Pěnové sklo Refaglass – ekologický materiál pro 21. století

Pěnové sklo Refaglass – ekologický materiál pro 21. století

Redakce | Čtvrtek, 30. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stavební materiály jsou v oblasti stavebnictví samostatnou rozsáhlou kapitolou a častým tématem k diskusi. Výrobci stavebních hmot musí reagovat na zpomalení ekonomického růstu, vyšší energetickou náročnost, zvyšující se cenu lidské práce. Změny nastávají i na straně zadavatelů. Ti čím dál častěji kladou důraz na výběr vhodného stavebního partnera, a především stavebních materiálů. V této době nestačí, aby byl materiál jen ekonomický a dobře zpracovatelný. V 21. století, v době hledání obnovitelných zdrojů, je důležitý i ekologický aspekt, trvanlivost a univerzálnost materiálu.


Materiál budoucnosti

Poměrně mladým stavebním prvkem, který splňuje veškeré požadavky současného stavebního trhu, je pěnové sklo REFAGLASS. Jde o tepelně izolační materiál, který je vyrobený ze stoprocentně recyklovaného skla.

Pro své technologické vlastnosti se hodí prakticky na všechny druhy staveb. Pro své parametry a vlastnosti je pěnové sklo vhodné i na realizaci zelených střech, které se i díky dotacím a měnícímu se klimatu stávají čím dál více žádané.

Uplatnění našel například při rekonstrukci Státní opery v Praze, jako zateplovací prvek na střešní konstrukci provozní budovy, ale i do nitra nové téměř padesátimetrové rampy pro vozíčkáře na piazzettě. „Volba byla docela jednoznačná," říká Tomáš Koranda, generální ředitel dodavatelské společnosti Hochtief a dodává: „Potřebovali jsme takový izolační materiál, který je velmi odolný zatížení, a přitom se s ním velmi dobře manipuluje. Jeden kubík váží pouhých 150 kg a ani při hutnění není potřeba žádné těžké techniky. Vzhledem k tomu, že Státní opera se nachází na velmi frekventované Wilsonově ulici a je špatně přístupná těžké technice, hrál i tento fakt důležitou roli."

Pěnové sklo je navíc nehořlavé a nenasáká vodu. Pro provozovatele mateřských škol je obzvláště v poslední době otázka použitých stavebních materiálů v jejich zařízení více než aktuální. S osvětou dochází i k nahrazování negativních materiálů za materiály ekologické.

„Pěnosklo je laicky řečeno vyrobeno zvulkanizováním rozemleté skelné moučky, která je vyrobena třeba z lahví od vína hozených do tříděného odpadu," potvrzuje Jan Cimburek z příbramské společnosti Refaglass, která pěnové sklo v České republice vyrábí.

penove-sklo-Refaglass-statni-opera-Praha

obr.: Pěnové sklo Refaglass bylo použito jako tepelně izolační materiál při rekonstrukci Státní opery v Praze.

penove-sklo-Refaglass-proces-pokladky

Foto: Refaglass

penove-sklo-Refaglass-usazene-penove-sklo

Foto: Refaglass

penove-sklo-Refaglass-hotovy-povrch

Foto: Refaglass


VIDEO: Z čeho a jak se vlastně pěnové sklo vyrábí?

VIDEO: Jak ze střepů upéct nové sklo?

Pěnové sklo a možnosti jeho využití

  • tepelné izolace základových desek dřevostaveb – pěnové sklo šetří spotřebu energie na vytápění budovy a snižuje požadavky na hloubku základů a tedy i požadavky na práci a stavební techniku
  • tepelně izolační obsypy venkovních bazénů – pěnové sklo jako tepelně izolační a akumulační obsyp prodlužuje koupací sezónu
  • rekonstrukce podlah – pěnové sklo jako podsyp pod podlahy hřeje a brání pronikání vlhkosti
  • zelené střechy dřevostaveb – pěnové sklo snižuje objemovou hmotnost a množství tepelné izolace, zajišťuje nehořlavost, zdravotní nezávadnost, nenasákavost a mrazuvzdornost
  • sanace vlhkých zdí – pěnové sklo jako obsyp chrání zdivo proti vlhkosti, funguje jako drenáž, má vysokou pevnost v tlaku a šetří náklady rychlostí provedení
  • hutné lehké betony – běžné hutné betony s přimíchaným pěnovým sklem mají výrazně nižší hmotnost
  • mezerovité lehké betony – betony s pěnovým sklem jsou lehčí s tepelně izolační funkcí, využívají se rovněž pro konstrukce s požadavky na zvukovou pohltivost a vzduchovou neprůzvučnost
  • tepelně izolační omítky – pěnové sklo zvyšuje tepelnou izolaci pro vnitřní i vnější použití
  • a další možnosti využití pěnového skla

Výhody pěnového skla

Výhodou je stoprocentní recyklovatelnost tohoto materiálu a ve výsledku díky komplexnosti materiálu i nižší náklady na realizaci. Pěnové sklo Refaglass je materiál vhodný i pro inženýrské stavby (dálnice, železnice, atd.).

Na rozdíl od jiných materiálů nenasáká vodu, tudíž nenamrzá a dokonale pomáhá stabilizovat problematická místa staveb. Je vhodné pro zásyp mostních opěr, neboť dokonale zamezí sedání mezi mostní opěrou a silničním tělesem. Díky velké třecí síle zabraňuje sesuvům a nízká objemová hmotnost vyřeší stabilizaci míst s nízkou únosností.

Pro své vynikají vlastnosti je pěnové sklo často využíváno i při realizaci komerčních staveb. Příkladem je například jedna z nejmodernějších administrativních staveb v Praze, budova Filadelfie. Ta nabízí svým nájemcům plochu o téměř 30 000 m2 kancelářských ploch v sedmnácti nadzemních podlažích.

Jako lehčený násyp na stropní desku 1. podzemního podlaží bylo použito štěrkové pěnové sklo Refaglass, 60 m3 štěrku z pěnového skla slouží v projektu i jako izolační materiál pro zelenou střechu administrativní budovy.

Pěnové sklo - profi

obr.: Štěrkové pěnové sklo Refaglass. Foto: Refaglass

penove-sklo-Refaglass-Filadelfia-Praha

obr.: Na jednu z nejmodernějších administrativních budov v Praze bylo použito štěrkové pěnové sklo Refaglass.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop