Vlastimil Makovec a Jan Šebek: <small>30 let na trhu dřevostaveb</small>

Vlastimil Makovec a Jan Šebek: 30 let na trhu dřevostaveb

Redakce | Čtvrtek, 07. prosinec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Firma ATRIUM letos slaví 30 let na stavebním trhu. Patří k největším a nejúspěšnějším firmám v oblasti výstavby dřevostaveb v ČR, ale zároveň i ke stabilním a zdravým společnostem s minimální fluktuací zaměstnanců. S jednatelem firmy, panem Vlastimilem Makovcem, a také s vedoucím projekce, panem Janem Šebkem, který je synem jednoho z původních zakladatelů firmy, jsme si popovídali o vývoji dřevostaveb u nás, o jejich výhodách i nevýhodách a o tom, jak vůbec dnes vypadá moderní dřevostavba a co vše dokáže klientovi nabídnout.

Vlastimil Makovec, jednatel


  • Vystudoval SPŠ a VOŠ ve Volyni.
  • Ihned po dokončení studia v roce 1997 nastoupil do firmy ATRIUM.
  • Během své kariéry v této firmě prošel několika pozicemi. Začínal doslova od píky jako tesař, přes přípraváře výroby, rozpočtáře a obchodního ředitele se dostal až na pozici jednatele, kterou zastává v současnosti.
  • Díky těmto zkušenostem zná dokonale celou firmu, její zaměstnance, výrobní procesy i klienty.

Ing. Jan Šebek, vedoucí projekce


  • Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze.
  • Po ukončení studia sbíral zkušenosti jako statik a konstruktér ve firmě Vesper Frames.
  • Jeho otec byl jedním ze spolumajitelů a zakladatelů firmy Atrium , a protože šel Jan v jeho stopách, bylo v plánu, že se i on později stane součástí firmy.
  • Od roku 2020 pracuje jako vedoucí projektant, je zároveň jedním ze spolumajitelů a představuje už druhou generaci rodiny Šebků v této firmě.

ATRIUM nedávno oslavilo 30 let. Můžete nám firmu na začátku trochu představit?


VM: Firma Atrium vznikla už v roce 1993 a od samého začátku se věnuje pouze dřevostavbám. Začali jsme hlavně exportem do německy mluvících zemí, protože u nás byly dřevostavby ještě v plenkách a nebyla po nich velká poptávka. Za naší firmou stojí silná mateřská společnost z Německa, což nám v počátcích hodně pomáhalo nejen kapitálově, ale především technologicky. Dodnes se inspirujeme na zahraničním trhu a spolupráce s velkou zahraniční firmou nám výrazně pomáhá. Už v roce 1995 jsme postavili první vzorový dům v Horažďovicích, který dodnes slouží jako sídlo firmy a vzorkovna, další stojí od roku 2006 v Průhonicích u Prahy. Za těch 30 let jsme postavili přes 1600 domů, v současnosti stavíme kolem stovky domů ročně.

JŠ: Naše výroba je soustředěna do jednoho výrobního závodu, který se od roku 2021 nachází v Horažďovicích. S tímto regionem jsme pevně spjati již od založení firmy, máme tam tradici a většina z našich devadesáti zaměstnanců je u nás už 15–20 let. Lidé jsou pro nás obecně velmi důležití, jsou součástí našeho know-how a spoléháme na jejich zkušenosti a znalosti. Ve výrobním závodě máme vlastní projekční oddělení, přípravu staveb i obě haly na výrobu panelů. Už od roku 2000 v něm vyrábíme náš vlastní konstrukční systém DifuTech, který podle našeho názoru nemá na trhu konkurenci. Jedná se o difuzně otevřený systém v rámci celé stavby, který je jedinečný svým složením, technologií výroby i montáží. Neustále ho zdokonalujeme a za těch 20 let prošel důležitými úpravami.

Co se na trhu s dřevostavbami za těch 30 let změnilo?


VM: Počátky v 90. letech nebyly vůbec jednoduché. Montované domy neměly moc dobrou pověst, postavení a image, které dnes na trhu mají, si musely postupně vydobýt. Trh byl hodně divoký a kazily ho firmy, které nedokázaly dostát svým závazkům. Když jsme začínali, dřevostavby neměly ani jednoprocentní podíl na trhu s rodinnými domy. Dnes podle statistik zabírají až 25 % a tohle číslo neustále roste. Dříve se stavěly pouze rodinné domy, v posledních deseti letech se dřevostavby začaly uplatňovat i u větších staveb, v komerčním sektoru a oblasti občanské vybavenosti. Staví se školy, školky, kancelářské budovy i bytové domy.

JŠ: Z pohledu projekce mohu říci, že se velmi zvětšila legislativní zátěž. Můj osobní názor je takový, že se legislativně zpřesňují atypické situace, nastavují se nové mantinely na základě špatných zkušeností s lidmi, kteří legislativu nerespektují, což ale velmi ztěžuje výstavbu ostatním investorům, kteří pravidla dodržovat chtějí. Toto nám velmi znepříjemňuje práci hlavně ve vztahu k investorům, kterým se snažíme vysvětlit často nesmyslné požadavky. S kolegy napříč projekčním spektrem si často říkáme, že než technici si spíše připadáme jako právníci.

ATRIUM 30 let na trhu

obr.: Menší dřevostavba s dřevěnou fasádou nabízí krásný výhled do krajiny. Foto. ATRIUM

Změnila se a vyvíjela i přání klientů?


VM: Klienti vždycky očekávali od dřevostaveb především rychlou výstavbu a často nízkou cenu, což dřevostavba ne vždy dokáže splnit. Museli jsem jim pořád vysvětlovat, že dřevostavba nabízí více komfortu, zdravého prostředí či energetických úspor, a to se nutně musí projevit v ceně. Kolem přelomu tisíciletí se tohle změnilo, klienti jsou dnes náročnější, mají více informací a vědí, co od dřevostavby čekat a kolik zhruba bude stát. V tomhle ohledu se s dnešními klienty mnohem lépe jedná. Zároveň můžu říct, že v dnešní době stavíme domy opravdu pro každého. Malé rodiny, velké rodiny, mladé páry i seniory. Každému umí dřevostavba něco nabídnout.

JŠ: Dnešní klienti mají díky internetu mnohem více informací. To nám práci samozřejmě ulehčuje, nemusíme spoustu věcí vysvětlovat, protože klienti už za námi přicházejí plni znalostí. Na druhou stranu internet obsahuje i zavádějící či přímo nepravdivé informace, které musíme uvádět na pravou míru. Dřevostavba je oproti jiným konstrukčním systémům náchylnější na systémová pochybení, z hlediska vzduchotěsnosti, vlhkosti, tepelné techniky, akustiky apod., což samozřejmě vyvolává mnohem více specifických otázek, které je potřeba řešit. To nás ale na druhou stranu posouvá neustále dopředu.

Samotné dřevostavby – jak vypadaly v roce 1993 a jak vypadají dnes?


VM: V České republice se trh v oblasti typologie dřevostaveb vyvíjel velmi razantně. Ze začátku se stavěly především patrové domy s přízemím a podkrovím a oblíbené byly také dvougenerační domy, kdy rodiny zůstávaly spolu. Postupem času se to začalo měnit a nyní jsme v druhém extrému, kdy se staví opravdu hodně přízemních domů, jednogeneračních bungalovů. Klienti kladou důraz na bezbariérovost a pohodlí při každodenním fungování domu. Dříve se také hodně řešilo, jak bude dřevostavba izolovat v zimě, jestli nebude ven příliš rychle unikat teplo. Dnes se klienti podstatně více soustředí na to, jak bude dům fungovat v létě během horkých dní. Hodně lidí si myslí, že se dřevostavby v létě přehřívají, ale pokud si stavebník vybere dobrý konstrukční systém, dokáže dřevostavba udržovat jak v létě, tak v zimě velmi příjemné klima. Záleží to i na správném usazení stavby na pozemku a vhodných opatřeních ohledně zastínění okenních otvorů a konstrukce, která dokážou udržet horko vně domu co nejdéle.

JŠ: Skladba dřevostaveb se během let výrazně změnila a vyvinula se směrem ke komfortu bydlení. Razantně se změnily konstrukční vlastnosti dřevostaveb a materiály, ze kterých jsou vyrobeny. Materiály jsou podstatně kvalitnější a nabízejí mnohem lepší a variabilnější řešení. Stavby jsou více difuzně otevřené, mají lepší statické a akustické vlastnosti, jsou odolnější proti vlhkosti a nabízejí lepší energetická řešení. Změny samozřejmě přišly nejen s požadavky klientů, ale také vnějšími okolnostmi. V 90. letech neměl nikdo potřebu šetřit energiemi a neřešil uhlíkovou stopu, dnes je to jedno ze zásadních témat.

ATRIUM 30 let na trhu

obr.: Atypická přízemní dřevostavba s omítkou patří k úspěšným realizacím firmy ATRIUM. Foto. ATRIUM

Existuje ideální dřevostavba, kterou byste postavil pro svou rodinu?


