Vydání 02/2024

Pohlazení pro smysly

Mohou-li některá místa působit jako zázračná, pak toto je jedno z nich. A není to jen polohou. Už jen pohled na ladnou křivku dřevěné střechy působí radostně. Uvnitř je pak svatyní přirozenosti a pohodlí, kde každý prvek vypráví svůj vlastní příběh, aby společně zahrály symfonii pro smysly. Toto místo je nejen vizuálním potěšením, ale i emocionálním zážitkem, který vás zve k tomu, abyste se zastavili a naplno vnímali krásu v její nejčistší formě.

Krkonoše byly Aloisovou srdcovou záležitostí. Když se naskytla možnost koupě pozemku s úžasným výhledem a již „dožitou" německou chalupou, nezaváhal. Místu se rozhodl navrátit bytí v podobě nové, poctivě postavené chalupy; v řemeslném provedení, se současným vzhledem, s respektem ke krajině a s komfortem, který je odrazem našeho století. Od dřiny při sekání dřeva, až po transcendentální zážitky při pohledu na barokní oblaka nad Sněžkou odráží vše jeho snahu postavit neméně zázračnou boudu – zachovat kus Země pro další generace. Život v horách, byť jen v rekreační podobě, je o absolutním spojení s přírodou. Může mít jak idealizovanou až romantickou podobu, tak i velmi drsnou povahu, která vede člověka k pokoře a tvrdé práci. Hory jsou pro majitele fyzickou i mentální očistou a dodnes považuje možnost postavit zde dům za veliké štěstí.

Liščí příběh

Při setkání s touhle kráskou máte pocit, jako byste byli součástí nějaké pohádky. Když vstoupíte dovnitř, přes nos se prosmýkne vůně dřeva a pečeného chleba; tak jemná, a přesto zanechá v paměti nezaměnitelnou stopu. Uším zapraská oheň krbu a oči zamrkají v úžasu a obdivu. V každém koutu se skrývá příběh – od sametových prken, která měkce hladí bosé nohy, přes ležení „za pecí", velký dubový stůl, zavěšené nádobí, až po kouzelné „liščí" polštáře. Váš pohled klouže přes pěkně sladěné detaily. Textury se překrývají s přirozenou elegancí a moderní rafinovaností, zatímco hra světel a stínů přidává prostoru hloubku a životnost. Každý kousek nábytku stojí jako dílo zručnosti a umění, účelně umístěný tak, aby podpořil bezprostřední pocit vřelosti a pohodlí. Barvy jsou vybrány s takovou citlivostí, že se zdá, jako by každý odstín předával zkušenost tepla a stylu. Když se posadíte do křesla, máte dojem, jako by vás obejmul starý přítel. Osvětlení je navrženo tak, aby zdůrazňovalo krásu každého prvku, a přitom vytvářelo atmosféru, která je intimním pozváním ke spočinutí.

Dřevo a kámen

Chalupa, byť je elegantní a mladá věkem, vypráví příběh odolnosti. Postavená z darů země stojí jako pevný, hrdý svědek času a dějů. Dřevo s jeho přirozeným odstínem a jemně kreslenými letokruhy přináší útulno a domáckost. Každý trám skrývá vzpomínky na píseň větrů, co ohýbaly koruny stromů. Dřevo je živé, dýchá spolu s obyvateli domu, přizpůsobuje se ročním obdobím a vyzařuje pohodu, která hřeje na duši stejně jako na těle. Kámen je symbolem neochvějné stability a síly. Jeho drsný povrch, potlučený a zformovaný silou přírody, je jako pevná základna tohoto domova. Nese hmotu domu s neotřesitelnou jistotou, odolává větru, dešti, sněhu i slunci. Kameny, pečlivě poskládané jeden na druhý, jsou jako přísaha odolat zkouškám času. Společně se – dřevo a kámen – spojují v harmonii kontrastů. Teplé a chladné, měkké a tvrdé, organické a minerální. Je to spojení, které v sobě nese energii a klid zároveň. Jako by chtěla chalupa připomenout, že důležité věci jsou trvalé a nezpochybnitelné. Tahle „Krásná bouda" je více než jen domem, více nežli úkrytem v horách; je to místo, kde se zastavuje čas, kde se srdce zahřívá a mysl uklidňuje; kde každý moment je víc než jen částí dne, je to část sebe sama.

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 250 m2
  • Užitná plocha: 280 m2
  • Dispozice: 6+kk
  • Konstrukční systém: lehký skelet / sendvičový, difuzně otevřená konstrukce
  • Teplo: elektrokotel – podlahové topení
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,21 W/m2K
  • Okna: dřevohliníková s izolačním trojsklem
  • Autor arch. návrhu: MgA. David Maštálka, MgA. Lenka Křemenová a Ing. arch. Zuzana Sagitáriová, a1architects, www.a1architects.cz
  • Autor projektu: Ing. arch. Jakub Bradáč
gotop