Je dnes rozumné investovat do vytápění dřevem?

Je dnes rozumné investovat do vytápění dřevem?

Komerční sdělení | Úterý, 11. červenec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Ačkoliv jsme svědky rozmachu alternativních energií, pokud dojde na lámání chleba, vždy hraje prim poměr ceny a výkonu. Dnes se pokusíme zodpovědět na otázku, zda-li má smysl investovat do vytápění dřevem.

1. Pořizovací cena vs. náklady


Mnoho stavebníků je přesvědčeno, že instalace krbové vložky, se kterou se vždy pojí i výstavba komína, představuje výrazné navýšení nákladů stavby. Ve skutečnosti však tvoří jen malou část celkových nákladů a díky výrazné úspoře na vytápění, se rychle vrátí. Z pohledu pořizovacích a provozních nákladů tak vytápění dřevem vychází velmi dobře.

Schiedel MIMAS

obr.: Schiedel MIMAS i přes zachování mimořádné kvality, představuje cenově dostupnou variantu. Zdroj: Schiedel

2. Ekologický rozměr vytápění dřevem


Další námitkou proti pořízení krbu bývají emise vycházející z komína při spalování dřeva. Zde je třeba jednoznačně rozlišit staré typy krbových vložek nebo otevřených topenišť a moderních krbových vložek. Ty dokážou výrazně zvýšit efektivitu spalování dřeva a emise vycházející z komína jsou až 10x menší oproti zmíněným starým typům. Co se týče produkce CO² při spalování, tak ta je stejná, jako kdybychom dřevo nechali samovolně rozkládat v lese. Zkrátka uvolní ho tolik, kolik ho zachytilo z atmosféry během svého růstu. Proto se řadí k obnovitelným zdrojům, které jsou v rámci zelené transformace doporučovány.

Schiedel Kingfire KANTO

obr.: Novinka Schiedel Kingfire KANTO představuje technologicky nejvyspělejší generaci monolitického komínového systému s integrovaným krbem. Zdroj: Schiedel

3. Čistší kouř díky novinkám na trhu


Spalování samozřejmě některé škodliviny produkuje, zde jsou však výrobci připraveni zákazníkům nabízet sekundární čištění kouře vycházejícího z komína. Stojíme před podobnou revolucí, která se udála před desítkami let všeobecným používáním katalyzátoru instalovaným do automobilů s cílem snížit škodlivý vliv výfukových plynů. Na našem trhu dnes do soukromých topenišť jako první nabízí doplňky filtrující kouř společnost Schiedel.

Jedním je elektrostatický odlučovač částic, který zbavuje kouř jemného prachu, který stojí za mnohými respiračními problémy lidí. Dalším doplňkem je integrovaný katalyzátor, který snižuje plynné emise. V současnosti je možné tyto doplňky objednat nad rámci koupě monolitických komínových vložek s integrovanou krbovou vložkou KINGFIRE.

Do budoucna je však pravděpodobné, že podobné typy doplňků budou zaintegrovány do komplexních systémů. Pokud si nyní pořídíte komínový systém Schiedel, nemusíte ke koupi přistoupit ihned. Doplňky pro sekundární čištění bude možné dokoupit a nainstalovat i v průběhu používání.

Schiedel KINGFIRE RONDO

obr.: Schiedel KINGFIRE RONDO obohatí prostor o příjemné sálávé teplo. Zdroj: Schiedel

4. Krbová vložka spolkne minimum prostoru


Jelikož stavební parcely i samotné stavby se vzhledem k cenám neustále zmenšují, je obava o zastavěný prostor na místě. Klasický zděný komín s běžně napojeným krbem před samotným komínem zabere cca 2 m² plochy. Existují však elegantnější a méně prostorově náročné varianty. Schiedel nabízí několik typů komínových systémů s přímo napojeným krbem umístěným pod komínem. Znamená to cca poloviční nároky na prostor.

Pokud se rozhodnete do svého domu vpustit příjemné sálavé teplo z krbu, rozhodně neprohloupíte. Získáte nezávislý, ekologický a poměrně levný zdroj energie, který vám bude zpříjemňovat sychravé dny, kterých u nás máme v rámci roku požehnaně.

Více o komínových systémech Schiedel→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop