Nízkoenergetické roubenky - jaké jsou zkušenosti odborníků?

Nízkoenergetické roubenky - jaké jsou zkušenosti odborníků?

Jiří Kuthan | Pondělí, 24. červen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Roubené domy u nás mají dlouhou tradici, díky níž se k nim mnoho investorů stále vrací. Jsou správnou volbou pro ty, kdo hledají příjemné a zdravé bydlení, a navíc i romantiku na první, druhý a každý další pohled. Stejně jako ostatní stavby procházejí i roubené domy svým vývojem, stále častěji se tedy objevují i roubenky, splňující nízkoenergetický standard.

Již dávno není třeba opracovat vlastníma rukama každý kmen či kuláč, dokonce si lze vybrat, zda bude příští roubený domov ze syrového či z již vysušeného dřeva, a dnes také, zda bude nová roubenka klasická nebo bude splňovat hodnoty nízkoenergetických staveb. Za jakých podmínek lze postavit nízkoenergetickou roubenku? A bude to ještě vůbec stará dobrá roubenka? Zeptali jsme se odborníků, kteří se touto tematikou zabývají dlouhodobě a mají v této oblasti mnoho zkušeností.

Otakar Koudelka: Se dřevem nevystačíme, je třeba ho doplnit jiným materiálem

Nízkoenergetická roubenka musí splňovat stejné tepelnětechnické parametry jako jakýkoli dům postavený z jiného materiálu. Budeme-li se zabývat roubenou obvodovou stěnou, která je podstatnou částí obvodové obálky domu, je třeba řešit dva parametry – součinitel prostupu tepla a infiltraci srubové stěny.

Součinitel prostupu tepla

Prvním parametrem je součinitel prostupu tepla obvodové stěny U = 0,2 W/m2K. Aby tloušťka masivní dřevěné stěny vyhovovala minimální hodnotě, musí být nejméně 570 mm – a to je problém. Zkušenosti z praxe i laboratorní měření však ukazují mnohem lepší vlastnosti dřeva jako tepelněizolačního materiálu než stávající tabulkové hodnoty. Přesto je zřejmé, že pro kategorii nízkoenergetická roubenka nevystačíme pouze s masivním dřevem, ale musíme použít jiný materiál s lepšími tepelněizolačními vlastnostmi.

Současné technologie nízkoenergetických difuzně otevřených roubenek jsou v podstatě dvě:

  • masivní roubená stěna s vnitřním dřevěným obkladem a tepelnou izolací, a
  • dvouroubení s vloženou tepelnou izolací.

roubena-stena-vysusene-lepene-profily-ok-pyrus

Obr.: Výhodou suché technologie stavění z vysušených lepených profilů je stabilita materiálu – dřevo již nepracuje ani nepraská, průmyslová výroba navíc umožňuje sofistikovanější řešení vodorovných spár drážkováním profilu. Foto: OK PYRUS

roubena-stena-dvojite-roubeni-s-vlozenou-izolaci-ok-pyrus

Obr.: Dvojité roubení s vloženou tepelnou izolací. Foto: OK PYRUS

Infiltrace roubené stěny

Druhým parametrem potřeby tepla na vytápění je infiltrace roubené stěny – lidově řečeno profukování. I malá netěsnost ve spárách mezi trámy nebo hluboká výsušná puklina může především na návětrné straně domu způsobit během zimy nemalé ztráty a prodražit náklady na vytápění domu. Tyto problémy nastávají především u „mokré" technologie, kdy surové dřevo během zhruba pěti let vysychá do rovnovážného stavu – mění svůj objem, dotvarovává se a praská. Tyto změny je třeba sledovat a vzniklé netěsnosti tmelit. U lepeného vysušeného profilu s podélnými drážkami po zatížení střechou a ostatní tíhou domu tyto dřevěné profily doslova „srostou" a zamezí se tím jakékoli možnosti profukování, a to i po případném dožití těsnících materiálů.

Difuzně otevřená obvodová konstrukce

Jsem zastáncem difuzně otevřené obvodové konstrukce. Dům, v němž má být zdravé bydlení, si představuji jako živý organismus. Většina organismů v přírodě včetně člověka dýchá povrchem svého těla. Zkuste si vzít na sebe igelitovou pláštěnku a pár hodin v ní být... Jak se budete cítit? Doporučuji proto přírodní materiály, které přirozeně dýchají. Věřím v budoucnost zdravého a ekonomického bydlení. Toto nízkoenergetické roubenky bezesporu splňují a budou splňovat.

ing-otakar-koudelka-ok-pyrus

Ing. Otakar Koudelka, CSc.
OK PYRUS, s.r.o.

 

Martin Pavlíček: Nejlepším řešením by byla výjimka z energetických požadavků

Ještě před pár lety stavební úřady bez problémů povolovaly sruby a roubenky o tloušťce obvodové stěny cca 16 cm. Dřevostavby stojí dodnes a jejich majitelé v nich do dnešního dne nezmrzli. Během těch několika let jsme svědky povětšinou rostoucích cen energií, zpřísňujících se energetických předpisů a požadavků na rodinné domy, a také, bohužel, narůstající byrokracie, která jen málokdy vede k rozumným řešením. Nemám naprosto nic proti úsporám a ekologii, naopak, ale měly by být v souladu se zdravým rozumem a svobodou rozhodnutí, jakou technologií chce stavebník stavět.

nizkoenergeticka-roubenka-hotovy-interier-krbova-kamna

Obr.: Hotový interiér roubenky - krbová kamna. Foto: WOOD-LIFE CZ

Jakýkoliv dům můžeme rozdělit na několik základních stavebních částí: základová deska, podlahové konstrukce, obvodové stěny, vnitřní stěny, výplně otvorů, střešní plášť. Tyto části lze dále dělit na ty, u kterých můžeme bez problému dosáhnout nízkoenergetického standardu, popřípadě se přiblížit „pasivnímu" standardu (podlahové konstrukce, výplně otvorů, střešní plášť), a na ty, u kterých se nízkoenergetického standardu dosahuje obtížně (obvodové stěny).

stavba-roubenky-kanadske-sruby-tabor

Obr.: Vysušené, lepené dřevo nesedá a nevyžaduje provádění opatření spojených s vysycháním syrového dřeva. Foto: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR

Pro optimalizaci konstrukce obvodových stěn a střechy je rozhodující především volba správné tepelné izolace. Ideální je taková, která se vyznačuje pomalým prostupem tepla, tedy co nejnižší tepelnou vodivostí. To znamená, že jednak dobře tepelně izoluje, ale zároveň má vysokou akumulační schopnost, která je dána vyšší objemovou hmotností a vysokou měrnou tepelnou kapacitou. Zde můžeme jednoznačně doporučit odzkoušené přírodní izolační materiály na bázi dřeva, lnu či konopí.

stavba-roubenky-drevovlaknita-izolace-na-strese-wood-life

Obr.: Dřevovláknitá izolace na střeše roubenky. Foto: WOOD-LIFE CZ

Pravděpodobným vývojem v energetických vlastnostech požadovaných u roubenek a srubů je kopírování trendu ve stavebnictví, tedy přiblížení se k pasivním stavbám. Řešení do budoucna se nabízí několik, například možnost energeticky počítat dům jako celkovou tepelnou obálku s tím, že může být i třeba jedna slabší část (obvodová stěna) naddimenzována ostatními konstrukcemi.

nizkoenergeticka-roubenka-interier-kamenny-primotopny-radiator-na-elektrinu

Obr.: Interiér roubenky - kamenný přímotopný radiátor na elektřinu. Foto: WOOD-LIFE CZ

V případě nařízení „tvrdého pasivu" i na obvodové stěny budou nezaizolované stěny z kulatiny a hranolů odsunuty pouze pro stavby označené jako rekreační či víkendové dřevostavby (byť celoročně obydlené) a podobně. Extrémním řešením je použití technologie rekuperace a nuceného větrání do všech typů staveb včetně srubů a roubenek. Jednoznačně nejlepším řešením se do budoucna jeví možnost docílit určité výjimky z energetických předpisů a zachovat tím svobodnou volbu a zdravý rozum v oblasti tak populárního a příznivého bydlení, jako jsou sruby a roubenky.

ing-martin-pavlicek-wood-life

Ing. Martin Pavlíček
WOOD-LIFE CZ, s.r.o.

 

David Javorský: Vhodným řešením je dvojité roubení s vloženou tepelnou izolací

Vzhledem ke stále se zvyšujícím nárokům na snižování energetické náročnosti budov bude určitě nízkoenergetických roubenek přibývat. Nemyslím si ale, že by nízkoenergetické roubenky v blízké době vytlačily ty klasické, které přece jen zatím preferuje drtivá většina zákazníků.

Abychom dosáhli u roubenek hodnoty tepelných ztrát pro nízkoenergetické domy, musíme vždy řešit zateplení masivních stěn. Jednou z možností je provedení takzvaného dvojitého roubení, kdy se vlastně jedná o dvě roubené stěny, mezi něž je vložena tepelná izolace. Druhou variantou je klasická roubenka s vnitřní izolační předstěnou s vloženou tepelnou izolací. Předstěnu pak lze obložit dřevem, případně jakýmkoliv jiným obkladem dle požadavku zákazníka. Tloušťka izolace se vždy stanovuje na základě výpočtu.

nizkoenergeticke-roubenky-dvojite-roubeni-s-tepelnou-izolaci-kanadske-sruby-tabor

Obr.: Cestou k nízkoenergetické roubence může být dvojité roubení s vloženou tepelnou izolací. Foto: KANADSKÉ SRUBY TÁBOR

Pro stavbu doporučuji lepené dřevo, které je vysušené, nesedá a konstrukce roubenky tak nevyžaduje provedení žádných opatření spojených s vysycháním syrového dřeva. Rovněž celková doba výstavby je kratší. Jako zateplení je možné použít klasickou minerální izolaci nebo přírodní konopnou tepelnou izolaci. Tu bych doporučil zejména u varianty dvojitého roubení.

ing-david-javorsky-kanadske-sruby-tabor

Ing. David Javorský
KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o.

Připravila Dana D. Daňková

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Sruby, roubenky”

  • Sruby a roubenky včera a dnes

    Sruby a roubenky včera a dnes

    Říká se, že se mění pouze roční období a kalendář, lidé jsou stále stejní. Když však odhlédneme od našich vlastních zkušeností i statistických dat, můžeme v posledních letech…

  • 8 srubů u vody

    8 srubů u vody

    Naprosto ojedinělý soubor osmi srubových domů vznikl přímo u Orlické přehrady, 15 km od Písku a 5 km od Týna nad Vltavou. Ekologické srubové stavby jsou určeny k trvalému bydlení i…

  • Srub, nebo roubenka? V čem se liší a jak se staví

    Srub, nebo roubenka? V čem se liší a jak se staví

    Oba typy dřevostaveb mají mnoho společného, ale stejně tak existuje velké množství rozdílů. Při výběru je situace navíc o to komplikovanější, že nejde pouze o vnější vzhled či…

  • Sruby a roubenky na víkend: dřevostavby vonící dřevem pro chvíle odpočinku

    Sruby a roubenky na víkend: dřevostavby vonící dřevem pro chvíle odpočinku

    Srub nebo roubenka na víkendy či dovolené? Je to možné. Čím dál více lidí si staví víkendové domy v podobě moderní roubené či srubové dřevostavby, nebo i klasického srubu z…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop