Vydání 05/2018

S krajinou i místem zajedno

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života přirozeně přišla chuť začít další etapu v jiném prostoru. Vložit tvořivou energii do něčeho nového. A tak vznikl dům. Jedinečný, osobitý a přitom typový. Splývá s místem, pokorně doplňuje krajinu a krajina zase jeho. Jsou neoddělitelní. Je královským příbytkem dvou obyvatel, ale hostí rád a často mnohé další. Svou náruč otevírá nejen lidem, ale také zvířatům. Zahrada je oázou relaxace.

Není první svého druhu. Je totiž typový a jeho první prototyp obývá sám autor – architekt. Hanka s Karlem si tak mohli dům prohlédnout v realitě, mluvit s někým, kdo jej několik let užívá a navíc sám tento dům projektuje. Do tohoto konceptu pak promítli své potřeby a přání pramenící mimo jiné z odlišné životní fáze. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Objekt se dokonce povedlo velmi výhodně usadit na pozemek vůči světovým stranám. Kromě drobných dispozičních změn přibyla oproti původnímu projektu garsonka, garážové stání a zahradní domek opatřené zelenými plochými střechami.

Když víte, co chcete

A jak se vůbec dostali k této partě odborníků? „Znali jsme kluky již z veletrhů. I když v té době ještě neměli portfolio tak bohaté, měli jsme je uložené v paměti. A to natolik, že byli jediní, s kým jsme nakonec jednali. Nehledali jsme jiný typ domu ani konstrukce. Otázka byla jen, jak bude stavba ve výsledku vypadat," vypráví Hanka.

Sousedské vztahy mají prioritu

Díky zálibě v dřevostavbách měli Hanka s Karlem natolik ujasněno, co chtějí, že celý proces postupoval velmi rychle. „Po tom, co jsme měli možnost vidět na vlastní oči dům našeho architekta, nebylo pochyb, že chceme právě ten. Když projektování začalo, obešli jsme spolu s architektem sousedy, abychom se dozvěděli všechna moudra. Třeba co je trápilo v době stavby. Považuji to za perfektní způsob, jak získat důležité informace před realizací domu. Dozvěděli jsme se například o vodě stékající z polí, která tu už leckoho potrápila. Na základě této informace jsme dům založili na patkách, což se ukázalo jako velmi dobré řešení. Kromě toho jsme se mohli se sousedy seznámit, což bylo skvělé. Předali jsme na sebe kontakt a pobídli je, aby se na nás neváhali obrátit s jakýmkoli nekomfortem, který by pro ně při stavbě domu nastal. Říkali jsme si, že se nechceme nastěhovat do místa, kde se třeba hned v této první fázi vytvoří nějaká nepříjemná situace."

Zahrada nové doby

Zahrada je v duchu udržitelnosti a celostního přístupu. Nenajdete tu žádné zakopané fólie nebo chemii na hubení plevele. Cílem bylo navázat na charakter místa. Měla být mimo jiné jedlá a přívětivá pro zvířata, což se povedlo na jedničku. Biotop byl podmíněn dostatečně vysokou hladinou podzemní vody. „Přijde nám neekologické vytvářet si nádrž ke koupání a plnit ji pak pitnou vodou," vysvětluje Hanka. Základní koncept zahrady vytvořili majitelé sami za pomocí odborných rad a nyní je čas vyčkat, až se zahrada rozroste. Teprve se ukáže, jak bude fungovat. Je třeba pořádnou zimu, aby prošla celým cyklem. Ta poslední byla příliš mírná. „Jsem vděčná i za zelené střechy. Pomocným stavbám, jako je garážové stání a zahradní domek dodávají úplně jinou kvalitu. Vrátili jsme kus přírodě a každopádně cítíme chladivý efekt v létě. Mají úžasnou izolační schopnost, navíc jsou krásné. Je zde spousta hmyzu, čmeláci, ptáci... Dešťová voda, která steče ze střechy, je pak shromážděna v nádrži a použita k zalévání. Koloběh vody tedy zůstává na pozemku."

Doma nekončí na hranici parcely

Kvalitu života dělá také prostředí, ve kterém je dům posazen. Pozemek k jeho budoucím majitelům přišel obrovskou náhodou. V obci je nyní stavební uzávěra, takže v blízké době nevyrostou další domy, který by charakter místa změnily. Zdejší komunita tu bezvadně funguje. Vzájemné hlídání dětí nebo sdílení přebytků úrody je samozřejmostí, stejně jako pestré akce v průběhu roku. Čilý komunitní život podporuje i starosta. Zkrátka bonus k bydlení doslova za odměnu.

Typ domu: A – mimořádně úsporná
Zastavěná plocha: 150 m2
Užitná plocha: 163,59 m2
Konstrukční systém: základ platforma ze STEICO nosníků; nosný systém lepené masivní dřevěné panely Novatop Solid tl. 84 mm; plochá střecha STEICO SJ; sedlová střecha sbíjené (styčníkové) vazníky
Teplo a větrání: elektrické topné kabely v podlaze; větrací jednotka Fenix SYSTEMAIR SAVE VTR 300/B L s elektrickým ohřívačem přívodního vzduchu; ohřev užitkové vody pomocí tepelného čerpadla a elektrické topné patrony
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K
Návrh domu: Ing. arch. Jakub Loučka
Realizace: NOVAHOME / 3AE s.r.o., www.novahome.cz, www.3ae.cz, 2016

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop