Kuchyně harmonická i nekonvenční

Kuchyně harmonická i nekonvenční

Lucie Němcová | Úterý, 10. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Vezměte jednoduchý nekomplikovaný prostor, přidejte ty nejpřirozenější materiály, prosté tvary a linie, okořeňte jemný detailem a strukturou, doplňte o kontext nádherné krajiny a vznikne místo ke spočinutí a regeneraci, které je životodárnou potravou nejen pro oko, ale zejména duši.

Kuchyně v náručí klidu a harmonie

interier-kuchyne-design-adolf-bereuter

Obytný prostor

Obytný prostor je dějištěm pro řadu funkcí spojených se životem v domě: vaření, stolování, topení, relaxaci nebo setkávání.

Jemné detaily

Jemné detaily a struktury propůjčují minimalistickému a jednoduchému interiéru útulnost, originalitu a nezaměnitelnou jemnou krásu.

Materiálová nekomplikovanost

Materiálová nekomplikovanost se podílí na harmonickém působení celého domu. I když do něj život vnese přirozený chaos, další předměty nebo barvy, jeho vyváženost přetrvá.

Konstrukční masivní dřevo

Konstrukční masivní dřevo vnitřní stěny je současně interiérovým prvkem, který svým vzhledem určuje charakter obytného prostoru.

Nábytek a podlaha

Nábytek i podlaha vznikly z masivního smrkového dřeva z vlastního lesa.

Stěna s kamny

Stěna s kamny rozděluje vzdušný podélný obytný prostor.

Kamna

Kamna vyhřívají celý dům. Teplovodní výměník zajišťuje vytápění a přípravu teplé vody od listopadu do března. Po zbytek roku se o teplou vodu i teplo stará slunce – skrze velkorysé prosklení a solární kolektory na přípravu užitkové vody.

Foto: Adolf Bereuter
Autor návrhu: Innauer-Matt Architekten
Stavba byla součástí přehlídky Salon dřevostaveb 2018 v Praze


Kuchyně nezaměnitelná a nekonvenční

interier-kuchyne-design-zilvar

Interiér připomínající jeskyni. Novodobá světnice, která málokoho nechává chladným. Nelze jí upřít materiálovou pravdomluvnost, detaily lahodící nejednomu designérskému oku a všudypřítomné propojení s exteriérem.

Obytný prostor

Hlavní obytný prostor pojímá kuchyně s jídelní částí a obytnou část situovanou na pódiu. Pódium je prakticky využíváno jako úložný prostor.

Interiér byl řešen již v rámci projektu. Díky tomu byl podtržen celý koncept atypického domu, kdy specifické tvarování hmoty přímo ovlivňuje výraz vlastního interiéru. Po obou stranách se interiér zvedá do výše a vytváří víceúčelové galerie. Speciální důraz byl kladen na propojení interiéru s exteriérem.

Terasu je možné uzavřít posuvnými okenicemi, čímž lze zvětšit plochu hlavního obytného prostoru. Okenice chrání proti povětrnostním vlivům, dešti a v horkých dnech výrazně zlepšují klima v interiéru.

Dřevo v interiéru

Dřevo v interiéru je vyváženo industriálními a nerezovými prvky – kuchyní, lustrem, schody a zábradlím.

Truhlářské a zámečnické práce na stavbě byly výzvou. Styk dřevěných prken v nepravoúhlých rozích je čistý, nespoléhá se na lišty, práce proto musela být precizní.

Vestavěný nábytek

Vestavěný nábytek je vyroben z průmyslové multiplex překližky s fólií.

Obložení interiéru

Obložení interiéru na stěnách i stropu tvoří modřínová prkna na pero a drážku ošetřená bílou olejovou lazurou. Stejný druh dřeva je použitý také na podlaze. Zde je povrch upraven kartáčováním a opatřen šedobéžovým nátěrem, který mu propůjčuje nádech patiny.

Designové doplňky

Kulaté bakelitové vypínače a zásuvky (značky THPG) zjemňují prostor plný geometrických tvarů a vnáší do něj hravost.

Bakelitová fólie je součástí průmyslové překližky a je použita i na vnitřním ostění oken, kde vytváří speciální efekt zrcadlením okolí.

Vybavení v interiéru:

  • Kuchyně s otevřenými policemi IKEA
  • Jídelní stůl Guéridon, značka: Vitra, design: Jean Prouvé
  • Židle u jídelního stolu Standard značky Vitra, design: Jean Prouvé
  • Industriální lustr Nanovo
  • Čipová LED svítidla (Nimbus) s výbornými vlastnostmi a minimální tloušťkou

Foto: archiv ASGK
Autoři návrhu: G. Kaprálová, P. Hričovec, ASGK Design


Náš tip:

interier-kuchyne-design-dreamstime
 
drevostavba-interier-podkrovi-galerie-drevo-v-interieru
 

Redakčně upraveno pro web

DaS 3-2019 + DaS 5-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop