Unikátní dřevostavba z českých panelů NOVATOP zazářila na červeném koberci

Unikátní dřevostavba z českých panelů NOVATOP zazářila na červeném koberci

Komerční sdělení | Úterý, 25. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Ve dnech 17. – 20. října stála ve francouzském městě Cannes, přímo pod schody slavného Festivalového paláce, který bývá hlavním dějištěm proslulého Mezinárodního filmového festivalu, unikátní dřevostavba z českých panelů NOVATOP. Pro svou expozici v rámci festivalu MIPCOM si tento materiál zvolila společnost Banijay, která vytváří a celosvětově distribuuje obsahy pro televizní a multimediální platformy. Udržitelnou stavbu podle návrhu Romaina Larue ze studia ORATI a architekta Nicoli Spinetta dokázala realizační firma postavit během čtyř dní.

Pavilon jako demonstrace udržitelnosti


Výstavní pavilon moderní doby neslouží jen k prezentaci vystavovatele, ale především reprezentuje společnost jako takovou. „Tento průlomový, ekologický projekt demonstruje závazek společnosti Benijay směrem k udržitelnosti a deklaruje naše poslání snížit uhlíkovou stopu a celkový dopad na životní prostředí," říká Cathy Payne, generální ředitelka Banijay Rights, globální distribuční pobočky Banijay.

Systém NOVATOP byl pro svou stabilitu, všestrannost použití, ale právě i udržitelnost, ideální volbou. Největší přidanou hodnotou mu pak bezpochyby byla výjimečná kvalita povrchů, které zůstaly v interiéru i exteriéru plně přiznané a vytvořily tak ve městě přírodní oázu provoněnou dřevem. Uvnitř se instalovaly akustické panely stejné značky, díky nimž bylo i v tak rušném a otevřeném prostoru docíleno velmi komfortní prostorové akustiky.

DrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOPDrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOP

 

Postavit, rozebrat, odvézt a použít znovu


Specifika výstavby ale i výroby plynula z faktu, že se nejedná o trvalou stavbu, ale výstavní pavilon, který potřebovala společnost Benijay nejen postavit v průběhu čtyř dní, ale po skončení výstavy zase bez poškození rozebrat, odvézt a dopravit na další místo určení. ORATI a Nicola SPINETTO Architectes tak nenechali nic náhodě a postavili z NOVATOPu nejdříve jednu experimentální stavbu s názvem Giverny, díky které přesvědčili klienta, že to bude zaručeně fungovat.

A vynalézavost prokázal i výrobce, když musel vyřešit hned několik specifických detailů, vycházejících právě z nutnosti opakované montáže a demontáže a pohledové kvality konstrukce z obou stran, což je něco zcela výjimečného pro venkovní instalaci. Povrchová protipožární úprava se řešila dopředu v kooperaci s francouzskou firmou.

DrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOPDrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOP

 

DrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOPDrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOP

 

Materiál s ohromným potenciálem


„Realizace pavilonu v Cannes mi udělala nesmírnou radost. Vzhledem k objemu zakázek nemám dokonalý přehled o každé z nich a tahle se navíc ze strany zadavatele držela v utajení do poslední chvíle. Během přípravy a výroby nenastaly žádné problémy, každý z našeho týmu skvěle odvedl svou část práce, za což jim patří mé díky. A výsledek? Jsem nadšený. Dokazuje to, že je NOVATOP vnímaný jako symbol udržitelné výstavby, který má ale i velký designový potenciál – postavili ho na červený koberec a fotí se před ním světové celebrity – to už snad ani symboličtěji manifestovat nelze," usmívá se Ing. Jiří Oslizlo, předseda představenstva akciové společnosti AGROP NOVA, která NOVATOP na Moravě vyrábí.

DrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOPDrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOP

 

DrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOPDrevoaStavby.cz | Výstavní pavilon NOVATOP

 

Každá realizace posouvá laťku výš


Dočasný pavilon postavil NOVAWOOD SYSTÈMES, zkušený francouzský tým, za neuvěřitelné čtyři dny a rozebrat ho mu bude trvat dokonce o den méně. Stavba obdržela prestižní štítek BBCA, který hodnotí celý životní cyklus budovy a formou certifikátu tak potvrzuje její příkladnou uhlíkovou stopu. Po ukončení festivalu bude demontovaná stavba uskladněna ve Francii a příští roky znovu použita při konání obdobné akce.

Opravdu podařená realizace je výsledkem synergie mnoha šikovných lidí, kteří milují práci se dřevem a posouvají know-how značky NOVATOP o kus dál. „Naším cílem je být lídr v kvalitě provedení detailů a v pohledové kvalitě povrchu CLT panelů především v Evropě. Právě na takové realizaci máme příležitost dokázat výjimečnost našeho systému a jeho flexibilitu. Tato realizace nás posunula zase o laťku výš. Budu se opakovat, ale NOVATOP je zkrátka životní styl," dodává Jiří Oslizlo.

Jiří Oslizlo předseda představenstva AGROP NOVA
Jiří Oslizlo
předseda představenstva AGROP NOVA

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop