Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

Redakce | Pondělí, 25. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Kolik dilemat majitelům srubů a roubenek ve srovnání s majiteli jiných typů domů odpadá! Nemusejí přemýšlet, zda stěny opatřit barevným nátěrem, nebo jen čistou bělobou, zda zvolit tapety nebo obklad... Vidět a cítit přírodní dřevo na každém kroku bývá jedním z důvodů, proč se rozhodujeme právě pro dům z masivního dřeva. Přesto si můžeme luxus určitého výběru dopřát, protože i dřevěné stěny v interiéru můžeme určitým způsobem doladit.

Broušení a pískování dřeva


Po dokončení srubu nebo roubenky se začíná s finální úpravou trámů či klád. Horní tenká vrstva dřeva se obvykle ručně brousí a dochází tak k rovnoměrnému sbroušení tvrdých i měkkých částí trámů.

Broušení může nahradit metoda pískování: pistolí s tryskou se pod vysokým tlakem na dřevo stříká mleté kukuřičné zrno působící jako abrazivo. Ve skutečnosti se tedy nepoužívá písek, jak by se podle názvu zdálo.

Vystřelované částice ohlazují dřevo jinak než bruska, omílají a sbrušují se pouze měkké části kmenů, zatímco tvrdé části se jen jemně očistí a ohladí.

Průměrně velký dům se opískuje za dva až tři dny. Výsledkem pískování je plastičtější a přírodnější vzhled dřeva. To působí jakoby méně opracované, zvýrazňují se suky, letokruhy (tam, kde jsou vidět na řezných plochách) a zbytky po odkornění.

Kresba dřeva více vyniká, pískování mu dodává výraznější vzhled. Efekt se ještě zdůrazní po finálním nátěru. Na povrchu dřeva zůstanou dva tři jemné přírodní odstíny, povrch trámů není jednobarevný.

TIP NA ČLÁNEK: Čím méně nátěru, tím více svobody. Při stavbě srubu už nemusíte řešit obnovovací nátěr

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Borovicové dřevo vyniká svou nápadnou barevností i zajímavou kresbou, často se proto ponechává bez ošetření. Foto: Martin Zeman

Otázky pro odborníka


Jak dosáhnout toho, aby se barevný odstín dřeva vlivem UV záření nezměnil?

Absolutně se toho dosáhnout nedá. Dřevo časem mění odstín vlivem UV záření i přirozeného stárnutí, které lze vhodným nátěrem pouze zpomalit.

Materiály na povrchovou úpravu dřeva se skládají vždy z několika složek včetně aditiv, která například upravují povrchové napětí nátěrové hmoty nebo chrání před UV zářením.

Aby UV filtr na nějakou dobu ochránil dřevo před zářením, musí se nanést ve stejnoměrné vrstvě, nejlépe průmyslově stříkacím automatem nebo poléváním, jinak dochází k různému účinku UV filtru a ke vzniku viditelných skvrn.

Proto se při formulování nátěrových hmot na ochranu dřeva nejčastěji pro ochranu proti UV záření používá pigmentování laků, lazur, olejů a vosků.

Transparentní obarvení nátěrové hmoty nebo použití mořidla a tím zabarvení dřeva se jeví jako nejúčinnější ochrana dřeva a možné řešení ochrany proti UV záření.

Chceme-li zachovat přirozený odstín dřeva, je třeba použít nátěrovou hmotu, která dřevo nezabarví, nejčastěji vodou ředitelnou nátěrovou hmotu s UV filtrem nebo tvrdý voskový olej s nepatrným obarvením do běla nebo v odstínu dřeva.

Vždy je však třeba počítat s tím, že se jedná pouze o oddálení přirozeného stárnutí dřeva, jehož projevem jsou mimo jiné barevné změny.

Pavel Kašpar ACOLOR
Pavel Kašpar
ACOLOR s.r.o.

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Přírodní bezbarvý olej použitý v této roubence zajistí snadnou údržbu stěn, barevným změnám vlivem UV záření ale nezabrán. Foto: Martin Zeman

Nezměněná krása dřeva


Vnitřní stěny se po sbroušení nebo pískování mohou, nebo také nemusejí dále upravovat. Většinou se ošetřují olejem na přírodní bázi s obsahem včelího vosku nebo se používají lazurovací laky. Do interiéru je možné použít i tradiční přírodní nátěr, který se využívá u historických dřevěnek – fermež.

Ne vždy je ale ošetření povrchu interiérových stěn nutné, dřevo může zůstat bez další úpravy. „Osobně jsem zastáncem povrchové úpravy dřeva, protože zvýší estetický vjem interiéru, ale především umožní rozumným způsobem udržovat dům v čistotě," vysvětluje profesionální natěrač Pavel Ehl.

„Bez nátěru se prach zachytává na porézním dřevě a stává se z něj zdroj alergenů, což je v přímém protikladu k tomu, co od dřevěného domu očekáváte. Zděný dům je třeba každých pár letech vymalovat, protože výmalba se v některých místech špiní. Po vymalování cítíte, jak se vzduch vyčistil. V roubence či srubu stačí místo malování použít vysavač a utěrku, protože na ošetřených stěnách prach v pórech dřeva neulpívá."

Olejováním se nijak nemění povrchové vlastnosti dřeva; olej neobsahuje žádnou složku působící proti UV záření a podobně. Olej stěny zabarví a příjemně provoní interiér, takže působí spíše na psychiku: zintenzivňuje pocit prožitku z přírodního dřevěného domu, dřevo jako by o sobě dávalo více vědět.

„Vnitřní nátěr zhotovený na olejo-vodní bázi vydrží velmi dlouho," říká Pavel Ehl. „Nátěr přírodní voskový vydrží méně, protože je měkčí a otíráním se ztenčuje, avšak na dřevě působí přirozeněji. Jeho životnost je minimálně dvacet let a více. Nutnost převoskování poznáte snadno – při otírání prachu se prach zadírá do povrchu dřeva."

Někteří výrobci domů z masivního dřeva však tvrdí, že když je navštívili zákazníci v kanceláři srubu s neošetřenými (jen broušenými nebo pískovanými) stěnami, chtěli totéž i doma, ve srubu vlastním.

TIP NA ČLÁNEK: Co zvolit pro ochranu dřeva masivních dřevostaveb - barvu, lak, lazuru, olej nebo vosk?

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Na pozadí stěny natřené světlicový olejem s včelím voskem, příměsí pomerančového oleje a bělobou vynikne tmavší nábytek. Foto: Martin Zeman

Bojíme se barev?


Zatímco v běžné montované dřevostavbě, kde finální povrchovou vrstvu stěn v interiéru tvoří většinou sádrokartonová deska, to barvami leckdy hraje jako v dětských omalovánkách, ve srubech a roubenkách na skutečnou „barvu" prakticky nenarazíme. Přitom i dřevo lze bez problémů opatřit transparentním i krycím barevným nátěrem.

Proč tedy nemít třeba žlutou v ložnici, modrou v koupelně nebo oranžovou v obývacím pokoji? Majitelé masivních dřevostaveb odpovídají většinou shodně – dřevo je samo o sobě natolik krásné, že není třeba jeho povrch upgradovat pomocí barev.

Kresba a textura dřeva, jeho přirozeně medová barva, průřez suky, žilkování, ve srubech i kontrast jádra a běli rozehrávají natolik atraktivní drama plné často až fantastických obrazů, že barva je prostě zbytečná.

A ještě jeden důvod tady je – protože dřevo na rozdíl od bíle vymalovaných stěn špatně odráží světlo, mohl by jakýkoliv nátěr tmavší barvou způsobit zhoršení světelných podmínek v interiéru.

Právě proto se často používá pro ošetření stěn transparentní běloba s ochranou proti UV záření, která eliminuje přirozené tmavnutí dřeva.

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Smrkové dřevo je nápadně světlé a bez ošetření, jako v tomto případě, je třeba počítat s tím, že časem zežloutne. Foto: Martin Zeman

A co údržba dřeva?


Interiérové stěny z masivního dřeva opracované pouze broušením nebo tryskáním a dále neošetřené se udržují stejně jako stěny napuštěné olejem, fermeží nebo lazurou.

V úvahu připadá pouze stírání prachu, ať už běžnou prachovkou nebo vysavačem s kartáčovým nástavcem, který stěny nepoškrábe.

Vlhký hadřík přijde k užitku jen ve výjimečných případech,kdy se stěna v některém místě opravdu znečistí, například od obuvi.

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Zejména v blízkosti vodních zdrojů je třeba chránit dřevo vodoodpudivým nátěrem, protože bez ošetření by se na jeho povrchu tvořily nevzhledné skvrny. Foto: Martin Zeman

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: Stěny v interiéru tohoto srubu z jedlového dřeva jsou natřeny světlicovým olejem, který žloutne nejméně ze všech olejů a je tedy vhodný pro světlé a bělené odstíny. Foto: Martin Zeman

Úprava spár mezi trámy roubenky


Pokud má nová nebo opravená roubenka mezi trámy spáru, je třeba ji vyplnit tak, aby stavba odpovídala soudobým předpisům o požární bezpečnosti a zlepšily se její tepelněizolační vlastnosti.

Ve spáře proto bývá zafrézovaná dřevěná lišta, k níž se z interiérové strany přidá minerální vlna, která funguje jako požární zábrana.

Zbývající prostor je vyplněn PUR pěnou a vše je z obou stran zalištováno. Jinou možností kombinace izolace a povrchové úpravy může být PUR pěna, upravená ovčí vlna, konopná izolace, minerální či skleněná vlna jako izolace, hliněná nebo stěrková omazávka.

U historických staveb se používá výhradně hliněná mazanina; stavba tak zůstává autentická z hlediska výběru materiálu a vzhledu.

Drevoastavby.cz | Je lepší dřevěné stěny v interiéru dřevostavby natírat, nebo ponechat surové?

obr.: V interiéru rekonstruovaného roubeného stavení byl použit tmavší nátěr odpovídající historické době, v současnosti však dáváme přednost světlejším odstínům. Foto: Martin Zeman

Komentář odborníka


Možností pro úpravu vnitřních stěn masivní dřevostavby je řada a nejlepší je tím pověřit zkušenou firmu, která dokáže vybrat nejvhodnější řešení a zároveň si dokáže poradit s úskalími, která různá řešení přinášejí.

V případě nutnosti broušení lze dokončit hrubé práce na stavbě a teprve potom se pustit do broušení a nátěrů. Stavebníci často ani netuší, že je povrch třeba obrousit a že stav po dokončení srubařskou firmou není určen ke konečným nátěrům – záleží na tom, v jaké rozpracovanosti firma dodává hrubou stavbu.

Profesionální firma dokáže eliminovat nedostatky, které při svépomocných pracích vždy vznikají. Často se například setkáváme s nevyrovnanou aplikací bělicího nátěru, která se projeví až po několika měsících tím, že vynechaná místa zežloutnou a na ploše světlého dřeva se vytvoří žluté skvrny.

Pak by bylo třeba obrousit celé trámy, v případě většího rozsahu i celé stěny, což je v obývaném domě kvůli prachu z broušeného dřeva velmi nepříjemné.

pavel-ehl
Pavel Ehl
www.natrito.cz

Autor článku: Jana Morávková


casopis-sruby-roubenky-titulka-4-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69

koupit časopis

 

SaR 4-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop