Tisk
Největší sádrokartonová deska světa měří více než 12 metrů

Největší sádrokartonová deska světa měří více než 12 metrů

Michal Babor | Pátek, 23. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz Do Guinnessovy knihy rekordů přibyl nový záznam. Tentokrát šlo o největší sádrokartonovou desku na světě, kterou vyrobila společnost Rigips v rámci oslav svého dvacetiletého výročí. Deska dlouhá 12,05 metrů a široká 1,25 m byla na akci vydražena za téměř 40 000 korun a výtěžek byl předán patronce sbírky Světluška, zpěvačce Anetě Langerové.

Největší deska za hodinu 

Kopie_-_Rigips_2011-08-31_356_2Výroba obří sádrokartonové desky v závodu v Horních Počaplech byla provedena dne 31. 8. 2011 na automatizované lince klasickou strojní technologií. Sádrová směs stékala na vysokopevnostní karton používaný i u běžných sádrokartonových desek, byla zakryta rubovou stranou papíru a poté na dlouhém výrobním pásu stlačena do požadované tloušťky.

V průběhu výroby byla deska označena i typem produktu, místem a časem výroby. Na pohled téměř nekonečný pás deskoviny se pak uřízl na neuvěřitelnou délku 12,050 m. Rekordně dlouhá deska byla poté automaticky přesunuta do sušičky, kde byla odpařována nadbytečná voda. Výroba trvala necelou hodinu.

Po vysušení deska přejela na plošinu, na které bylo možné změřit její skutečnou délku pod dohledem komisařů z pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Pro dobrou věc

Kopie_-_Rigips_2011-08-31_417_2První český rekord ve výrobě sádrokartonu byl tedy oficiálně potvrzen a zapsán do České databanky rekordů. Obří desku poté přeneslo 17 mužů a mohla být nařezána na 120 kusů pro dražbu a následný prodej.

Spojením úsilí, nadšení a trpělivosti pracovníků závodu vyrobit jedinečný produkt, posunout hranice možností ve výrobě a díky ochotě lidí na akci podílet se na dobročinnosti se podařilo vytvořit jedinečnou atmosféru večera plného rekordů.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop