Časopis DŘEVO&stavby 1/2017
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 1/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Casa mágica – dům, který nekřičí

Casa mágica – dům, který nekřičí

Dana Jakoubková | Středa, 20. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Nenápadný i nápaditý, oděný i nahý, v bujné vegetaci a přitom uprostřed dění. Jako buňka, která vznikla symbiózou lesa a města, jako jeden z těch, co tu rostou odjakživa. Logická konstrukce, neokázalá architektura, transcendentní design. Takový je dům na hraně slunce a země.

Domy jsou vlastně čtyři; nezávislé budovy, každá pro jednu rodinu, postavené v soukromé zahradě mexického města Valle de Bravo, kterému se přezdívá „pueblo mágico". Kouzelné místo si žádá respekt. A tak byl dům navržen na míru krajině. Vertikální objem koresponduje se zachováním maximální plochy vegetace a přirozené krásy divoké zahrady.

Pohromadě ho drží ocelový rám vyplněný skleněnými dílci. Průhledné stěny svádějí pohled kamsi, než ho zastaví fasáda žeber. Slunce je tu ostré, a tak si dům chrání záda pod pláštěm stínu. Vzrostlé stromy utvářejí dokonalé mimikry, odvádějí teplo a chrání dům před zdejším silným větrem.

Korespondence jemněhmotných efektů krajiny a domu je nesmrtelná.

Moderní, téměř levitující dřevostavba


Přízemí s terasou levituje zlehka nad úrovní terénu, opticky podepřené jen zeleným podrostem. V nejnižší úrovni domu je rozložena obytná zóna v podobě obývacího pokoje, jídelny, kuchyně a prádelny. Všude jsou voskované parkety a minimalistický nábytek, z barev se střídá jen černá a bílá se zemitým dřevěným dekorem. Schody vedou do haly, která propojuje ložnice v patře, každou s vlastní koupelnou a balkonem.

Vyjdete-li do nejvyšší úrovně na obytnou střechu, máte pod nohama sto třicet metrů obytné plochy a výhled desítku kilometrů přes koruny stromů. Potřeba komunikace s okolím je v člověku hluboce zakódovaná. A je to krása, když architektonický výsledek odráží dialog člověka s prostředím v každém aspektu: strukturálně, funkčně, ve formě i použitých materiálech. Architekt Alejandro Sanchez Garcia to uplatnil dokonale.

Sousedství přírodní i stavební hmoty je tak přesvědčivé, že nepotřebuje hlasitě křičet do světa.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop