5 důvodů pro sloupkový systém

Redakce | Úterý, 26. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

V tomto článku se zaměříme na výhody druhé nejčastěji používané technologie pro stavbu dřevostaveb - sloupkové či lehké skeletové, Two by Four, Platform-Frame - jejímž základem jsou profily fošen, tvořící kostru dřevostavby. Prostor mezi vzniklým skeletem se vyplní izolací a zaklopí z obou stran deskovými materiály.

1. Montáž přímo na staveništi

Systém nevyžaduje přítomnost těžké techniky, lze využít místních pracovních sil i materiálu. Pro technicky založeného stavebníka představuje možnost sledovat každý detail domu a zmapovat si skladbu vrstev ve vznikajícím sendviči.

dřevostavba lehký dřevěný skelet konstrukce stavba

Obr.: Celý systém se skládá z jednoho až dvou fošnových profilů, které tvoří kostru domu. Prostorovou tuhost zajišťují deskové materiály, nejčastěji OSB nebo Fermacell. Foto: PENATUS

2. Jednoduchost a flexibilita

Snadná montáž jednotlivých dílů může svádět k názoru, že stavbu zvládne každý. Systém je ideální pro menší regionální firmy, je však nutné dodržet potřebnou technologickou kázeň. Jako každá jiná stavba, vyžaduje i sloupkový systém kvalifikované a zkušené řemeslníky, ale díky jednoduchosti jich stačí minimum.

sloupková konstrukce dřevostaby

Obr.: Sloupková konstrukce dřevostavby. Foto: PENATUS

3. Kombinace s jinými technologiemi

Technologie lehkého dřevěného skeletu se dobře kombinuje s těžkým skeletem či zděnou stavbou. Vyzděním jádra domu plnými pálenými či vápenopískovými cihlami lze zvýšit tepelnou akumulaci, použití jílových tvárnic zajistí optimální vlhkost vnitřního prostředí. Na fasádu lze použít tradiční omítku, ale i zavěsit dřevěný rošt nebo nalepit cihelné pásky.

3D počítačový model kostrukce dřevostavby

Obr.: Profesionální software pro projektování dřevostaveb připraví přesný projekt domu, na základě něhož se pak v počítačově řízené výrobě připraví jednotlivé segmenty pro vlastní montáž na staveništi. Ilustrace: SEMA

4. Možnost úpravy dispozic

Pokud se stavebník v průběhu montáže rozhodne pro drobné úpravy v projektu, například zvětšení prostoru posunutím příčky nebo přemístění okna či dveří, nebývá s takovým řešením problém, protože fošnový profil se používá stejný pro celou stavbu a stačí ho pouze na místě upravit.

3D počítačový model skeletové konstrukce dřevostavby

Obr.: 3D projekt sloupkové konstrukce dřevostavby. Ilustrace: SEMA

5. Chatky i vícepodlažní budovy

Máte na zahradě starý dřevník nebo seník z půlených kuláčů? V podstatě se jedná o jednoduchou sloupkovou konstrukci. Zahradní domek dokáže tímto způsobem postavit každý zručný kutil, do rodinného domu by se ale pouštět neměl. Ve světě se celkem běžně používají i stavby vícepodlažní, bytové i administrativní, u nás zatím kvůli zkostnatělé legislativě nikoli.

moderní dřevostavba pasivní dům Atrea

Obr.: Technologií lehkého skeletu lze konstruovat i energeticky pasivní rodinné domy. Foto: ATREA

vícepodlažní dřevostavba

Obr.: Zatímco v zahraničí se vícepodlažní budovy ze dřeva konstruují celkem běžně, u nás to zatím legislativa neumožňuje. Foto: Lignum

Text: Martin Klíma

Redakčně upraveno pro web.


Líbil se Vám článek?
gotop