VM: Jedna ideální dřevostavba neexistuje. Každý klient je jiný a má úplně jiné potřeby. Proto klientům ani nenabízíme žádný typový dům, naopak můžu říct, že každý náš dům je jedinečný a v něčem se liší od ostatních. Typové domy máme pouze pro inspiraci. Navrhujeme dům od studie přes projekt až k vlastní výstavbě, ale vždy chceme přesně znát klientovy potřeby a představy. Důležité je, jak budoucí majitel dřevostavby žije a funguje v každodenním životě, zásadní je také pozemek, jeho orientace, velikost, členitost a co od domu očekává. Na základě těchto informací dokážeme navrhnout ideální dům zákazníkovi šitý na míru.

JŠ: Já bych řekl, že ideální dům vychází z ideálního procesu, kdy se sejde zákazník, architekt, projektant, v dnešní době velmi důležitý energetický specialista a pro dřevostavby zásadní požární specialista a diskutují spolu, komunikují tak dlouho, až postupným hledáním co nejlepšího řešení dojdou k ideální dřevostavbě pro daného klienta. Samozřejmě určité aspekty musí splňovat každá dřevostavba, např. vzduchotěsnost, správný koncept požární techniky a statiky apod. Nicméně v těchto věcech  je dřevostavba velmi tvárná a lze ji přizpůsobit přáním investora.

Na co by si měli dát pozor lidé, kteří staví svoji první dřevostavbu?


VM: Zaprvé bych všem zájemcům o dřevostavbu poradil využívat už prověřené firmy a systémy. Na trhu je spousta dobrých léty prověřených konstrukčních systémů a nemá smysl zkoušet něco, co není ověřené. U dřevostaveb je každá malá chybka znát. Dobře si tedy zmapujte trh, podívejte se, co která firma nabízí, zjistěte si o firmě co nejvíce, sežeňte si reference, běžte se podívat na jejich stavby, vzorové domy. Hodně důležité je spolupracovat s realizační firmou od samého začátku. My máme vlastní projekci a tím pádem klientovi navrhneme dům včetně usazení na pozemku a můžeme se zaručit, že všechno bude opravdu fungovat tak, jak má.

JŠ: Důležité je také myslet na to, co se stane, až dům bude stát a firma dokončí svou práci. Dřevostavba určitým způsobem pracuje, je potřeba seřizovat okna, vyřešit spáry atd. Je tedy nutné myslet i na to, jaký servis daná firma poskytuje.

ATRIUM 30 let na trhu

obr.: Ve výrobní hale v Horažďovicích je soustředěna veškerá výroba dřevostaveb od firmy ATRIUM. Foto. ATRIUM

Jaké jsou hlavní důvody, proč lidé volí dřevostavbu?


VM: Každý klient je trochu jiný a má specifické požadavky, obecně se ale dá říct, že hlavními důvody pro stavbu dřevostavby je jejich kvalita, rychlost výstavby, nižší energetická náročnost a schopnost garantovat cenu. Seriózní a zkušená firma dokáže už na začátku nabídnout garantovanou cenu, která se do konce výstavby nijak nezmění. Velká část klientů klade důraz i na příjemné klima, které v dřevostavbách je. Dřevo dýchá a žije se v něm úplně jinak než ve zděné stavbě. I když v České republice není ekologický aspekt zatím tak silný jako v jiných zemích, klienti upřednostňují přírodní materiály, ve kterých se lépe žije. Často také zmiňují, že se jim dřevěný dům více hodí do přírodního okolí, ve kterém žijí.

JŠ: Já bych dodal ještě jednu důležitou věc: Tím, že se moderní dřevostavba prefabrikuje ve výrobním závodě, nabízí kvalitnější provedení než mokrá stavba. Velká část výstavby probíhá strojově, čímž se eliminuje lidská chyba. Například okna a parapety osazujeme už v továrně, na stavbu tedy přijede hotová uzavřená stěna, čímž se vyloučí například možnost zatečení vody do stavby během doby čekání na klempíře.

VM: Zhruba před 15 lety jsme stavěli malý bungalov pro předsedkyni krajského soudu. Byla jedním z mála klientů, kteří nepožadovali žádnou úpravu ve smlouvě. Vysvětlila to tím, že nám plně důvěřuje a že kdyby přeci jen došlo k nějakému problému, dokáže si s tím lehce poradit. Naštěstí byla stoprocentně spokojená a během těch 15 let nás doporučila spoustě klientů.

JŠ: Vždycky se mi líbí, když stavíme pro klienta dům podruhé. Když přijdou k nám do projekce a řeknou, že před dvaceti lety stavěli dům s mým otcem a teď by rádi postavili další se mnou, jsem hrdý, že jsem součástí firmy, která už po dvě generace dokáže stavět tak kvalitní domy, že se zákazníci vracejí. Doufám, že firmu dokážeme předat ještě dalším generacím a stále ji rozvíjet.

Autor článku pro časopis DŘEVO&stavby: Eva Zupančič

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop