Inspirujte se severem: <small>Je libo skandinávský nebo hygge styl?</small>

Inspirujte se severem: Je libo skandinávský nebo hygge styl?

Komerční sdělení | Úterý, 23. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Mezi příznivci dřevostaveb se často najdou milovníci ekologie a přírody. Dokonce i v takovém případě, že nevolí dřevostavbu z lásky ke dřevu, ale z ekonomického hlediska. Ať už jste zvolili design stavby, kde převažují zděné části, nebo takový, kde je výraznější podíl dřeva, v obou případech je pro estetický efekt důležité doladit interiér tak, aby vyvolený styl doplňoval. Mezi nynější oblíbené styly, které se hodí k moderní stavbě, patří nepochybně zejména skandinávský styl nebo hygge. Co zahrnují, v čem se liší a co do nich rozhodně nepatří? Pojďme se na to podívat.


Skandinávský neboli nordic styl: Pusťte do domu světlo

Oblíbenost získal tento design především svou čistotou, jemností a přímočarostí. Jeho podstatou je kombinování bílé, béžové, světle modré či světle šedé se dřevem. Dobře si rozumí s motivy fauny a flóry, neoplývá zrovna pestrými barvami a úplně jej zabijete, pokud své místnosti přeplníte nábytkem.

Od záclon byste měli také upustit. Přesto v něm nejde o minimalismus, jak by si mohli někteří myslet. Před zařizováním interiérů je rozhodně na místě, udělat si v moderních stylech pořádek. S dřevostavbou si jich totiž rozumí dobře hned několik, je ale třeba dodržet určitá pravidla, jinak se vám estetický dojem sesype jako domeček z karet.

Oproti minimalismu se skandinávský styl vyznačuje drobnými něžnými doplňky ve výše zmíněných barvách. Polštáře a potahy gaučů či křesel bývají z přírodních, případně z přírodně působících materiálů, tedy ze lnu, vlny či bavlny.

Jak těžké je v dnešní době zařídit interiér do skandinávského stylu? Nijak zvlášť. Prohlédnete-li si například Kika leták, zjistíte, že nábytku i doplňků, které by tento styl splňovaly, je v nabídce opravdu spousta a lze je sehnat i za výhodné ceny.

Skandinávský design je spojen také se světlem, nezapomeňte proto prostory zkrášlit dostatečně velkým lustrem a lampami. Pokud máte velká okna, pak je nepřekrývejte záclonami či závěsy, naopak je využijte jako zdroje přírodního světla. K tomuto stylu neodmyslitelně patří, a to z toho důvodu, že severské státy běžně bojují s nedostatkem slunečního světla a jejich noci bývají dlouhé, proto lidé svá obydlí rádi rozjasňují.

pexels-interier-obyvaci-pokoj

Zdroj: Pexels


Teplo, pohodlí a štěstí domova v každém kousku: seznamte se s hygge stylem

I tento styl se zrodil v severských zemích, přímou spojitost má s Dánskem a Norskem. Označení je spojováno s dánským slovem „hyggelig", tedy útulný, nebo přímo s norským „hygge" – útulnost. A právě s tímto pojmem je vše spojeno.

Kromě toho, že jde také o životní přístup, v interiéru se může projevovat měkkými hebkými místy na sezení, a to křesly, gaučem, houpací sítí i posezením na okenním parapetě. K tomu nesmí chybět svíčky, lampičky, hebké deky, polštáře a koberečky.

Místo poliček s dekoracemi zvolte police s knihami, místo konferenčního stolku menší stolečky, se kterými budete moci manipulovat a při každém sezení je přesunout tak, aby vám pohodlně sloužily. Protože o to tady jde. O pohodlí, útulnost a klid.

Protože si pod těmito pojmy představí každý něco jiného, nelze říct, že by některé doplňky byly hygge stylem přímo zakázány. Co však k pohodě rozhodně nepřispívá, je přeplněná, chaotická domácnost plná kontrastních barev a studených ploch. Vyvarujte se proto extravagantním obrazům, studeným kachličkám či betonu. Čím více dřeva, tím lépe.

Hygge styl by neměl být záležitostí jen jedné místnosti, v tomto stylu byste měli zařizovat celé bydlení. Pokud se stane, že vám současný trh nábytku nevychází zcela vstříc, je vhodné nechat si udělat věci na míru. Případně, pokud patříte k lidem s šikovnýma rukama, můžete se do zařizování pustit sami. Mezi vaše originální kousky může patřit třeba kuchyň z dřevěných palet nebo vlastnoručně malované obrazy.

pexels-interier-loznice

Zdroj: Pexels

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop