Ekonomika a energetika očima Jiřího Oslizla z NOVATOPu

Ekonomika a energetika očima Jiřího Oslizla z NOVATOPu

Komerční sdělení | Pátek, 16. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Všichni dnes hovoří o udržitelnosti, bezodpadovém hospodářství a cirkulární ekonomice. Do toho se na nás ze všech stran valí hesla jako energetická chudoba nebo astronomická inflace. Jak je dnes vůbec možné zajistit, aby firma prosperovala? Nacházíme se v období turbulentních změn a kdo zůstane sedět, nepřežije. Právě nutnost rychle jednat, často až bojovat o holý život, je ale možná právě to, co po létech stagnace potřebujeme. „Mnohdy dnes kolem sebe vidím zlomené obličeje, já jsem ale nastaven na vítězství. Systém se otřese v základech, ale ono je to jedině dobře," potvrzuje Jiří Oslizlo.

Společnost AGROP NOVA a.s. vyrábí na Moravě ucelený stavební systém z masivního dřeva NOVATOP (na principu CLT). Její historie sahá až do roku 1992, současný vlastník Ing. Jiří Oslizlo na jejím budování usilovně pracuje už přes 20 let a přestože vyrostl zejména na exportu do západní Evropy, na český trh nedá dopustit. Nad vzrůstajícími požadavky na ekologii provozu jen mává rukou:

„Dřevo na své produkty bereme z trvale obhospodařovaných lesů, zpracováváme v našich areálech, piliny z něj buď lisujeme do briket a prodáváme, nebo s nimi vytápíme haly a sušárny. Odpad nula. Vyrábíme produkt, který v sobě jako jediný stavební materiál váže CO2, navíc se dá po dožití zcela recyklovat. Nepotřebuji ekologický diktát, logicky a přirozeně se tak chováme od počátku výroby. Ze slov ekologický a zejména udržitelný se stalo bohužel klišé, vytratil se zdravý selský rozum."

Ing. Jiří Oslizlo AGROP NOVA
Ing. Jiří Oslizlo
předseda představenstva AGROP NOVA a.s.

Energií se dlouhodobě plýtvalo


Jako většina obchodních společností i AGROP NOVA se musí od ledna, vzhledem ke končící fixaci ceny za elektrickou energii, připravit na výrazný nárůst výdajů. „Od nového roku spoléháme na vládní cenový strop, který nám zcela jistě pomůže. Je nastaven dobře, na větší pomoc stát nemá prostředky a tohle je únosná mez, kterou by měl zvládnout každý dobrý hospodář. Energií se dlouhodobě plýtvalo, je čas začít šetřit," zamýšlí se Jiří Oslizlo.

V rámci přípravy na blížící se situaci AGROP NOVA minimalizoval skladové zásoby a formou tvrdých opatření ve třetím kvartálu 2022 ozdravil cash flow. Pomáhá i již zavedené bezodpadové hospodářství, protože úměrně s rostoucí cenou energií zdražují třeba i brikety, v jejichž formě se firma „zbavuje" dřevního odpadu. „Nakupujeme 6 GW energie, ale 30 GW prodáváme v podobě pilinových briket, to je jednoznačně naše přirozená ochrana a velká výhoda udržitelnosti tohoto byznysu. Po celé řadě peripetií máme schválenou i první instalaci 1MWp FVE, která se chystá počátkem roku 2023. Plánujeme brzy i vlastní kogenerační jednotku, která v našem oboru dává o to větší smysl, že naší surovinou je dřevo, udržitelný všestranný materiál," dodává.

DrevoaStavby.cz AGROP NOVA Ptení_výroba briket

obr.: Výroba briket v Ptení. Zdroj: AGROP NOVA a.s.

Udržitelnější ukládání energie je klíčem k budoucnosti


Energetické hospodaření obecně je pro Jiřího Oslizla velké téma: „Budoucnost vidím v co největší míře soběstačnosti. Vyrobit elektrickou energii ze slunce není problém, tím je jednoznačně její nedokonalé uskladnění. Distribuční síť není v žádném případě připravena na tolik nových přípojných míst a bateriová úložiště pracují s prastarými technologiemi, založenými na důlním průmyslu. Spolupracuji s ČVUT na principu vodíkové technologie. Projekt nazvaný H2 Solar Vision je založen na nízkotlakém vodíkovém úložišti energie. Věřím, že lze s přijatelnými finančními náklady uvést do provozu systém, kdy by každý rodinný dům mohl disponovat nepříliš velkým vodíkovým úložištěm, v němž by byla uskladněna v létě vyrobená energie ze slunce."

DrevoaStavby.cz AGROP NOVA Kotelna na obnovitelné zdroje energie

obr.: Kotelna na obnovitelné zdroje energie. Zdroj: AGROP NOVA a.s.

První prototyp se začne brzy testovat v nové výrobní hale v Plumlově. Současná situace uspíšila nárůst poptávky soukromých investorů, kteří si k luxusu plnodřevěného domu chtějí zajistit co největší možnou míru energetické soběstačnosti. A to nejen z hlediska bydlení, ale i mobility – systém samozřejmě počítá s dobíjením elektromobilu.

DrevoaStavby.cz AGROP NOVA Plumlov_sklad řziva_klíčové suroviny

obr.: Sklad řeziva v Plumlově. Zdroj: AGROP NOVA a.s.

Rychlé změny vyžadují pružné jednání a odvahu bojovat


Stěžejní pro přežití v dnešní nelehké době je na jednu stranu velikost a stabilita, na druhou pružnost a rychlost rozhodování. AGROP NOVA se s 220 zaměstnanci a obratem přes třičtvrtě miliardy korun řadí mezi střední společnosti. Má čerstvě za sebou oslavy 30 let od zahájení výroby v Ptení. Zdraví firmy mimo jiné dokazuje i minimální fluktuace zaměstnanců, z nichž někteří pracují ve společnosti od doby jejího vzniku.

DrevoaStavby.cz AGROP NOVA letecký snímek výrobní haly Ptení

obr.: Letecký snímek výrobní haly v Ptení. Zdroj: AGROP NOVA a.s.

„My tohle nejisté období ustojíme. Jsme dostatečně pružní do dnešní doby, máme vztah k surovině a k lidem, kteří s ní zachází. Vidím před námi peřeje, ale nebojím se. Náš raft má tak dobrou posádku, že určitě projedeme. Možná to bude trochu házet a cákat a nemůžu zaručit, že nikdo nevypadne, ale když budeme pracovat jako tým, zvládneme to," věří Jiří Oslizlo. Že je AGROP NOVA zodpovědným a stabilním zaměstnavatelem v regionu dokresluje i jeho podpora místních sociálních projektů.

 

Více informací o výrobci systému NOVATOP→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop