Stavební desky z recyklovaných nápojových obalů

Stavební desky z recyklovaných nápojových obalů

Komerční sdělení | Středa, 24. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Česká společnost Flexibau již pět let vyrábí prvotřídní deskový produkt typu OSB, který vzniká recyklací nápojových obalů. Zpravidla se jedná o krabice od džusů, mléka, vína a obdobných potravin. Obaly jsou výrobně drceny a za vysokého tlaku při vysoké teplotě lisovány mezi dvě krycí vrstvy. Formátovací pila s hranovou frézou následně výlisek ořízne a opatří ho požadovaným typem hrany.

Typy desek PACKWALL:

  • PACKWALL basic – standardní deska s hnědým povrchem
  • PACKWALL surface – ultra hladká deska s hnědým povrchem
  • PACKWALL design – pohledová deska s průhledným povrchem
  • PACKWALL design panel – oboustranně pohledová deska.

Deska Basic

obr.: deska BASIC


Široké spektrum využití

Desky se nejčastěji používají ve stavebnictví při suché výstavbě k tvorbě obvodových stěn, příček, podlah, kleneb, střešních plášťů, záklopů podkroví, podhledů, stavebních ohrad a jiných dílčích konstrukcí. Velké uplatnění deska PACKWALL basic a PACKWALL surface nachází během realizace dřevostaveb, kde plně nahrazuje konvenčně používané deskové materiály. V truhlářském průmyslu se používají pohledové varianty PACKWALL design a PACKWALL design panel. Řemeslníci a obzvlášť investoři oceňují pestrý mozaikový vzhled a zhotovují z těchto desek různé druhy nábytku – vestavěné skříně, komody, lavice, regály, police, pulty, designové prvky, obklady, prostě cokoli.

Dům - dřevostavba

obr.: dům za použití desek PACKWALL


Designový nábytek

obr.: výroba dekoračního nábytku z desek z recyklovaných nápojových obalů


Princip výrobního procesu

Samotné nápojové kartony se kromě celulózy a hliníku skládají také z polyetylenu, který se během výrobního procesu desek PACKWALL stává pojivem a značně uzavírá strukturu produktu před působením vody. V praxi je pak průnik vlhkosti definovaný nasákavostí desky ve výši 1 % hmotnosti a bobtnáním o polovinu menším než u desek na bázi dřeva. Nízká nasákavost a bobtnání se uplatní všude, kde se předpokládá zvýšený výskyt vody nebo vlhkosti. V neposlední řadě je vždy potřeba myslet na správné navrhování konstrukcí, aby bylo eliminováno přímé působení vody.

eko-produkt

Info: www.packwall.cz

Packwall logo

DaS 2-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop