kterou opticky oddělíte například prostor toalety. Nemusíte zůstávat jen u klasických žebříků.

Moderní a jednoduchý vzhled designového radiátoru KORAT HERM AQUAPA NEL není přehnaně extravagantní a hodí se tedy do každé koupelny. I tento designový model je v provedení kombi. Na tělesa je značkou KORADO standardně dávána záruka pět let.

koupelnovy-zebrik-KORALUX LINEAR CLASSIC

obr.: Designová řada KORALUX Linear


drevoastavby-casopis-titulka-5-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop