Tisk
Masivní dřevěné panely: <small>Stavba dřevostavby ze systému NOVATOP od společnosti 3AE s.r.o.</small>

Masivní dřevěné panely: Stavba dřevostavby ze systému NOVATOP od společnosti 3AE s.r.o.

Dagmar Šimonová | Středa, 03. prosinec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Pasivní rodinný dům je založen na pěnovém skle, což eliminuje tepelné mosty spodní stavby. Na připravenou základovou desku se vytyčí obrys nosné konstrukce a její montáž probíhá s pomocí jeřábu. Jednotlivé panely jsou očíslovány a dům se skládá skutečně jako stavebnice, na základovou desku se připevňují pomocí L profilů. Délka jednotlivých stěnových panelů je v tomto případě sedm metrů, což zásadně redukuje množství spojů, které se musí na stavbě ošetřit. Všechny panely se spojují vruty do dřeva, napojení a rohové spoje jsou prolepeny PUR lepidlem a z venkovní strany přelepeny vzduchotěsnou páskou...

Stropní duté elementy NOVATOP jsou vyplněny zvukovou izolací v podobě vápencového vsypu a kladou se na obvodové stěny s gumovou těsnící páskou, která ruší akustické mosty. Stropní elementy jsou okamžitě pochozí a montáž může pokračovat dalším patrem. Střecha je tvořena opět dutými elementy, opatřenými minerální izolací. Díky precizní přípravě trvá samotná stavba konstrukce domu necelé tři dny, a to v extrémním zimním počasí.

Dále se na nosnou konstrukci kotví fasádní nosníky, do kterých je vložena tepelná minerální izolace. Skladby obvodových konstrukcí jsou difúzně otevřené s provětrávanou mezerou. Fasádní obklad je ze sibiřského modřínu bez povrchové úpravy. Střecha je opatřena vegetačním souvrstvím.

V interiéru jsou panely NOVATOP ponechány v pohledové kvalitě. Přírodní dřevo je kombinováno s bílými příčkami a velkými prosklenými plochami. Panely NOVATOP jsou natolik tvarově stabilní, že je možné osadit sklo přímo do konstrukce, bez použití jakýchkoliv rámů. Práce uvnitř domu postupují standardním způsobem přes instalace, podlahy až po obklady a vybavení. Srdcem domu je akumulační nádrž, do které potřebnou energii dodává tepelné čerpadlo vzduch-voda a solární termické panely. Na nádrž je také napojena vzduchotechnická jednotka, která teplo distribuuje po celém domě. Tato jednotka slouží také k nucenému větrání s rekuperací tepla.

0102030405060702 DSC8157

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop