Jak budeme bydlet v budoucnu? Tento rodinný projekt představuje experimentální bydlení a stavění

Jak budeme bydlet v budoucnu? Tento rodinný projekt představuje experimentální bydlení a stavění

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 16. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

S počátkem nového milénia začínají architekti objevovat to, co bylo před dlouhými staletími součástí běžného života – mobilní domy na kolečkách, plovoucí obydlí nebo bydlení v korunách stromů. To, co bývalo dříve přizpůsobeno normálním životním podmínkám, dnes vnímáme spíše jako luxus. A objevují se otázky: Jak budeme bydlet v budoucnu? Co k životu nezbytně potřebujeme, a co je spíše zbytečné? Kde si nejlépe odpočineme? A která místa a prostory nám znovu dodají energii?


Žití v korunách stromů

Domy na stromech nedaleko Postupimi jsou určeny spíše pro pobavení a vnímání spojení s přírodou. Představují výzvu pro vyzkoušení nové formy života, prožití běžného dne v těsném kontaktu s přírodou, jiný styl bydlení.

Záměrně nebyly postaveny na zelené louce, ale v běžné zástavbě na okraji města, tedy na přechodu mezi urbánním a přírodním prostředím. Dá se tu tedy žít úplně normálně – zajít si pro čerstvé pečivo, do restaurace, zaparkovat auto na ulici a poklábosit se sousedy, zároveň ale pobývat v přírodě, na dosah korunám stromů, ptákům a nebi nad Berlínem.

Vyzkoušet si jinou perspektivu, zůstat doslova nad věcí a nabrat síly. Dva domy v korunách stromů nabízejí po 24 m2 obytné plochy ve výšce čtyř metrů nad zemí. Každý z nich je vybaven funkční kuchyní, koupelnou a terasou, nechybí televize a připojení k internetu.

Příjemné klima zajišťuje masivní dřevo, z něhož jsou domy postaveny, o moderní a příjemnou atmosféru se postará designové vybavení. The Urban Treehouse je rodinný projekt sloužící ke zkoumání nového experimentálního bydlení a stavění.

dum-v-lese-obyvaci-pokoj


"Autorem domů je architekt Andreas Wenning, vůdčí světová osobnost v oblasti domů na stromech."


dum-v-lese-jidelna


"Vše, co potřebujete k životu, najdete ve výšce čtyř metrů: kombinovaná ložnice, obývací pokoj s malou kuchyní, sprchový kout a terasa se střechou."


dum-v-lese-kuchyn


"Při pohledu na přepychový interiér by vás nenapadlo, že může být takový luxus v korunách stromů."


dum-v-lese-loznice


"Experimentální život milující přírodu na okraji metropole v Berlíně - inspirativní místo, které vás zve ke změně perspektivy."


dum-v-lese-koupelna


"Soukromí a světlé barvy vytváří v interiéru příjemný a blažený pocit."


dum-v-lese-1


"Domy na stromech reflektují archetyp obydlí jako bezpečného úkrytu a zároveň představují splněný dětský sen."


dum-v-lese-2

Foto: Laura Flori


Kam dál?

Dům v korunách stromů
 
Bydlení v korunách stromů na zkoušku
DaS 5-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop