Adresář firem - reference

Spolupráci s PURLIVE známkuji na výbornou

Spolupráci s PURLIVE známkuji na výbornou

Redakce | Pondělí, 15. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Přibývá lidí, kteří si spolupráci s PURLIVE nemohou vynachválit. Jedním ze spokojených majitelů dřevostavby je také učitel angličtiny ze Vsetína. Ke stavbě přistupoval s tím, že takováto realizace se koná jen jednou za život a je třeba si ji vychutnat se vším všudy. Na realizaci se proto snažil maximálně podílet.

Co Vás na realizaci nejvíce překvapilo?

Zejména mne zaskočilo, jak rychle dřevostavba vyrostla. První patro stálo prakticky za den. Bylo motivující, jak to šlo rychle. Z toho jsem měl velmi dobrý pocit. Přitom na místě jsou složité terénní podmínky, obával jsem se tedy, jak jeřáb zvládne instalovat již dopředu zhotovené velké dílce, ale udělali to nádherně. Byl jsem velmi mile překvapený. Ohromilo mě, jak přesně to odpovídalo mé představě. Lidé mě strašili, jak to bude všechno hrůzné, jak to nebude klapat, jak mě to bude stát mnohem více peněz, než kolik bude uvedeno v kalkulaci apod. Je to ale naopak. Zákaznická práce byla perfektní. I v přípravné fázi. Nemůžu říct jediné negativní slovo.

Zmínil jste, že vše proběhlo podle Vaší představy. Jaká vlastně byla?

Úplně na začátku jsem neměl jasno, jak stavbu realizovat, ale věděl jsem, že chci dřevěný dům. Neměl jsem tím na mysli roubenku, spíš jsem se inspiroval v Rakousku a Švýcarsku. Váhal jsem, jestli dům postavit rovnou ze dřeva, nebo raději z cihel, nebo jak to uchopit. Zejména jsem totiž chtěl mít stavbu pod kontrolou. Současně jsem chtěl, aby nový dům stál na půdorysu původního domu z třicátých let. Tento původní dům byl v hrozném stavu, tedy komplet rekonstrukce byla nemožná, ale chtěl jsem zachovat původní ráz. Tím to bylo celé trochu komplikovanější. Navíc jsme chtěli bydlet hodně venku.

drevostavba-purlive-reference-exterier-5

Tedy máte u domu velkou terasu?

Ano. Bydleli jsme v paneláku, ale hodně času jsme vždy trávili v přírodě, zejména rádi venku sportujeme. Nyní chceme využít právě prostor okolo domu a trávit tam co nejvíce času. Proto jsme od počátku plánovali terasu s přesahem střechy, což bylo technicky hůře proveditelné, ale dopadlo to nakonec vše podle našich přání. Musím ale přiznat, že nejsem příliš systematický a hodně věcí v domě a jeho okolí vzniklo postupně v procesu stavby.

Podle čeho jste vybíral firmu, která dřevostavbu postaví?

V průběhu přípravy projektu jsem zjišťoval u známých, jak oni stavěli a jak žijí. Jenže oni si hrozně protiřečili. Nedokázal jsem se tedy vůbec rozhodnout. Jeden ze známých mi doporučil PURLIVE. Koncept firmy mi byl sympatický a velmi se mi zamlouvalo, že jednatel firmy, Dan Tkáč, je mimo jiné také sportovec, což nás sblížilo. Po několika schůzkách jsem nabyl dojmu, že právě PURLIVE by mohla být firmou, která mne nezklame. Jsem rád, že jsem se nemýlil.

Jak se Vám nyní v dřevostavbě žije?

Bydlíme v našem novém domě zhruba půl roku a zatím jsme spokojení. V přízemí je kuchyň propojená s obývákem, s důrazem na jídelní stůl, místo, kde se všichni scházíme. Původně přitom měla být u francouzských oken sedačka zády k oknu a směrem ke krbu. Nakonec jsme se ale rozhodli nemít žádnou sedačku, ale umístit k oknu velký jídelní stůl a je to bezva. V přízemí je také ložnice a koupelna a technická místnost. Díky tomu je přízemí komplet samostatné.

drevostavba-purlive-reference-exterier-4

Nejvíce času ale zřejmě trávíte před domem...

Ano, rozrůstáme se do prostoru. Ale nechceme být otroky zahrady. Proto třeba neplánujeme výstavbu bazénu a podobných projektů. Přijde nám lepší investovat párkrát za rok do pobytu na plovárně, než stavět bazén. Rádi trávíme čas aktivně i mimo domov a nechceme se příliš vázat k domu. Krom toho pozemek není příliš velký a raději bychom na něm rekonstruovali sklep, který tam již původně byl. Nově by zde vznikl vinný sklípek a nad tím nějaká menší garáž a technické zázemí.

V patře je prostor pro děti?

Máme dvě děti, tedy mají v patře své pokoje. Původně měly pocit, že pokojíčky jsou malé, ale teď vidí, že jsou dostačující. V patře je navíc malá koupelna s vanou a se záchodem. Tedy jsou spokojené. Děti jsme ale nenutili na stavbě se podílet. Já sám jsem v mládí opravu neměl rád, když jsme veškerý volný čas trávili prací okolo chaty mých rodičů, proto jsem nechtěl, aby děti získaly k domu negativní vztah při jeho stavbě.

Sám se ale na úpravách domu výrazně podílíte...

Vnímám to tak, že je dobré, když si člověk stavbu řeší i sám. Nedávno jsem dokončil na zahradě zídku, což je můj první viditelný stavební počin. Zídka je z kamení, kterého máme na pozemku spoustu, tedy ho hodláme využít. Průběžně jsem se snažil stále se na stavbě nějak podílet. Třeba dřevěné obklady jsem si svéhlavě prosadil...

drevostavba-purlive-reference-exterier-3

Vybíral jste sám dřevo nebo ho i přibíjel?

Tesařské práce dělali odborníci. Snažil jsem se vybrat řemeslníky z blízkého okolí. Ti mi hodně pomáhali. Různě jsem si ale vymýšlel. Hlavně jsem chtěl, aby provětrávaná fasáda byla z českého modřínu a aby desky byly vertikálně. Přesto, že mi všichni doporučovali horizontální obložení. Modřín sice pak zešedne, ale natřeli jsme ho olejem, abychom ho ochránili. Nebudeme ho asi více ošetřovat, těšíme se, že zešedne a lépe to zapadne do krajiny. Hrozně jsem se bál, abych to svými zásahy nepokazil. Cítil jsem obrovský závazek vůči sobě i druhým, protože hrubá stavba od PURLIVE byla velmi pěkná a zdařilá. Nakonec jsem s tím velice spokojený.

Změnil byste něco?

Myslím, že ne. Sice jsem sám trochu překročil naplánovanou cenovou kalkulaci, ale jsem s tím takto spokojený. Jediné, co bych udělal jinak, je, že bych byl méně nedočkavý a původní starý dům bych neboural tak překotně. Zejména jsem si měl před zásahem bagru přeskládat všechny kameny!

drevostavba-purlive-reference-exterier-2


Líbil se Vám článek?
gotop