Podle statistik vyrostly v Česku za minulý rok stovky kvalitních dřevostaveb

Podle statistik vyrostly v Česku za minulý rok stovky kvalitních dřevostaveb

Markéta Kristová | Úterý, 08. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jako každý rok i letos přichází Asociace dodavatelů montovaných domů se zajímavými údaji o statistikách výstavby dřevostaveb v České republice. V loňském roce dodavatelé dřevostaveb, kteří jsou členy asociace, postavili rovných 500 domů ze dřeva

Vzhledem k situaci, která v loňském roce panovala (například téměř nekonečné lhůty na vydání stavebního povolení), toto ADMD hodnotí jako velice pozitivní výsledek. Stejně jako v předchozích letech i v roce 2021 preferovalo více zákazníků výstavbu domů na klíč oproti hrubé stavbě, což jen potvrzuje trend posledních let. Zákazníci totiž mnohem více oceňují záruku za stavbu, kterou při výstavbě na klíč přebírá jedna firma.

DrevoaStavby.cz | Statistika výstavby dřevostaveb ADMD za rok 2021 celkový počet dřevostaveb

Zdroj: ADMD

Přízemní dřevostavby převládají nad patrovými


Při volbě rodinného domu převládají stále domy přízemní nad patrovými. Bungalovů v loňském roce členové ADMD postavili celkem 322, což je o 14 více než v roce předchozím. „S ohledem na energetickou náročnost stavby si ale myslím, že v budoucnu bude tento trend spíše klesat," dodává Ing. Lenka Trandová, ředitelka ADMD. Průměrná podlahová plocha u přízemních domů činila 112 m2 a rychlost, za jakou členské firmy takový dům postaví je v průměru 4,2 měsíce do varianty na klíč (bez základové desky). Rychlost výstavby je tak opravdu stále hlavní výhodou dřevostaveb oproti klasické zděné výstavbě.

DrevoaStavby.cz | Statistika výstavby dřevostaveb ADMD za rok 2021 počet bungalovů

Zdroj: ADMD

Patrové dřevostavby se také pyšní dobrými výsledky


Co se týká patrových domů, tak těch bylo v roce 2021 členskými firmami ADMD postaveno 177 o průměrné zastavěné ploše 134 m2. Doba výstavby je zde oproti bungalovům o trochu delší a činí 4,4 měsíce. I zde je ale tento údaj v porovnání s domy z jiných materiálů nadprůměrný. Na průměrný bungalov postavený členskou firmou ADMD je potřeba 20,5 m3, což v přepočtu činí 8 kusů průměrně vzrostlých stromů. U patrového domu je toto množství lehce vyšší a spotřeba je cca 10 stromů.

DrevoaStavby.cz | Statistika výstavby dřevostaveb ADMD za rok 2021 patrové dřevostavby

Zdroj: ADMD

Porovnáme-li ceny za stavby na klíč, vycházejí patrové domy dráž o 1 milion korun oproti domům přízemním a i průměrné ceny na výstavbu domu jsou ve srovnání s rokem předchozím vyšší. Na jaře 2021 totiž došlo k rapidnímu nárůstu cen, a to nejen dřeva, ale i dalších stavebních materiálů. Výsledkem tak byl mimo jiné i nedostatek některých stavebních materiálů, což celé této situaci příliš nepomohlo a i proto hodnotíme počet 500 postavených dřevostaveb jako velmi dobrý výsledek. Vzhledem k nasmlouvaným cenám často i na rok dopředu lze očekávat, že se nárůst cen z roku 2021 promítne ve statistikách zejmena v příštím roce. „Těší mě, že zákazníci stále častěji vybírají z certifikovaných dodavatelů dřevostaveb působících po celé ČR," s potěšením dodává Ing. Eva Vrbová.

Prohlédněte si seznam členů ADMD→

 

Zdroj článku: ADMD (Ing. Eva Vrbová)

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop