Vsaďte na kvalitní dřevostavbu

Tisk

Radek Beneš | Neděle, 26. leden 2014 |

Přidat na Seznam.cz

IMG 4269Pod vlajkou Asociace dodavatelů montovaných domů působí na českém trhu celkem 15 renomovaných firem realizujících dřevostavby. V loňském roce se k tomuto sdružení přidalo celkem deset nových partnerských firem z řad výrobců a dodavatelů vybavení rodinných domů – Lindab, JAP, SIKA CZ, HELA, Everela další. I ty chtějí navázat užší spolupráci s významnými firmami jediného segmentu stavebnictví, který v sobě skrývá obrovský potenciál a jako jediný zaznamenává nárůst v počtu realizovaných domů.

„I když v našich řadách uvítáme nové členy, nejde nám jen o kvantitu," uvedl předseda ADMD Ing. Vratislav Blaha v úvodu valné hromady Asociace, která se konala 23.1.2014 v Brně, a pokračoval: "Během loňského roku nabídka převýšila poptávku a kvantita zcela jistě přebila kvalitu. Tomu však chceme zabránit a budeme i nadále prosazovat a upozorňovat na kvalitu našich dřevostaveb. Naše motto pro rok 2014 proto zní: Prosazovat kvalitní dřevostavby od členů ADMD na trhu v České republice. Zákazníkům garantovat jistotu a spolehlivost, pokud se rozhodnou stavět dům se členem ADMD."

DSC 0001Senftleben 01Během valné hromady byly rovněž prezentovány statistiky výstavby domů na bázi dřeva jak za celý segment dřevostaveb, tak počet domů, které byly realizovány členy ADMD. Za rok 2012 bylo v ČR zrealizováno a dokončeno 17 100 rodinných domů, z toho 1 700 dřevostaveb, které tak tvoří už desetiprocentní podíl na trhu! V roce 2012 postavili členové ADMD 352 rodinných domů, za rok 2013 to bylo 284 dřevostaveb, přičemž osm firem zaznamenalo pokles výroby, sedm společností nárůst. Vzhledem k meziročnímu poklesu oboru stavebnictví (v září 2013 to bylo 9,5 procenta) je potěšující nárůst výstavby bytových dřevostaveb a pasivních domů. Členové ADMD postavili celkem šest pasivních domů a šest bytových domů. Lze předpokládat, že se tento segment rozvine v roce 2014 daleko razantněji, uvážíme-li, že sousední Rakousko staví cca 50 bytových domů na bázi dřeva za rok a podíl dřevostaveb zde činí 31-34 procent z celkové výstavby rodinných domů.

Seznam členů a partnerů Asociace dodavatelů montovaných domů.
Prezentace většiny firem – členů ADMD.
Rozhovor s předsedou ADMD
.


Líbil se Vám článek?
gotop