Znovuobjevená okna pro moderní dřevostavby

Znovuobjevená okna pro moderní dřevostavby

Komerční sdělení | Úterý, 05. březen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Společným prvkem současné architektury jsou velké prosklené plochy. Důvod je zřejmý. Potřeba více světla a intenzivnějšího pocitu spojení s okolím. Používají se nejen u okenních křídel a dveří, ale také u velmi populárních HS portálů. Své místo mají jak u nových domů, tak v rekonstrukcích starších staveb.

Před deseti lety se na trhu objevil kompozitní materiál na bázi PVC a skelných vláken RAU-FIPRO® od společnosti REHAU, který znamenal zásadní zlom v navrhování okenních systémů.

Tento materiál eliminoval všechny neduhy velkých formátů a umožnil vyrábět okna či dveře v rozměrech, které byly možné jen u hliníkových profilů. Navíc do určitých rozměrů nebylo nutné používat ocelové výztuhy, což vedlo k vylepšení součinitele prostupu tepla a ke snížení hmotnosti okna.

Nová generace: RAU-FIPRO X

REHAU nyní představuje novou generaci kompozitního materiálu RAU-FIPRO X, která posunuje možnosti architektury o další kus dál, tedy hlavně do šířky a výšky.

nová generace kompozitního materiálu rau-fipro-x

Výrazně větší stabilita a tvarová stálost velkých formátů

Materiál RAU-FIPRO X má mnohem vyšší podíl skelných vláken (o 53,8 % více), než tomu bylo dříve. Výsledkem je výrazně větší stabilita a tvarová stálost velkých formátů. Nízká hmotnost okenních prvků díky absenci ocelové výztuhy usnadňuje manipulaci a následnou instalaci.

Přitom však zůstaly zachovány všechny pozitiva první generace GENEO oken, to znamená:

  • výborné tepelněizolační vlastnosti a
  • vynikající hlukový útlum (do 47 dB).

Důležitý je rovněž faktor bezpečnosti, neboť okna GENEO jsou odolnější proti vloupání.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-hlavni-hodnoty

Rozměrový růst

To hlavní se však odehrálo v rozměrovém růstu.

  • Nevyztužené křídlo v bílé barvě může být s kompozitním materiálem RAU-FIPRO X navrženo až do výšky 2,4 m a šířky 1,45 m.
  • Naopak u vyztuženého profilu v bílém provedení narostla výška až na 2,8 m a šířka na 1,6 m.

Jestliže budete požadovat jiné barevné provedení, pak se v případě lepeného skla „musíte smířit" s výškou 2,5 m a šířkou 1,5 m! Křídlo z tohoto materiálu unese sklo o hmotnosti až 100 kg.

Plastová okna jsou velmi oblíbená hlavně pro svou dlouhodobě snadnou údržbu. Z pohledu široké škály dekorů KALEIDO COLOR (od fólie, přes barvu až po imitace hliníku a dřeva) je stupnice jejich použití z architektonického hlediska bezkonkurenčně nejširší.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-interier-loznice-vyhled-do-zahrady

Vylepšená tuhost a odolnost proti ohybu

Díky inovaci kompozitního materiálu RAU-FIPRO X má teď okenní systém GENEO vylepšenou tuhost i větší odolnost proti ohybu, což je, vzhledem ke stále častějšímu používání tmavých dekorů, velmi důležitý aspekt především v létě, kdy se okenní profily zahřívají i na velmi vysoké teploty.

okenni-a-dverni-systemy-rehau-material-rau-fipro-x-exterier-velke-prosklene-plochy-tmavy-dekor

Více informací na www.rehau.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop