Archiv starších vydání

Tisk

Časopis Dřevo&Stavby 3/2014

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 30. leden 2014 |

Přidat na Seznam.cz

titul 314V prodeji od 5. června 2014

On-line ochutnávka

Časopis Dřevo&Stavby můžete zakoupit v síti prodejen Geco Tabák, HDS-Relay, na čerpacích stanicích Agip, OMV a dalších a u všech dobrých prodejců tisku.

Předplatné včetně starších čísel si můžete objednat v sekci Předplatné.


V dalším vydání časopisu Dřevo&Stavby najdete mimo jiné:

  • čtyři redakční návštěvy – v dřevostavbě s ženskou duší, která má opravdu vyladěný interiér, v rodinném domě na miniaturním pozemku o rozměrech 200 m2, v bungalovu s krásnou zahradou a v domě z pera architekta, který vyrostl v první zóně přírodní rezervace
  • návod jak poznat kvalitní tepelné čerpadlo společně se zkušenostmi stavebníků, kteří mají tento způsob vytápění a ohřevu teplé vody nějaký ten pátek odzkoušený
  • co se skrývá pod střešní krytinou a proč a na co je dobré si dát při výběru „vnitřností" střešního pláště pozor
  • návštěvu v pasivním domě, který si jeho majitelé užívají už druhým rokem a ochotně zvou k prohlídce všechny zájemce pasivního bydlení
  • originální dřevěný kabát, který dostalo piano na Náměstí Míru v Praze
  • tipy pro retro styl v interiéru
  • inspirativní prohlídku domů z redakčních návštěv, tentokrát zaměřenou na různé druhy podlahové krytiny
  • článek o přírodních koupacích jezírkách a biobazénech, které můžeme stále častěji vidět i na českých zahradách

01Dřevostavba s ženskou duší
V sousedství rybníka obydleného čápy a volavkami, žlutě zářícího řepkového pole a louky poseté pampeliškami, v kraji jménem Česká Kanada, stojí stále ještě novotou vonící dřevostavba, která stojí za návštěvu. V kontextu okolních domů kolemjdoucí zaručeně zaujme, ještě více však překvapí elegantní minimalistický interiér, v němž nelze nevnímat jemný ženský rukopis.


02Kombinované konstrukce
Také se nemůžete rozhodnout? Po přečtení několika čísel časopisu Dřevo&Stavby chcete dřevěný dům, po konzultaci s kamarádem, vystudovaným stavebním inženýrem, zase dům zděný? Není divu, hledání odpovědi na otázku: „Z čeho nejlépe stavět?" provází generace stavebníků v podstatě od nepaměti. Připravte se na to, že odpověď není jednoduchá a už vůbec ne jednoznačná. Ve stavebnictví není totiž nic, co by se dalo stoprocentně doporučit, vše má vždy své pro a proti.

 
03 kopieJaká je hodnota dřevostavby?

O výhodách i nevýhodách dřevostavby z mnoha různých hledisek píšeme neustále. Tentokrát se oprostíme od technických i technologických otázek a podíváme se na věc z úhlu ekonomického. Je dnes finančně výhodné postavit si dřevostavbu? Zeptali jsme se těch nejpovolanějších.


04Malý dům s velkým srdcem
Dřevostavba Jiřího a Radmily je důkazem, že kde je vůle, tam jde všechno. Například změnit kus staré zarostlé zahrady na samostatný stavební pozemek a na neuvěřitelných 200 metrech čtverečních vybudovat plnohodnotné rodinné bydlení, které svým majitelům poskytuje dostatek prostoru pro spokojený a šťastný život.


05Továrna vonící dřevem
Architektonické kvality nejsou právě to, co zajímá investory a společnosti budující svá nová výrobní či administrativní zázemí. Naštěstí existují výjimky. Továrna na světla v Kolodějích, autorů Patrika Hoffmana a Martina Rajniše, je toho se svojí elegantní dřevěnou konstrukcí krásným příkladem.


06Podlaha snadno a rychle
Moderní a praxí ověřené řešení pro podlahové konstrukce dřevostaveb nabízejí tzv. suché podlahové systémy. Na stavební trh je v současnosti dodává několik renomovaných výrobců, jejichž produkty vyhovují nejnáročnějším požadavkům. Nejčastěji se používají různé druhy sádrovláknitých a sádrokartonových desek, které při správné skladbě celé podlahové konstrukce zaručují tepelnou pohodu, akustický komfort, protipožární ochranu i jednoduchou údržbu.


07Teplo, které má styl
Pryč jsou časy, kdy byla otopná tělesa a další zdroje tepla nezbytným, ale hlavně nevzhledným doplňkem interiéru. Misky vah se převážily a dnes mnohé z nich můžeme pasovat na designové bonbónky a ozdobu našeho domu nebo bytu, aniž by však ztrácely cokoli ze své funkčnosti. Někdy právě naopak.


08Retro interiér: Minulost v novém kabátě
Retro je něco, co se vrací. Musím se přiznat, že osobně slovo „retro" nemám moc rád, protože sice vím, co si pod ním mohu představit nyní, ale co budeme shledávat jako retro za deset nebo dvacet let? Věci, které dnes vnímáme jako retro, budou zanedlouho chápány jako starožitnosti. V každé dekádě je zkrátka něco retro, z mého pohledu jsou to dnes věci staré kolem třiceti čtyřiceti let. Retro proto podle mě neoznačuje z dlouhodobé perspektivy nic konkrétního.


09Příroda – nekonečná inspirace
Nebe, země, voda, rostliny – to vše přináší pestrou škálu detailů, struktur a tvarů, které mohou kreativní designéři rozvíjet ve své práci. Nejinak je tomu v týmu filipínského umělce jménem Vito Selma. Za elegantními a originálními výtvory se skrývá pečlivý a náročný tvůrčí proces zahrnující ideové návrhy designéra i precizní práci řemeslníků.


10Altán v Zahradě Osudu
Zahrada osudu je místem, kde se střetává minulost, přítomnost i budoucnost jednotlivců a celého lotyšského lidu, aby poskytla útěchu minulosti, dodala sílu přítomnosti a inspirovala budoucnost. Měla by se stát odkazem příštím generacím, vybudovaná společnými silami celého národa. Ušlechtilá myšlenka dostala v roce 2013 konkrétní obrysy, když v zahradě vyrostla první stavba – modřínový altán s vyhlídkovou terasou.


Líbil se Vám článek?
gotop