Archiv starších vydání

Tisk

Časopis Dřevo&Stavby 1/2014

Andrea Kaštanová | Čtvrtek, 30. leden 2014 |

Přidat na Seznam.cz

titul das 1 2014Datum vydání : 6. února 2014
Číslo: 1
Ročník 2014

On-line ochutnávka

Předplatné včetně starších čísel si můžete objednat v sekci Předplatné.

V dalším vydání časopisu Dřevo&Stavby najdete mimo jiné:

  • čtyři redakční návštěvy – v dlouho opuštěném statku, do kterého se po letech opět vrátil život, v moderní dřevostavbě, kde stavebník nenechal nic náhodě, v praktickém domě, jehož majitelé rádi cestují po světě a v již dlouho obývaném bungalovu na maličkém, ale krásně a s láskou udržovaném pozemku
  • fundované odpovědi na konkrétní otázky mladých stavebníků, jež se připravují realizovat dům ze slámy
  • návod, jak si pořídit střechu, která vydrží dlouhá léta
  • v rubrice mýty a pověry příběh pana Nováka, který si postavil (ne)pěknou dřevostavbu
  • rady jak zařídit, abychom měli ve zdravé stavbě zdravý vzduch
  • originální březový pavilon, jehož autory je skupina mladých studentů
  • několik tváří spokojeného a zdravého dětského pokoje
  • variace zahradních altánů, které v symbióze s vhodně zvolenými rostlinami vytvoří dokonalou oázu klidu a harmonie

01Pod taktovkou genia loci
Do malé vesničky blízko západních hranic naší republiky jsme se vydali na pozvání architekta Dušana Řezáče, který tu společně s německým investorem rekonstruuje a dostavuje velký statek. Na jaře zdárně dokončili první fázi výstavby – moderně střiženou dřevostavbu, sloužící jako dva samostatné apartmány, jimiž nás také architekt s laskavým svolením investora provedl.

02Fasáda jako vertikální zahrada
Ve snaze dostat do hustě zastavěných měst více zeleně se v posledních letech objevil fenomén zelených fasád, takzvaných vertikálních zahrad. Úspora místa ovšem nemusí být jediným faktorem, který nás k této netradiční fasádě přivede. Je totiž nejen zdrojem blahodárného kyslíku, ale zároveň neustále se měnícím zeleným uměleckým dílem, které má v oboru stavění z přírodních materiálů jistě svoje místo.
více

03Sláma v moderním kabátě
O dobrých tepelněizolačních vlastnostech i jiných kvalitách slámy vědí lidé už po generace. A protože dnešní trendy jasně směřují k používání co nejvíce ekologických materiálů, je jasné, že sláma ve stavebnictví zažívá renesanci. Bydlet v domě ze slámy ale neznamená bydlet ve stohu. Pojďte se s námi podívat do domu ze slámy, ve kterém ale nenarazíte na jediné stéblo...

04Rozhodující je úsporný koncept
Alfou a omegou dnešního stavebnictví jsou úspory energií. Platí to i pro moderní dřevostavby, u nichž je kromě kvalitního zateplení důležitá také volba vhodného topného systému. Vybírat lze z mnoha možností, které od sebe většinou odlišíme výkonem a návratností investice. Z hlediska uživatele je však podstatný také komfort při jeho obsluze.

05Pasivní domy na vlastní oči
Ať už se zajímáme o stavbu domu jakýmkoli způsobem, víme, že zkušenosti ověřené v praxi mají nejvyšší hodnotu. Zejména na poli pasivních domů, které nemají v Česku dlouhou tradici a jsou opředeny mnoha mýty, je každá užíváním prověřená teorie cenností. Mezinárodní akce Dny pasivních domů je v tomto ohledu perfektní příležitostí, jak získat důležité informace přímo od obyvatel konkrétních objektů.

06Praktický dům pro cestovatele
Málokomu se poštěstí postavit si za svůj život více domů. Zdálo by se, že celý proces je napodruhé o poznání snazší, ale nenechme se mýlit. Je-li časový odstup dostatečně velký, odlišné životní priority a nové technologie dělají z celé realizace stejně dobrodružnou výpravu jako napoprvé. I ten nejzkušenější profesionál musí uznat, že každý projekt skýtá nová překvapení a nikdy nelze předvídat vše.

07Rustikální styl: Dědictví předešlých generací
Moderní rustikální styl je propojením starého s novým, krásného s praktickým a přírodního s umělým. Je to prostor pro vytvoření velmi osobitého stylu, ve kterém se zrcadlí respekt k přírodním zákonům a láska k poctivému. Co konkrétně si pod pojmem rustikální styl představit?


08Absurdní formy užitého umění
O německém podnikateli Michaelu Thonetovi, který se na nějaký čas usadil na Moravě a svým ohýbaným nábytkem dobyl svět, toho už bylo napsáno mnoho. A přesto, že už téměř 150 let nechodí po tomto světě, můžeme v jeho případě hovořit o skutečné nesmrtelnosti. Svými výrobky se totiž nejen vepsal do paměti několika generací, ale inspiroval mnohé další návrháře a umělce. Za jedním takovým se vydáme až do Argentiny.

09Transparentní vyhlídka
Některé architektonické objekty plní svoji hlavní funkci, avšak mají ještě jiný účel – podněcovat děje a změny v místě, kde stojí. Fungují jako upoutání pozornosti, inspirace a iniciace dalších aktivit v dané lokalitě. Podobný je záměr pavilonu na břehu jedné z řek v Norsku, jehož autory jsou mladí umělci z Osla působící pod jednou značkou teprve krátce.

10Mosty k vlastní dřevostavbě
Jindřich projektuje mosty a silnice, přesto se pustil do návrhu vlastního domu; měl jasnou představu, jak má vypadat i jaké uživatelské parametry má mít. Navíc je puntičkář a detailista, a proto se nechtěl potýkat s argumenty, co nejde a proč. Raději nastudoval nejnovější technologie a řešení vymyslel. Své nápady ještě konzultoval s „designovou komisí", jak s úsměvem nazývá estetický dohled manželky Zdeňky.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop