Fázový posun

Tisk

Michal Babor | Středa, 01. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

hraje významnou roli v prevenci letního přehřívání. Jedná se o vlastnost stavby zpomalující vliv extrémních teplot vyvolaných slunečním zářením na teplotu v interiéru. Během doby, kdy je dům vystaven slunečnímu záření, se povrch pláště domu zahřívá a rostoucí teplota materiálu prostupuje dovnitř. Fázový posun je doba, během které se teplotní změna na vnějším povrchu konstrukce projeví uvnitř.

Například fázový posun panelů NOVATOP se pohybuje od 3 do 7 hodin, podle tloušťky konstrukce. V kombinaci s dřevovláknitou izolací se dá zvýšit až na 15 hodin.

Příklad: Letní slunce zahřívá jižní stěnu domu od 11 do 17 hod. Fázový posun obvodové stěny činí 12 hodin. Teplo ohřáté fasády začne do interiéru pronikat nejdříve ve 23 hodin (11+12). V té době už je ale venkovní teplota nízká, takže větráním lze interiér snadno ochladit.

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?
gotop