Rychlá i suchá pokládka podlahového vytápění

Rychlá i suchá pokládka podlahového vytápění

Komerční sdělení | Úterý, 07. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

O tom, že podlahové vytápění je ekonomické, efektivní a pro člověka maximálně komfortní, tentokráte budeme brát jako fakt a zaměříme se na způsob pokládky. Respektive na způsoby nejrychlejší, protože jsou nejžádanější zejména v době, kdy roste počet rekonstrukcí. Speciálně společnost REHAU, která patří ve světě na špici, nabízí několik způsobů pokládky podlahového vytápění, přičemž každý je vhodný pro jinou situaci. Všechny mají však jednoho společného jmenovatele, a tím je potrubí RAUTHERM. Přestože tato trubka existuje také v několika verzích, základ je stejný – trubka vyrobená ze high-tech materiálu PE-Xa. Maximálně odolného a pevného, takže vydrží prakticky po celou délku životnosti domu. Nechme protentokrát stranou klasickou mokrou pokládku jejíž základem je systémová deska Varionova.

Nejrychlejší podlahové vytápění

Opravdu rychlý způsob realizace podlahového vytápění se používá nejčastěji u dřevostaveb, či jiných montovaných domů, kde je rychlost žádoucí, což ale není podmínkou. V těchto případech se používá potrubí RAUTHERM SPEED K, které je spirálovitě obtočené páskou – suchým zipem, jenž potrubí fixuje na podkladovou rohož RAUTHERM SPEED PLUS.

DrevoaStavby.cz - Podlahové vytápění

Výhodou tohoto systému je již zmíněná rychlost a nízká konstrukční výška (do 41 mm). Tenká rohož je dodávaná obvykle v roli a aplikuje se přímo na polystyrenovou izolaci, jenž je součástí skladby podlahy. Potrubí se s pomocí suchého zipu položí dle projektu, který musí odborný technik připravit (spočítá délku potrubí a počet okruhů, rozteč mezi potrubím apod.). To je velmi důležité. Kvalitní firma položí každý okruh tak, aby nikde nevznikl žádný spoj – trubka má začínat a končit u rozdělovače.

DrevoaStavby.cz - Podlahové vytápění

Pokud by přece jen k tomu došlo, používá se technologie násuvné objímky, která je velmi bezpečná a trvanlivá. V místě budoucích prahů a zlomů (kolem rohu například) se na potrubí RAUTHERM nasazuje ochranná trubka. Nikdy se nesmí zapomenout na dilatační pásky kolem celé místnosti. Takto připravený systém se obvykle zalévá anhydritovou zálivkou.

DrevoaStavby - Podlahové vytápění

Suchá pokládka i pro rekonstrukce

Jiný systém, tentokráte zcela suchý, je vhodný například u rekonstrukcí starších objektů respektive bytů, kde je třeba šetřit každý kilogram. Tehdy se volí systémová deska VA (12,5 nebo 25 mm), která se skládá z polystyrenového podkladu a nakašírovaného vodivého plechu, ve kterém jsou předem vylisované drážky určené pro vložení potrubí (RAUTHERM SPEED 16 x 1,5 mm).

DrevoaStavby.cz - Podlahové vytápění

V tomto případě jsou předem dané rozteče jednotlivých okruhů a řemeslník dodělává jen detaily, například u přechodů mezi místnostmi. I v tomto případě jsou důležité dilatační pásky po obvodě místnosti, minimálně kvůli akustickým vlastnostem podlahy.

DrevoaStavby.cz - Podlahové vytápění

Jakmile je potrubí fixováno v drážkách, překryje se ochranou fólií, jejíž jednotlivé pásy se přelepí samolepicí páskou, čímž se zajistí nehybnost. Pak již následuje položení nejlépe sádrovláknité desky v tloušťce 25 mm (spoj desek = systém polodrážka se lepí a prošroubuje). Sádrovláknité desky jsou vhodnější, protože jsou pevnější a stabilnější po celé ploše. Na tyto desky již patří finální nášlapná vrstva, například Vinyl, parkety, koberec apod.

DrevoaStavby.cz - Podlahové vytápění

Závěrem

Tyto dva způsoby patří k nejžádanějším i když REHAU nabízí ještě další alternativy, například RAUTHERM SPEED RENOVA nebo RAUFIX a další. To svědčí o tom, že kdo dá přednost systémům REHAU, má jistotu, že některý ze způsobů bude vždy ten nejlepší pro jeho stavbu. Určitě zaujme i 10letá záruka REHAU na potrubí, čímž se odlišuje od konkurence.

Jistě je to dáno o tím, že všechny trubky se vyrábějí v Německu s vyspělou kontrolou kvality, která se snad blíží kosmickému programu. O podlahovém vytápění včetně chytré regulace najdete další informace na www.kvalitnipodlahovka.cz nebo přímo na www.rehau.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop