Finále 2018

Prostě šarmantní

Dřevěný bungalov s valbovou střechou patří k australské klasice a dodnes zůstává stále přítomným rysem každého předměstí. Jeho okouzlující charakter a jednoduché uspořádání uspokojí každého, kdo hledá funkční a cenově dostupné bydlení za menšího provozního úsilí. A přesně po tom jeho majitelka Lenka toužila.

 

Koncept bungalovu přinesla do Austrálie britská armáda z Indie. Později se rozšířil i do USA, Kanady a dále do světa. Původně byly bungalovy symetrického, nejčastěji čtvercového nebo obdélníkového půdorysu, velmi jednoduše členěné a téměř výhradně postavené ze dřeva. Jednopodlažní dům nevýrazného stylu se stal dominantním prvkem předměstí velkých měst. I když jsou často považované za pohromu australské architektury, díky jednoduché konstrukci a levné výstavbě přetrvává tento typ domu dodnes a v průběhu staletí se od něj odrazilo na desítky upravených variant – od zcela prostých, dělnických domů po načančané a překombinované viktoriánské rezidence.

Klíčové charakteristiky

Bungalov obvykle obsahoval dvě až čtyři místnosti kolem centrální chodby, kuchyně byla často samostatná a vstupovalo se do ní ze zadní kryté verandy, kde se nacházela také spíž nebo koupelna. Kromě výjimečných případů měl bungalov vždy krytou vstupní verandu s masivními nosnými sloupy a často i přidružené kryté verandy opatřené nábytkem na zbývajících stranách. Bylo to dáno teplými klimatickými podmínkami oblastí, kde se nejčastěji tyto domy stavěly, a obyvatelé trávili na verandách významnou část dne, často na nich i spali. Tento koncept je velice podobný takzvanému rodovému domu, o kterém jsme psali v čísle 5/2017 tohoto časopisu a kde je rovněž počítáno s tím, že život probíhá především venku a dovnitř se uchyluje jen na krátkou část roku, kdy nastanou chladné dny. Za tím účelem byl běžně v bungalovu krb, který vystupoval ze stěny. Bungalovy dneška představují moderní životní styl obyvatel, pro které je výraz „překombinovaný" tak vzdálený, jako pro Čecha Austrálie. Jednoduchost a velký vnitřní prostor jsou stále dominantním rysem domu, jen moderní technologie přinesly přidanou hodnotu v podobě možnosti tenčích stěn při zachování dostatečné tepelné izolace.

Vy jste o zděném domě vůbec neuvažovala?

Ve zděném domě už jsem žila a ten druhý byl od počátku zamýšlen jako dřevostavba. Když jsem byla v Austrálii, bungalov se mi zalíbil jednoduchou, účelnou konstrukcí a zároveň vzdušnou koncepcí a rychlou výstavbou.

Bungalovy u nás staví téměř každá firma. Podle čeho jste se rozhodovala?

Měla jsem několik variant, nakonec jsem se rozhodla na základě referencí a po návštěvě vzorového domu. Mám ráda jednoduchost, u domu mě zajímaly všechny projekční detaily, skladba konstrukce, kvalita materiálů i technologické postupy a kvalita provedení. Také jsem chtěla firmu, která nebude na trhu nováčkem. Jedním z důležitých aspektů pro finální výběr pak bylo: doživotní záruka na konstrukci. To není běžná věc a přitom je velice podstatná. Tím, že jsem se rozhodla pro dům na klíč včetně základové desky, jsem tuto záruku získala.

Když říkáte dům na klíč, co vše bylo zahrnuto v ceně?

Od základové desky přes kompletní stavbu po vybavení domu k okamžitému nastěhování včetně podlahových krytin, obkladů, dlažby, sanitárního vybavení, topení, oken, dveří, vymalování... Sama jsem si poté zařizovala zemní práce pro retenční nádrž na dešťovou vodu, zámkovou dlažbu, plot, zahradu a chodníčky. Bylo to ale poměrně nákladné, já jsem to dost podcenila. Doporučuji stavebníkům zahrnout dokončovací práce do rozpočtu.

Neformální a otevřený

Bungalov byl naplánován a navržen pro bydlení v neformálním, otevřeném uspořádání a se záměrem, aby každý pokoj měl výhled do zahrady. Kuchyně, jídelna a obývák jsou v tomto domě úhledně koncipované do jednoho prostoru, který přerůstá do zastřešené terasy umístěné v jihozápadním rohu domu. Díky použití masivních dřevěných prvků působí terasa severským dojmem. Je to také jediné místo v domě, kde je dřevo přiznané. Navazující minimalistický interiér je k němu subtilním a moderním kontrastem.

Takto řešená terasa je standardně v nabídce vybrané firmy?

V nabídce je klasická omítka, ale zvolila jsem toto řešení z estetických i praktických důvodů. Dřevo působí tepleji a je i měkčí na dotek. Celkově působí prostor na terase útulněji a je to zajímavý designový prvek spolu s dřevěným podbitím střechy ve stejném odstínu. Na terase trávíme za hezkého počasí hodně času.

Říkala jste, že jde o typový dům...?

Ano, ale společně s architekty jsme dopracovali celý koncept tak, aby vyhovoval mojí představě. Projekt je tedy s individuálními úpravami. Kromě terasy jde i o zvětšení půdorysu a úpravu vnitřních dispozic. Máme větší obývák a více francouzských oken, kterými lze vyjít ven přímo na terasu. Dům je krásně vzdušný a prosvětlený.

Ještě k topení v ceně – tam patří i ta kachlová kamna? Není to trochu předimenzované?

Ne, krbová kamna jsou české výroby, našla jsem je na veletrhu. Zaujal mne zajímavý design a také vhodnost použití do dřevostavby a přiměřený výkon. Oheň v obytném prostoru dělá útulnou atmosféru.

Jsou skvěle funkční, vytopí v zimě i přilehlé místnosti. Mám z nich velkou radost. Jinak je tu podlahové topení – elektrické kabely a místnosti se regulují nastavením teploty termostatu. V ložnicích jsou umístěny konvektory pod oknem. Je to velmi praktické, místnost se okamžitě vytopí, kdykoliv je třeba. Doporučuji nešetřit na izolaci, dům je více zateplený a okna mají trojskla.

Co se týká klimatické pohody, jak se v domě cítíte?

Cítím se báječně. Je příjemné, že ve dřevostavbě nejsou patrné žádné klimatické výkyvy, taková ta syrovost zděného domu, když se vrátíte třeba z dovolené nebo když se netopí.

Typ domu: nízkoenergetický
Zastavěná plocha: 139,6 m2
Podlahová plocha: 98,2 m2
Dispozice: 4+kk
Konstrukční systém: sendvičový panel, difuzně uzavřená konstrukce
Teplo: podlahové vytápění elektrické, nástěnné konvektory
Větrání: přirozené okny
Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,16 W/m2K
Projekt a realizace: VEXTA a. s., www.vextadomy.cz

gotop