Dřevostavbou roku 2015 je dům postavený podle principů feng šuej

Dřevostavbou roku 2015 je dům postavený podle principů feng šuej

Redakce | Pondělí, 08. únor 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Ocenění Dřevostavba roku 2015 časopisu DŘEVO&stavby – absolutní vítěz soutěže a zároveň vítěz kategorie moderní dřevostavby - získal dům postavený podle principů učení o životě a harmonii s okolím prostředím – feng šuej. Jedná se o přízemní velmi nízkoenergetickou dřevostavbu a s obdélníkovou dispozicí. Stavba je dokladem toho, že i na mírně problematickém pozemku může vzniknout velmi kvalitní dům.

Zprvu se zdálo, že na takovém pozemku se bude přízemní dům realizovat jen velmi obtížně. Pozemek měl velké převýšení s velkou prohlubní uprostřed, až se zdá téměř nezastavitelný. Díky tomu se majitelé rozhodli v jeho dolní části nejdříve vystavět garáže pro auta z okolí. Jejich hmota pak vytvořila platformu pro vlastní dům a zahradu.

drevostavba-podle-feng-suej-lucern-exterier-terasa-stineni-zahrada

 

Interiér podle feng šuej

Využít principy dávného čínského učení o harmonii života a prostoru se majitelé rozhodli díky nepříliš drobným zkušenostem z prvního domu. Jak říká architekt Mojmír Hudec: „Principy feng šuej se ve velké většině shodují s principy návrhu kvalitního a ergonomického bydlení.“ A to se v tomto domě povedlo. „Středobodem obdélníkové dispozice je obývací pokoj s kuchyní, kde žijeme a který je místem rodinného setkávání. Z jedné strany pak přiléhá ložnice s koupelnou a z druhé království našich dcer navazující na boční hlavní vstup. Pro koncept domu byla zásadní orientace na jih a správné posazení ložnice. Naštěstí vše krásně zafungovalo a orientace postelí funguje pro nás oba s ženou na jedničku,“ popisují dispozice domů majitelé.

drevostavba-podle-feng-suej-lucern-exterier-terasa-velkoformatova-okna-zaluzie

Nízkoenergetická dřevostavba

Dům je navržen téměř jako pasivní stavba. Zateplení obálky domu pasivním standardům vyhovuje, majitelé však nechtěli aktivní větrání s rekuperací tepla. Podle svých slov mají rádi v létě otevřený prostor do zahrady, navíc v době stavby domu nebylo možné na větrací systém čerpat dotace v programu Nová zelená úsporám.

drevostavba-podle-feng-suej-lucern-interier-obyvaci-pokoj-sedaci-soupravadrevostavba-podle-feng-suej-lucern-interier-jidelni-stuldrevostavba-podle-feng-suej-lucern-interier-loznice

 

O vytápění domu se stará elektrokotel, otopný systém je však připraven pro instalaci tepelného čerpadla. I přes absenci větrání s rekuperací a vytápění elektrokotlem jsou díky dobrý tepelně-izolačních schopnostem stěn majitelé spokojeni s nízkými náklady na provoz domu. Během zimy má dům nízkou spotřebu energie a v létě se nepřehřívá.

AutořiDům řídí inteligentní systém LOXONE, na který jsou napojeny nejen venkovní žaluzie a vytápění, ale také osvětlení. Součástí systému jsou rovněž čidla koncentrace CO2, což zajišťuje mnohem zdravější prostředí v interiéru.

Technické parametry domu:

Velikost pozemku: 900 m2
Zastavěná plocha: 257 m2
Užitná plocha: 269 m2
Stavební systém: LUCERN eko plus, skeletová konstrukce z KVH hranolů
Tepelné izolace: 120 mm Knauf + 40 mm v instalační předstěně
Fasáda: šedý polystyren 160 mm
Střešní krytina: PVC izolace s geotextilií a pohledovými oblázky
Okna: plastová, izolační trojskla
Vytápění: podlahové, elektrokotel

Dům realizovala firma LUCERN STAV s.r.o.


                   Další finalisté v kategorii Montované stavby:

ext - perex


Chalet nad údolím firmy TFH dřevěné skeletové domy s.r.o.

 

 Finalista soutěže Dřevostavba roku 2015

 

Dům jako soběstačný ostrov firmy MS HAUS s.r.o.

 

Dřevostavba roku 2015

 

Balzám na duši v odstínech kávy - dům firmy ATRIUM s.r.o.

 

ols 01_DSC4682

 

Dřevo a hlína bodují - dům od ateliéru ELAM

 

02 DSC9655

 

Rodině nablízku - dům do firmy Avanta Systeme spol. s r.o.

 

Vítěz v kategorii staveb z masivního dřeva

Vítězem v kategorii Srubové domy se stala moderní nízkoenergetická roubenka firmy WOOD-LIFE CZ s.r.o. Jedná se o tradiční technologií postavený moderní dům, jehož interiéru vévodí krásná kachlová kamna. Příběh domu si můžete přečíst v samostatném článku.

moderní roubený dům

 

                   Další finalisté v kategorii Masivní dřevostavby:

Roubenka


Na okraji civilizace - dům firmy CEDAR HOME s.r.o.

 

01 DSC0536

 

Vznešená Adelheid  - dům firmy Bartoš Dřevostavby s.r.o.

 

02 DSC6501

 

Kde vládne borovice - dům firmy KANADSKÉ SRUBY TÁBOR s.r.o.

 

Foto: Martin Zeman


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop